به گزارش خبرگزاری مهر، روزبه وثوق احمدی، رییس کمیته تعیین وضعیت بازیکنان و مربیان فدراسیون فوتبال در نشست خبری گفت: در روزهای پایانی سال ۱۳۹۵ به دلیل مشکلاتی که در پرونده باشگاههایی مانند تراکتورسازی و استقلال به وجود آمد، لزوم ایجاد کمیته تعیین وضعیت بازیکنان و مربیان احساس شد و با پیش بینی آیین نامه فدراسیون فوتبال، این کمیته تشکیل شد. کارکرد اول درباره موضوعات داخلی و کارکرد دوم هم مربوط به پرودندههای خارجی است. با مصوبه هیات ریسه دوره گذشته، این کارها را کمیته انضباطی انجام میداد و حل و فصل مشکلات و موارد قراردادی و ... به عهده کمیته تعیین وضعیت قرار گرفت.
وی ادامه داد: همانطور که در آیین نامه آمده، کمیته استیناف میتواند تجدید نظرخواهی را انجام دهد. بعد از آن CAS میتواند به آن ورود کند. درباره حق فسخ باید اصلاحاتی صورت میگرفت. ظاهر قضیه برای باشگاهها سخت است و صراحتا با مقررات و قوانین بین الملی آشنایی وجود ندارد، هضم آن تا حدودی سخت است. مربی محترمی تماس میگیرد و میگوید این بازیکن سه فصل دیگر با ما قرارداد دارد و خیلی راحت در سازمان لیگ قرارداد خود را ثبت میکند. اگر پرداختی باشگاه به بازیکن کمتر از ۵۰ درصد باشد، بازیکن میتواند به صورت یک طرفه فسخ کند. در آیین نامه های بین المللی هیچ گاه میزان پرداخت قرارداد تعیین نمیشود و نمیگویند تا چه حدی باید پرداخت شود و در آیین نامه جدید توسط کمیته حقوقی تعیین شده و درباره میزان پرداختی شرط بگذارند که اگر کمتر از یک میزانی پرداخت شد، بازیکن میتواند فسخ کند.
رییس کمیته تعیین وضعیت گفت: بازیکنان باید توجه کنند که به قرارداد رجوع کنند. اگر در این باره قرارداد سکوت کرده باشد باید پروندهها بررسی شود. بازیکنان از آخرین بازی فصل قبل تا اولین بازی فصل بعد میتوانند قرارداد خود را فسخ کنند.
وی درباره پروندهها گفت: محتویات پروندهها محرمانه است و تا زمانی که رای صادر نشده ما ممنوع هستیم که درباره آن صحبت کنیم. در مقررات تعیین وضعیت اصل بر این است که طرفین باید در جلسات شرکت کنند. این آین نامه بر اساس آیین نامههای بین المللی نوشته شده است. مهلت رسیدگی به پروندهها ۳۰ روز از زمان تشکیل پرونده اعمال شده است. بعد از تشکیل پرونده در بیشترین حالت، ۶۰ روز عنوان شده است و این نهایت موضوع است. وکلای محترمی که در کار مربوط به بازیکنان و باشگاهها هستند، دو دسته هستند. یا وکلایی هستند که پروانه وکالت دارند یا با معرفی نامه کار میکنند. اگر وکیل دادگستری باشند میتوانند درباره بازیکن خود صحبت کنند و اگر وکیل نباشند، باید با وکالت نامه در دفتر اسناد رسمی در کمیته تعیین وضعیت حاضر شوند.
وثوق احمدی درباره بخشی از آیین دادرسی تنبیه باشگاهها و بازیکنان گفت: مقررات اجازه اخطار، توبیخ، جریمه، محرومیت و ممنوعیت از نقل و انتقلات داخلی و خارجی را میدهد. اگر باشگاهی با بازیکنی سالانه ۱۲۰ میلیون تومان قرارداد بسته باشد، هر ماه باید ۱۰ میلیون تومان پرداخت کند اما اگر این کار انجام نشود، کمیته تعیین وضعیت میتواند یکی از موارد چهارگانه را اعمال کند. محرومیت از نقل و انتقالات وابسته به تبعیت از نقل و انتقالات است. باشگاههای استقلال و تراکتورسازی طبق همین قوانین محروم شد. در گذشته اگر پرداخت جریمه انجام نمیشد، به دادگاه CAS میرفت و بعد از آن هم به کمیته انضباطی میرفت و آن موقع اخطار یا جریمه انجام میشد. باشگاهها باید حواس خودشان را جمع کنند که در مرحله اول با ممنوعیت مواجه نشوند چرا که در آیین نامه جدید این کار امکان پذیر است و امکان توبیخ وجود دارد.
وثوق احمدی درباره پرداخت مالیات بازیکنان گفت: مالیات را هر شخص حقوقی و حقیقی باید پرداخت کند و در بعضی مواقع این طور بود که باشگاه تعهد میکرد مالیات را بپردازد و این کار را انجام نمیداد. در آیین نامه جدید این طور آمده که بازیکن باید مالیات را مطابق قوانین داخلی هر کشور پرداخت کند. اگر مالیات را پرداخت نکند و دچار جریمه میشوند و حداقل نمیتوانند از کشور خارج شوند.
