به گزارش خبرنگار مهر، حسن بلخاری قمی ظهر چهارشنبه در نخستین همایش بینالمللی نقش صفویه در تقویت مکتب اهلبیت (ع) و هویت ایرانی در اردبیل تصریح کرد: در بررسی خدمات سلسله صفویه همین بس که به دو مقوله صوفیه و صفویه و یا نسبت حکمت با حکومت توجه داشت.
وی افزود: چهار نهضت در طول تاریخ تمدن ایرانی- اسلامی برآمده از جریان عرفانی داشتیم که میبایست سرآمدترین را نگاه شیخ صفیالدین و فرزندان وی به مقوله عرفان دانست.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور تأکید کرد: عرفان علوی عرفان خانقاهی نیست و آنچه شیخ صفی در موضوع عرفان به آن توجه دارد اجتماعگرا بودن آن است.
بلخاری قومی متذکر شد: هر چند صوفی مسلکان به دنبال نجات خود بودند و خلق را حجاب میدانستند اما تربیت شیخ صفی از سوی شیخ زاهد گیلانی موجب شد که شیخ صفیالدین به عرفانی مسئولیتپذیر گرایش یابد.
وی با بیان اینکه صفیالدین اسحاق اردبیلی را شیخ زاهد گیلانی به عنوان شیخ صفیالدین نام مینهد، ادامه داد: عرفان شیخ عین فقاهت وی است و نمیتوان به علی (ع) تمسک جست و درد جامعه را نداشت.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور تأکید کرد: شیخ صفیالدین اردبیلی و فرزندانش جریان تازهای را در عرفان اسلامی پدید آوردند که نجات خود را محور قرار نداد و به جامعه توجه داشت.