به گزارش خبرنگار مهر، موسسه فناوری کالیفرنیا یا به اختصار Caltech در رده بندی بهترین دانشگاه های جهان در ۲۰۱۷، رتبه پنجم را دارد. البته با توجه به آنکه ۳۴ برنده جایزه نوبل از فارغ التحصیلان این دانشگاه هستند، این چندان عجیب به نظر نمی رسد.
موسسه فناوری کالیفرنیا یک دانشگاه خصوصی است که در سال ۱۸۹۱ میلادی تاسیس شده است. این دانشگاه توسط هیات امنایی متشکل از ۴۶ عضو اداره می شود. اعضای این هیات هر ۵ سال یک بار انتخاب و در سن ۷۲ سالگی بازنشسته می شوند.
این موسسه در سال ۱۹۳۴ میلادی در بنیاد دانشگاه های آمریکایی پذیرفته شد. در حقیقت «کل تک» یکی از اعضای گروه کوچک موسسات فناوری آمریکا است که فعالیت هایشان در درجه اول به علوم کاربردی اختصاص دارد.
در حال حاضر اعضای هیات علمی «کل تک» ۹۵۳ نفر هستند که ۳۵۰ نفر آنان از کشورهای مختلف جهان در این دانشگاه حاضر شده اند. حدود ۳۰۰ نفر از اعضا در دانشگاه وظیفه تدریس را برعهده دارند و باقیمانده اعضای هیات علمی مشغول تحقیق هستند.
دانشگاهی کوچک با ۶۴۷ دانشجوی خارجی
این دانشگاه کوچک با ظرفیتی حدود ۲ هزار دانشجو، از لحاظ تحقیقاتی بسیار قدرتمند است. رشته های کارشناسی این دانشگاه عبارتند از هوافضا، علوم زیستی و مهندسی، بازرگانی، اقتصاد و مدیریت، زبان انگلیسی، مکانیک ساختاری.
این دانشگاه در بخش کارشناسی ارشد نیز گزینه های مختلفی دارد مانند مهندسی زیستی، عصب شناسی زیستی، محاسبات و ریاضی کاربردی، مهندسی فضایی، علوم عصبی رفتاری و اجتماعی و علوم اجتماعی.
همچنین تعداد کل دانشجویان این دانشگاه نیز ۲ هزار و ۲۵۵ نفر است که ۴۴ درصد در مرحله کارشناسی و ۵۶ درصد در مرحله کارشناسی ارشد تحصیل می کنند. از این تعداد ۶۴۷ نفر دانشجو از کشورهای مختلف جهان هستند که ۱۳ درصد آنان در مرحله کارشناسی و ۸۷ درصد در مرحله کارشناسی تحصیل می کنند.
شهریه ۶۸ هزار دلاری برای تحصیل در یک ترم
ورود به این دانشگاه برحسب درخواست از سوی دانش آموزان است. در پاییز ۲۰۱۵ میلادی این دانشگاه ۶۵۰۶ درخواست دریافت کرد که از میان آنها ۵۷۳ نفر انتخاب شدند. در نهایت نیز ۲۴۱ نفر در «کل تک» ثبت نام شدند. این دانشگاه برای بررسی ثبت نام دانش آموزن متوسط امتیاز آنان در آزمون های ریاضیات، خوانش و نوشتار و همچنین امتیاز آزمون های SAT و ACT را می سنجد.
بنابراین تعجبی ندارد ۹۹ درصد دانشجویان نیز جزو ۱۰ دانشجوی برتر در دبیرستان های خود هستند.
از آنجا که این دانشگاه غیرانتفاعی است، هزینه های تحصیل در آن نیز بالطبع بالا است. این موسسه آموزشی تخمین می زند هزینه حضور در کلاس ها، خرید کتاب و تجهیزات و همینطور شهریه یک سال تحصیلی در مقطع کارشناسی ۶۸ هزار و ۹۰۱ دلار باشد.
در همین راستا «کل تک» برای جذب دانشجویان مستعد و کاهش بار مالی آنان برنامه های مختلفی دارد. در این دانشگاه کمک هزینه مالی به دانشجویان نیازمند ارائه می شود. علاوه بر آن طرح های «کار و تحصیل»، وام و کمک هزینه و بورسیه نیز برای دانشجویان ارائه می شود.
هزینه کل یک سال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد با توجه به مسکن دانشجو بین ۷۸ هزار و ۷۸۶ تا ۸۰ هزار و ۹۱۷ هزار دلار تخمین زده می شود. البته ۹۸ درصد دانشجویان از دانشگاه کمک مالی دریافت می کنند که شامل هزینه های مالی و مصارف دانشجو می شود.
مهندسی شیمی و علوم رایانه، رشته های محبوب «کل تک»
درهر حال «کل تک» یک دانشگاه تحقیقاتی با دوره ۴ ساله و برنامه محدودی برای دوره فارغ التحصیلی است. ترم پاییز این دانشگاه در اواخر سپتامبر شروع و قبل از کریسمس تمام می شود. ترم دوم نیز پس از سال جدید مسیحی شروع و در میانه ماه مارس تمام می شود. ترم سوم از اواخر ماه مارس یا آوریل شروع و در اوائل ژوئن تمام می شود.
