مدیر کل دفتر آموزش سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه مسائل محیط زیستی فرهنگی است، گفت: خیلی از بحران محیط زیستی زمینه ساز بحران های اجتماعی می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، کمیسیون پیوست نگاری فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور رییس کمییسون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مدیر کل آموزش سازمان حفاظت محیط زیست، جمعی از مسئولین سازمان حفاظت محیط زیست و اعضای کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی درسالن سرو  سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.

حسن بنیانیان رییس کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست با تاکید بر اینکه باید به اصلاح فرهنگی برای حل معضلات کشور بپردازیم، گفت : ارتباط و نسبت محیط زیست و فرهنگ باید مشخص شود.

وی با اشاره به اینکه همه نسبت به محیط زیست مسئولیت اجتماعی داریم، گفت: باید نسبت به نقش مردم در گسترش فرهنگ حفاظت از محیط زیست اهمیت داده شود.

کیومرث کلانتری مدیر کل دفتر آموزش سازمان حفاظت محیط زیست در این نشست با  اشاره به انجام اقدامات از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در سطح کشور برای فرهنگ سازی حفظ محیط زیست گفت: با بهره گیری از ظرفیت دانشکده محیط زیست و پژوهشکده محیط زیست فرم مدونی برای پیوست فرهنگی محیط زیست تدوین می شود.

وی با اشاره به ارتباط شعار سال اقتصاد مقاومتی و اشتغال با محیط زیست، مطالبی در خصوص اهمیت محیط زیست در کشور ارائه کرد.

کلانتری تصریح کرد: بند ۱۲ و ۱۴ سیاست هاس کلی نظام در خصوص محیط زیست ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری به تدوین منشور اخلاقی محیط زیست و ترویج و نهادینه سازی فرهنگ و اخلاق زیست محیطی مبتنی بر ارزش و الگو های سازنده ایرانی – اسلامی و گسترش آگاهی و دانش محیط زیست تاکید دارد.

وی با بیان اینکه در برنامه ششم توسعه تهیه و اجرای برنامه عمل حفاظت، مدیریت از مناطق چهارگانه با رویکرد ظرفیت های داوطلبانه و مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی با اولویت جوامع محلی تاکید شده است، افزود: کلیه دستگاه های اجرایی مکلف اند ۱ در صد از اعتبارات خود را صرف فرهنگ سازی و آگاهی بخشی در حوزه محیط زیست کنند.

کلانتری با اشاره به اینکه تحقق اصل ۵۰ قانون اساسی، پیشگیری و ممانعت از تخریب محیط زیست و حفاظت از تنوع زیستی کشور از اهداف اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است، اظهار داشت: برای سلامت و سعادت این نسل به توسعه نیاز داریم و بدون توسعه هر سیستمی فرآیند فرسودگی و مرگ آور را پیش می گیرد.

وی با بیان اینکه جمعیت کشور ظرف ۳۷ سال پیش از دو برابر شده است و تولید ناخالص ملی و سرانه رشد تکنولوژی افزایش یافته است، گفت: توسعه پایدار توسعه است همه جانبه و توسعه ای که فرصت زیستن را برای همه و برای همیشه روی کره زمین فراهم می کند.

کلانتری جهل، فقر و بیکاری را سه دشمن محیط زیست برشمرد و به برخی از نگرانی های زیست محیطی تا سال ۱۴۰۰ اشاره کرد.

مدیر کل دفتر آموزش سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به مهمترین اقدامات آموزشی، فرهنگی و اجتماعی محیط زیست اشاره کرد و گفت: بر اساس قوانین بالادستی قوی که در حوزه محیط زیست داریم موضوع تنویر افکار عمومی در این حوزه باید به جدیت دنبال شود.

وی ادامه داد: به عنوان مثال سازمان صدا و سیما بر اساس قانون هوای پاک و قانون مدیریت پسماند موظف است برای آموزش در حوزه محیط زیست با سازمان حفاظت محیط زیست همکاری کند.

کلانتری با اشاره به اقدامات خوب با وزارت آموزش و پرورش در حوزه آموزش همگانب اظهار داشت: بسته های آموزشی از پیش دبستانی تا دانشگاه و بعد از آن تهیه شده است.

