آخرین نشست بخش پژوهش دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران در حالی برگزار شد که یکی از محققان حوزه بیدل شناسی از کم توجهی موسیقی ایرانی و مقامی به اشعار بیدل انتقاد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، احمد صدری دبیر دهمین جشنواره موسیقی نواحی جمعه نهم تیر ماه و در آخرین نشست پژوهشی دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران که با موضوع بیدل خوانی و موسیقی در سالن سینما تک هتل پارس شهر کرمان برگزار شد، اظهار کرد: این جلسه به بیدل خوانی اختصاص دارد که دکتر حامد حسن خانی از بیدل شناسان مهم ایران به ایراد سخنرانی می پردازد. حسین خانی خود از شاعران خوب است که در آینده از اشعار او بیشتر خواهد شنید.

حامد حسین خانی مدرس دانشگاه، بیدل شناس و شاعر نیز در سخنانی توضیح داد: سنت بیدل خوانی در گذشته های دور در فرهنگ ایران بوده و امروز این آیین و سنت در بسیاری از کشورهای همسایه رواج دارد، اما متاسفانه به غیر از بیدل پژوهشان، مخاطبان شعر فارسی چندان سرو کاری با بیدل ندارند.

وی ادامه داد: می دانید که در سرزمین ما شعر و موسیقی دو برادر همزاد هستند و اگر نگاهی به شعر  موسیقی پیش از اسلام داشته باشید می بینید که خنیاگران می خواندند و می سرودند به عبارتی هم ذوق شعر داشتند و هم همزمان با آن موسیقی را خلق می کردند. اما متاسفانه موسیقی رسمی و مقامی ما از بیدل و شعر بیدل به دلایلی فاصله گرفته در حالیکه رمزهایی وجود دارد که اگر گشوده شود موسیقی مقامی ما می تواند از سنت بیدل خوانی استفاده کند.

حسین خانی در این بخش از نشست ضمن ذکر جزئیاتی از سبک های مختلف ادبی به ویژه سبک هندی و حضور موثر تعدادی از شاعران کلاسیک کشورمان در این حوزه طی دوره های تاریخی مختلف گفت: اینکه چرا بیدل از دیگر شاعران سبک هندی متمایز است نشات گرفته از یک نکته مهم است. شعر بیدل یک قلعه بلند است که کسی به آسانی نمی تواند وارد آن قلعه شود و اتفاقا بعد از ورود به این قلعه است که دیگر بیرون رفتن از آن شدنی نیست و کسی که آنجا ورود پیدا کند مقیم آنجا می شود. به هر صورت شاعران سبک هندی از جمله بیدل از معدود شاعرانی است که در خلق معانی پیشتاز و بی نظیر است که او از دیگر شاعران سبک هندی جدا است.

این پژوهشگر درباره موسیقی شعر بیدل بیان کرد: موسیقی یک عنصر ذاتی برای شعر است که خودش از عناصر خیال است اما شکل های مختلفی در زبان های گوناگون دارد. در این میان بیدل به عنوان یک شاعر پرکار زمانه خود در حوزه تنوع وزنی غزل ها بسیار جایگاه ارزشمندی دارد. او از شاعرانی است که وزن را گسترش داده و عمده توجه او به این موضوع است که می تواند او را تبدیل به شاعری ارزشمند در حوزه موسیقی و شعر کند. البته ما در شعر فارسی یک موسیقی بیرونی و یک موسیقی درونی داریم که بیدل در هر دو حوزه جزو پیشتازان است.

حسین خانی گفت: در حوزه موسیقی بیرونی که وزن و قافیه در اولویت قرار دارد بیدل جزو پیشتازان است زیرا از اوزان، قافیه ها و ردیف های تازه ای استفاده می کند. او همان طور که گفتم در حوزه موسیقی درونی نیز صاحب سبک است چرا که غنای موسیقی معنوی و درونی اشعار او بسیار قابل توجه است.

وی در بخش پایانی صحبت های خود تصریح کرد: امیدوارم موسیقی مقامی شرق کشور به این جنبه های بیدل توجه کنند و ما در حوزه بیدل خوانی دوباره شاهد اجرای برنامه های متعدد موسیقایی باشیم. حتی در موسیقی دستگاهی و رسمی ما استادان بزرگ از جمله محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، زنده یاد ایرج بسطامی، حسام الدین سراج و دیگران از حافظ، عطار و دیگر شاعران قطعات زیادی خوانند اما ای کاش بزرگان به سراغ سبک هندی و صائب و بیدل می رفتند. البته علیرضا افتخاری گهگاهی این اشعار را استفاده کرده اما ای کاش این سبک بیشتر خوانده می شد.

ابتدا و انتهای این برنامه گروه موسیقی «خلج» از کشور افغانستان به اجرای قطعاتی از اشعار بیدل پرداختند که این برنامه با استقبال مخاطبان روبه رو شد.

مراسم اختتامیه دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران ساعت ۲۰:۳۰ روز جمعه نهم تیر ماه در مجموعه فرهنگی تاریخی باغ فتح آباد کرمان برگزار می شود.

برچسب‌ها