برنامه ۴ ساله تمام وقت دوره کارشناسی به حوزه های هنر، علوم مربوط است. در «کل تک» ۲۴ رشته تحصیلی در سطح کارشناسی ارائه می شود. همچنین برنامه های بین رشته ای در مباحث فیزیک کاربردی، بیوشیمی، مهندسی زیستی، حسابرسی، سیستم عصبی، سیستم های کنترل و دینامیکی، علوم زیستی و مهندسی، زمین شناسی و ستاره شناسی، جئوشیمی و سیاره شناسی نیز ارائه می شود.
محبوبترین رشته های این دانشگاه مهندسی شیمی، علوم رایانه، مهندسی الکترونیک، مهندسی مکانیک و فیزیک است.
همچنین «کل تک» دانشجویان خود را موظف می کند قبل از شروع تحصیل در این دانشگاه برنامه درسی اصلی شامل سه ترم ریاضی، سه ترم فیزیک و دو ترم شیمی، یک ترم زیست شناسی، دو ترم آزمایشگاه، یک ترم علوم ارتباطات، سه ترم تربیت بدنی و ۱۲ ترم علوم انسانی و اجتماعی را بگذرانند. این برنامه برای تمام دانشجویان الزامی است.
یک کلاس معمول شامل ۹ واحد آکادمیک است و با توجه به ملزومات وسیع برنامه درسی اصلی و همچنین ملزومات رشته تحصیلی انتخابی فرد، دانشجو باید در هر ترم ۴۰.۵ واحد (بیش از چهار کلاس) پاس کند تا طی ۴ سال فارغ التحصیل شود. حداقل تعداد واحد انتخابی دانشجو در یک ترم ۳۶ واحد و حداکثر آن ۴۸ واحد است. همچنین ثبت بیش از ۵۴ واحد در یک ترم درسی نیازمند تاییدیه مسئولان دانشگاه است.
این درحالی است که ۲۰ درصد دانشجویان در دو رشته تحصیل می کنند. انتخاب دو رشته تحصیلی در این دانشگاه میسر است زیرا علوم انسانی و اجتماعی طوری طراحی شده اند تا فرد بتواند همزمان با تحصیل در رشته علوم، در آن رشته هم حضور یابد. هر چند انتخاب دو رشته در یک دپارتمان نیز چندان مورد قبول نیست اما امکان دارد.
دانش آموزان منتخب در نخستین ترم تحصیلی خود در «کل تک» براساس نتیجه امتحانات ریاضی، فیزیک، شیمی و انشا در کلاس ها ثبت نام می شوند و تمام کلاس های خود را با سیستم «رد/قبول» می گذرانند. در این دانشگاه رقابت کمی وجود دارد و همکاری در انجام تکالیف تشویق می شود.
همکاری تحقیقاتی ناسا و «کل تک»
«کل تک» یکی از دانشگاه های عضو بنیاد دانشگاه های آمریکا است که فعالیت های تحقیقی زیادی در حوزه علوم پایه دارد. این دانشگاه سالانه بودجه تحقیقاتی ۲۷۰ میلیون دلاری را مدیریت می کند.
سازمان های متعددی با همکاری این دانشگاه تحقیقات انجام می دهند، برخی از این موسسات و وزارتخانه هاعبارتند از ناسا، بنیاد ملی علوم، وزرات بهداشت و خدمات درمانی، وزارت دفاع و وزارت انرژی آمریکا.
همچنین در این دانشگاه آزمایشگاه Jet Propulsion Laboratory (JPL) قرار دارد که یک مرکز تحقیق و توسعه با بودجه دولتی است. این آزمایشگاه در سال ۲۰۰۸ میلادی بیش از ۱.۶ میلیارد دلار بودجه صرف تحقیق و توسعه کرد. همچنین بیش از ۵ هزار کارمند برای پروژه های مختلف و پشتیبانی استخدام کرد. جالب آنکه فارغ التحصیلان این دانشگاه بالاترین دستمزد پایه را میان فارغ التحصیلان دیگر دریافت می کنند.
پدر سیلیکون ولی، فارغ التحصیل «کل تک»
درحال حاضر ۳۴ نفر از این دانشگاه موفق به دریافت جایزه نوبل شده اند که ۲۰ نفرشان از فارغ التحصیلان و ۱۴ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه بوده اند. همچنین ۶ فارغ التحصیل این دانشگاه برنده جایزه تورینگ (معادل جایزه نوبل در علوم رایانه ای) و یک نفر نیز برنده مدال فیلدز بوده است.
کارل دیوید اندرسون کاشف «پوزیترون» دکتری خود را در سال ۱۹۳۰ از «کل تک» دریافت کرد. علاوه بر او داگلاس دی اوروف (فیزیکدان)، ویلیام شاکلی (پدر سیلیکون ولی)، ادوین مک میلان(فیزیکدان) و ورنون اسمیت (اقتصاددان) نیز از دیگر فارغ التحصیلان «کل تک» بودند که موفق به دریافت جایزه نوبل شدند.