وی درباره پاداشهایی که بازیکنان میگیرند گفت: این بستگی به قرارداد دارد. برای مثال اگر گلی را به ثمر برساند، مبلغی را دریافت میکند. اگر شرطی گذاشته باشند که تعداد گل بازیکن مبلغی را به دنبال داشته باشد، این به بدهی باشگاه اضافه میشود. این آپشنها در قراردادهای خارجی هم هست. بخشی از اینها را در آیین نامه لحاظ کردیم اما بخشی نیامده است. یک قرارداد میلیاردی باید ۴۰، ۵۰ صفحه داشته باشد و باید به همه جزییات بپردازند اما در ایران اینطور نیست.
وثوق احمدی درباره خروح سینا عشوری از فهرست تراکتورسازی و مشکل برای بازگشت این بازیکن گفت: استقلال یک پنجره و تراکتورسازی دو پنجره از ثبت قرارداد بازیکنان جدید محروم بود. ثبت قرارداد بازیکنان جدید برای این باشگاهها ممنوع بود. البته میتوانستند مربی بیاورند. هر باشگاهی که از ثبت باشگاه جدید محروم میشود به این معنی نیست که نمیتواند انعقاد قرارداد کند. میتوانستند قرارداد بازیکنان قبلی خود را ثبت کنند. این استعلام را از فیفا انجام دادیم. به جهت اینکه این محرومیت از سوی فیفا اعمال شده بود، تفسیر آن هم بر عهده فیفا بود و صلاحیت رسیدگی به این موضوع در اختیار کمیته وضعیت قرار گرفت. باشگاه تراکتورسازی درخواست خود را ارائه کرد و ما هم استعلام نهایی را از سازمان لیگ انجام دادیم و به محض اینکه سازمان لیگ پاسخ بدهد ما هم تصمیم میگیریم. او به دلیل مصدومیت خارج شده بود و باید استعلامها صورت بگیرد.
او درباره قرارداد باشگاهها و بازیکنان گفت: بازیکنی که در قید قرارداد است، شش ماه قبل از اینکه قرارداد پایان یابد، میتواند با باشگاه بعدی قرارداد ببندد. باشگاه جدید باید باشگاه قبلی را از بستن قرارداد مطلع سازد و بگوید میخواهد مذاکره کند. متاسفانه این فرهنگ به خوبی جا نیفتاده است. نمونه قبلی هم گوتزه بود که در عین داشتن قرارداد با دورتموند با بایرن مونیخ برای پایان فصل قرارداد بست. مربیان و باشگاهها از این قانون اطلاع داشته باشند.
وثوق احمدی تاکید کرد: فسخ یک جانبه یک تیغ دو لبه است. درست است که فسخ قرارداد بازی بازیکنان مهیا شده اما اگر به محض اینکه بازیکن اعلام کند فصل تمام شده و به دلیل دریافت نکردن پول، قراردادش را فسخ کند، باشگاه مبدا میتواند شکایت کند که او نمیتوانسته طبق قانون این کار را انجام دهد چرا که به تعهداتشان عمل کردهاند و در این لحظه بررسیها انجام میشود و اگر فسخ غیر موجه باشد، بازیکن جریمه میشود.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم جلوی بازیکن را بگیریم که فسخ نکند تا بررسیها انجام شود. مثال بارز هم مهدی طارمی است. او فسخ کرد و برای پرسپولیس هم بازی کرد اما کماکان پرونده شکایت ریزه اسپور در فیفا باز است. اگر فسخ کنند و غیر موجه باشد غرامت وجود دارد و میزان غرامت به شرایط و سن و سال و پارامترهای زیادی بستگی دارد. کمیته تعیین وضعیت بر اساس آن، رای صادر میکند. اگر فسخ قرارداد غیر موجه باشد به محرومیت چهار ماه و شش ماه منجر میشود. باشگاه جدید هم چون این بازیکن را تحریک کرده، دعوت میشود و برای این موضوع سوال میشود و میتواند تا دو پنجره نقل و انتقالاتی محروم شود.
وثوق احمدی خاطر نشان کرد: باید خیلی دقت کنند که حق فسخ را به هر نحوی استفاده نکنند. ممکن است تاوان سنگینی داشته باشد. یک موضوع نو در فوتبال ما حق فسخ موجه ورزشی است. این در آیین نامه فیفا بود و در آیین نامه ما هم آمد. اگر یک بازیکن در کمتر از ۱۰ مسابقه یک فصل بازی کرده باشد، میتواند فسخ کند. این بر اساس انجام ۱۰ بازی است. باید در هر مورد بررسی شود. این حق فسخ ورزشی برای بازیکن است و باشگاه نمیتواند ادعا کند. باید ۱۵ روز بعد از آخرین بازی رسمی آن باشگاه انجام شود.