اصفهان –مدیرکل محیط زیست اصفهان گفت: در سال‌های گذشته مسابقه‌ای برای برداشت آب در بالادست بدون توجه به مناطق پایین‌دست در حوضه زاینده‌رود انجام شد که نتیجه آن خشکی این رودخانه و گاوخونی بود.

به گزارش خبرنگار مهر، حمید ظهرابی، ظهر سه شنبه در همایش انتقال تجربیات پروژه الگوسازی مشارکت جوامع محلی در احیای دریاچه ارومیه از طریق استقرار کشاورزی پایدار در اصفهان اظهار داشت: در طول سال‌های گذشته حوضه آبخیز زاینده‌رود از مدیریت یکپارچه خارج و فراتر از توان اکولوژیک بارگزاری‌هایی در این حوضه انجام شد.

وی افزود: بدین ترتیب مسابقه‌ای برای برداشت آب در بالادست بدون توجه مناطق پایین دست حوضه آبریز انجام شد که نتیجه آن خشک شدن زاینده رود و تالاب بین المللی گاوخونی بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اینکه میان منابع و مصارف رودخانه زاینده‌رود تعادلی وجود ندارد، ابراز داشت: تمام تلاش ما مدیریریت در این زمینه است و ناامید نیستیم.

وی از کارکردهای تالاب گاوخونی را تعدیل و تثبیت آلودگی‌های بالادستی عنوان کرد و بیان داشت: بارگزاری بیش از حد بر تالاب گاوخونی آن را تا آستانه شکنندگی پیش برده است و در صورت خشک شدن دیگر کارکردهای زیست محیطی خود را نخواهد نداشت.

گاوخونی آلوده به رسوبات فلزات سنگین است

ظهرابی اضافه کرد: پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد گاوخونی آلوده به رسوبات فلزات سنگین است، در سال‌ای اخیر با ترفندهای مختلف سعی در مرطوب نگه داشتن تالاب داشتیم اما درصورتی که با بی توجهی تالاب خشک و گاوخونی تالاب منشاء گرد و غبار شود برای سلامتی مردم اطراف و استان‌های مجاور تهدیدکننده خواهد بود.

وی تصریح کرد: اگر تالاب گاوخونی احیا نشود باعث خشک شدن شرق اصفهان و افزایش پدیده گردغبار و بیابان زایی می شود و با حذف پوشش‌های گیاهی کانون های بحرانی رخ می دهد که ممکن است تا شهر اصفهان، چهارمحال بختیاری، یزد تهران اثر بگذارد.

گردوغبار اصفهان، هشداری جدی از سوی طبیعت

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: روزهای آلوده هفته پیش در اصفهان این هشدار جدی از طرف طبیعت بود تا برای حل معضلاتی که امروز گریبان گیر ماست و به ویژه احیای تالاب گاوخونی باید اقدامات لازم را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه امیدها برای احیای تالاب بین المللی گاوخونی زنده شده است، بیان داشت: فعالیت‌هایی با مشارکت ذی‌نفعان دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری آغاز شده است و برنامه مدیریت زیست بومی تالاب بین المللی گاوخونی به تصویب رسید.

ظهرابی اضافه کرد: لازم است با صرفه جویی و مدیریت مصرف در نهادهای مختلف درگیر، بخشی از حقابه محیط زیست و تالاب بین المللی گاوخونی محقق شود تا از تهدیدهای بسیار نزدیک محیط زیستی پیشگیری شود.