نیکنام حسینپور رئیس هیات تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات ناشران سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، پس از پایان آخرین جلسه این هیئت در عصر روز دوشنبه ۹ مرداد که به منظور رسیدگی به اعتراضات ناشران به آراء هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران حاضر در نمایشگاه امسال تشکیل شده بود، در گفتگو با خبرنگار مهر، جزئیات رسیدگی به ۴۲ پرونده واصله به هیئت تجدید نظر را در این دوره از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، تشریح کرد.
وی گفت: ما روز دوشنبه ۱۳ پرونده باقیمانده را هم مورد رسیدگی مجدد قرار دادیم که از این تعداد ۸ رای به قوت خود باقی ماند و ۵ رای مشمول تخفیف دانسته شد؛ در مورد ۸ پروندهای که هیئت تجدید نظر، آراء هیئت بدوی را در مورد آنها عیناً تائید کرد، باید بگویم که دلایل و مستندات ناشران معترض، فاقد استنادات لازم بود و استدلالات صورت گرفته هم برای ما قابل قبول نبود و لذا رای اولیه را مورد تائید قرار دادیم.
حسینپور افزود: اما در مورد ۵ پرونده دیگر، آراء اولیه مورد تجدیدنظر قرار گرفت و در مجموع با توجه به مستنداتی که آنها ارائه کردند و نیز مستنداتی که ما از کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران اخذ کرده بودیم، این ۵ ناشر مستحق تخفیف دانسته شدند. تخلف تعدادی از این ناشران، ارائه و فروش کتب سایر ناشرین در نمایشگاه بوده منتهی در بعضی از نمایندگیهای آنها این موضوع ثبت نشده بود. مسئله دیگر سابقه فرهنگی گاه ۵۰ ساله برخی از این ناشران بود که هیئت تجدید نظر را مجاب کرد تا با گرفتن تعهدات کتبی، در آراء آنها تخفیف به وجود بیاورد.
به گفته رئیس هیات تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات ناشران سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، چند مورد از این ۵ پرونده که پیشتر و در هیئت بدوی، به محرومیت از حضور در نمایشگاه سی و یکم کتاب تهران (سال ۱۳۹۷) محروم شده بودند، به محرومیت از حضور در نمایشگاههای استانی کتاب طی سال جاری، تقلیل یافت.
وی از پایان فعالیت هیات تجدیدنظر رسیدگی به تخلفات ناشران سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران خبر داد و در ادامه گزارش فعالیت دوماهه این هیئت را در رسیدگی به ۴۲ پرونده تجدیدنظرخواهی شده از سوی ناشران طی ۵ جلسه تشکیل شده، ارائه کرد و گفت: از این تعداد ۳۲ رای که توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران صادر شده بود، عیناً مورد تائید مجدد قرار گرفت و ۱۰ رای هم مشمول تجدیدنظر و تخفیف شد که تمامی آراء نهایی صادرشده به ناشران و نهادهای ذیربط، ابلاغ میشود. این آراء دیگر قابل تجدیدنظرخواهی نیست.
حسینپور از برگزاری این جلسات در «فضایی تعاملی و بعضاً با حضور خود این ناشران برای دفاع از خودشان» سخن گفت و افزود: آراء صادره برای ناشران متخلف نمایشگاه امسال کتاب تهران، متفاوت بوده است؛ بعضی از آنها از حضور در نمایشگاه بعدی کتاب تهران محروم شدهاند، بعضی علاوه بر این نمایشگاه از حضور در نمایشگاههای استانی کتاب هم محروم شدهاند، بعضی تنها از حضور در نمایشگاههای استانی کتاب محروم شدهاند.
وی از قاچاق کتاب توسط تعدادِ معدودی از ناشران متخلف خبر داد و تاکید کرد: پرونده تعدادی از این ناشرین برای بررسی مجدد صلاحیت حرفهای آنها جهت فعالیت به عنوان ناشر، به هیئت بدوی صدور پروانه نشر وزارت ارشاد ارجاع شد.
مشاور معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با بیان نکاتی در خصوص روند رسیدگی به پروندههای مطروحه و با مدنظر قرار دادن آئیننامه اجرایی مربوطه، یادآور شد: به نظر میرسد باید برای فرآیند پیشگیری از تخلف در ایام نمایشگاه کتاب تهران، اولویت قائل شویم و لذا میبایست قبل از برگزاری نمایشگاه، آئیننامهها و ضوابط را آنقدر دقیق و محکم تدوین کنیم که امکان ارتکاب تخلفاتی اینچنین، در این ایام وجود نداشته باشد.
حسینپور افزود: در مجموع به نظر میرسد که خود ناشران و صنوف مرتبط باید بیش از پیش نسبت به این مسئله مراقبت داشته باشند؛ در حال حاضر که سیستمهای مربوط به حضور در نمایشگاه هم کاملاً الکترونیکی شده است، متاسفانه بعضاً میبینیم که عزیزان ناشر بدون مطالعه دقیق ضوابط حضور در نمایشگاه و تنها با «تیک زدن» فرمهای مربوطه، این مراقبت را نسبت به تکالیف خود اِعمال نمیکنند؛ ما در بعضی از آراء شاهد بودیم که مدیران مسئول مربوطه اظهار میکردند که ما خودمان این فرمها را پر نکردهایم و متصدی غرفه این کار را انجام داده است؛ حال آنکه مطابق قانون، این مسئله نافی مسئولیت مدیر مسئول نیست و این، مدیرمسئوول است که مسئولیت مستقیم بنگاه نشر را بر عهده دارد.
وی در پایان گفت: در همین راستا ما به زودی جلسهای را برگزار خواهیم کرد تا ضمن تدوین یک بسته پیشنهادی، آن را به شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران در دوره سی و یکم، ارائه کنیم تا شاهد بروز تخلفات کمتری در نمایشگاه آتی باشیم.