به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما؛ مسعود کرباسیان در نشست سرپرستان گارد گمرکات سراسر کشور گفت: در حالی که اهداف مشخصی را دنبال میکنیم، هدف اصلی این سامانه، جلوگیری از اتلاف زمان، حذف اسناد کاغذی و برقراری ارتباط الکترونیک با سازمانها برای اخذ مجوز و... است.
ضمن اینکه با شفافیت بخشی گرایش تجار و صنعت گران به تجارت از مبادی رسمی را تشویق کرده است.
کرباسیان افزود: گمرک، چون وسیله کسب و امرار معاش مردم مرزنشین کشور نیز است، مرزنشینان ناگزیر به تجارت با آن سوی مرزها هستند؛ بنابراین با حضور گمرک این تجارت به صورت رسمی انجام میشود. البته ما رویه هایی در کشور داریم که شاید در هیچ کشور دیگری نباشد این رویهها مانند پیله وری، بازارچههای مرزی، مسافری و گذر مرزی هر کدام تعریف خاصی را پیدا کرده اند. این رویهها زحمات گمرک را افزایش داده با اینکه این رویهها سهم عمدهای از تجارت کشور را ندارد، اما سهم عمدهای از زندگی مردم را دارد.
وی به اهمیت گارد گمرکات اشاره کرد و گفت: تردد افراد، ورود و خروج کالاها از مرزهای غربی، شرقی و جنوبی و شمالی کشور اهمیت جدی دارد و اگر امروز در منطقه خاورمیانه از امنیت برخوردار هستیم به همت نیروهای امنیتی و نظامی کشور است.
کرباسیان گفت:: روزانه حدود ۴۰ هزار نفر از مرزها تردد میکنند و به هر حال مقرراتی وجود دارد که نشان میدهد چه کسانی مجاز به ورود و خروج از کشور هستند. در همین راستا ابزار عملیاتی اجرای این مقررات یگان حفاظتی گمرک است.
کرباسیان افزود: توقع جدی تمامی مسئولان نظام مبارزه با قاچاق کالا است بنابراین وظیفه گمرک، مبارزه با قاچاق کالا است. گمرک اجازه نمیدهد منافع ملی کشور دستخوش سودجویی عدهای با گریز از قانون شود.
رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه قاچاق آسیب جدی به منافع ملی وارد میکند، توضیح داد: واحدهای تولیدی و سرمایه گذاریها در کشور به امید عرضه محصولات در بازار کشور انجام میشود و اولین آسیبی که قاچاق وارد میکند، باعث از بین رفتن این واحدها و ایجاد بیکاری میشود. همه اینها به قانون گریزی دامن میزند؛ بنابراین یگان ویژه باید با این اقدامات مقابله کند.
رئیس کل گمرک گفت: ایران در مسیر ترانزیت مواد مخدر قرار دارد و ظرف چند ماهه امسال، همکاریهای خوبی با ترکیه و بلغارستان در خصوص ترانزیت مواد مخدر داشتیم. به همت همکاران گمرک توانسته ایم بیش از یک صد تن پیش ساز و مواد مخدر را کشف کنیم. یکی از نمونههای آن، کشف ۵۰۰ کیلوگرم هروئین جا سازی شده بود.
وی با تاکید بر اینکه امروز مدیریت هماهنگ و مقررات بر عهده گمرک است، گفت: بنا بر دستور رئیس جمهور، تمامی اقدامات باید از مبادی رسمی انجام پذیرد و سایر سازمانها باید تجهیزات و اقدامات را به صورت هماهنگ انجام دهند. طبق فرمایش مقام معظم رهبری، باید تجهیزاتی در اختیار گمرک قرار گیرد که بتواند کنترلهای جدی تری بر کار داشته باشند.
کرباسیان گفت: ساختار نظم دهی و توجه به نیروی انسانی مورد توجه گمرک قرار گرفته است، در این ساختار توقع میرود شاهد تحول جدی در حفاظت گمرک باشیم.
کرباسیان در این نشست با اشاره به تاریخچه شکل گیری گمرک گفت: زمانی که نام گمرک به عنوان مرزبان اقتصادی برده میشود، تنها مرزبانی گمرک به عنوان رویه خاص اقتصادی نیست بلکه تمامی ورود و خروج کالا و حاملان کالاها نیز مورد نظارت گمرک قرار میگیرد.
وی افزود: بنابراین زمانی که از گمرک صحبت میشود منظور ۱۵۰ گمرکی است که در همه نقاط کشور حضور دارند و مرزبانی میکنند و مردم توقع دارند تمامی کالاها و عملیات تجاری و مسافری از مسیر این گمرکات عبور کنند و این باید در چارچوب مقررات ابلاغ شده به گمرک انجام شود.
به گفته کرباسیان، گمرک جزو قدیمیترین سازمانهای کشور است که بالغ بر ۱۲۰ سال سابقه اداری دارد. البته پیش از آن به عنوان دروازههای ورودی شهرها بوده که حتی عوارض ورودی و شهری نیز گرفته میشده و براساس آن حکومتها شهرها را اداره میکردند.
رئیس کل گمرک ایران در نشست سرپرستان گارد و انتظامات گمرکات سراسر کشور از تشکیل یگان ویژه حفاظت گمرک خبر داد، وظایف آن را تشریح کرد و تشکیل این یگان ویژه را سنگ بنایی برای آیندگان خواند.