وی با اعلام اینکه کتاب انسان و محیط زیست از مهر ۹۶ برای کلیه رشته ها ی مقطع دبیرستان تدریس می شود، گفت: از مهرماه دانش آموزان مقطع دبیرستان ۲ ساعت در هفته آموزش خواهند دید.

کلانتری با بیان اینکه محیط زیست در کشور های پیشرفته جزء نظام آموزشی است و می بایست ما هم در این جهت حرکت کنیم، گفت:بسته های آموزشی برای کودک، مربیان و اولیای کودک تهیه شده و در شرف چاپ است که در مقطع پیش دبستانی تدریس می شود. همچنین رشته های جدید برای شاخه کار و دانش با همکاری وزارت آموزش و پرورش پیشنهاد دادیم که دانش آموزان مهارت یافته در رشته های محیط زیست و مشاغل سبز تحصیل خواهند کرد و ملاحظات زیست محیطی برای ۶ رشته در شاخه فنی و حرفه ای وارد شده است.

مدیر کل دفتر آموزش سازمان حفاظت محیط زیست درخصوص فرهنگ سازی حفاظت محیط زیست برای جوامع محلی افزود: محیط بانان در مدارس حاشیه مناطق حفاظت شده حضور پیدا کردند و برای دانش آموزان و مربیان نسبت به محیط زیست حساسیت بیشتری ایجاد کنند.

کلانتری از تدریس واحد شناخت محیط زیست در دانشگاه به عنوان واحد اختیاری خبر داد و گفت: این واحد اختیاری با لحاظ کردن نمره برای غیر محیط زیستی در کارنامه تدریس می شود.

وی با تاکید بر اینکه مسائل محیط زیستی فرهنگی است، گفت: خیلی از بحران محیط زیستی زمینه سازی بحران های اجتماعی می شود همانطور که در اهواز و اصفهان دیدید و در جاهای دیگر قطعاً خواهید دید.

کلانتری یاد آور شد : قطعاً به سمت بحران های اجتماعی می رویم اگر نتوانیم درست مدیریت کنیم و ریشه مشکلات محیط زیست بر می گردد به روابط انسان و محیط زیست و هرجا که مشکلات محیط زیست وجود دارد مسئولیت اجتماعی نسبت به محیط زیست نادیده گرفته شده است مثل همان اتفاقی که در دریاچه ارویمه افتاده است.

وی با تاکید بر اینکه تغییر نگرش ها، رفتارها و ارزش ها مهم است افزود: اگر آموزش های منجر به اصلاح رفتا نشود نشان دهنده اینست که درست کار نکردیم.

کلانتری تصریح کرد: با بد تمام شهروندان نسبت به محیط زیست احساس مسئولیت کنند و با کار پلیسی نمی شود از محیط زیست حفاظت کرد و می بایست آموزش های محیط زیست را افزایش دهیم تا منجر به تغییر رفتار در حفظ محیط زیست شود.

عباس دانش معاون دفتر ارزیابی زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ارزیابی زیست محیطی ابزاری برای دستیابی به توسعه پایدار است، گفت: مشارکت اجتماعی و نظر خواهی از مردم  یکی از ارکان ارزیابی زیست محیطی است و مردم حق دارند در احداث و راه اندازی پروژه های جدید  مشارکت داشته باشند.

وی در ادامه به اهمیت ارزیابی زیست محیطی اشاره کرد و گفت: در کلیات قانون ارزیابی زیست محیطی که به مجلس پیشنهاد شده است موضوع مشارکت اجتماعی لحاظ شده است که در حال حاضر نظر خواهی از مردم در ارزیابی زیست محیطی جایگاه قانونی ندارد.

مسعود زندی معاون مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در این نشست به تشریح مهمترین اقدامات سازمان و برای کاهش آلودگی هوا پرداخت و بر مشارکت مردم دراجرای برنامه جامع آلودگی هوا تاکید کرد.

ابوالفضل آبشت مدیر طرح حفاظت از تالاب ها نیز در این جلسه با تاکید براینکه علاوه بر آموزش انتفاع و حساسیت نیز مهم است، گفت: مسئولیت اجتماعی فقط با آموزش ایجاد نمی شود بلکه مردم باید منفعت ببرند تا در حفظ محیط زیست مشارکت کنند.

وی در ادامه به تشریح تجربه پروژه مشارکت مردم در احیای دریاچه ارویمه با همکاری کشور ژاپن پرداخت.