به گزارش خبرنگار مهر ، به دنبال اعلام دبیرخانه نهاد کتابخانه های عمومی مبنی بر تعیین تکلیف نیروهای قراردادی شاغل در این نهاد پس از مشخص شدن نتیجه آزمون کتبی ، این پرسش اساسی توسط بسیاری از کتابداران مطرح می شود که چرا مسئولین نهاد کتابخانه های عمومی به یکباره به فکر برگزاری آزمون از کسانی افتاده اند که از تجربه و سابقه ای نسبتا طولانی در حوزه کتابداری برخوردار هستند و آیا با درنظرگرفتن شرایط موجود ( مشکلات شغلی کتابداران و موضوع انحلال نهاد ) طرح مسئله آزمونی به ظاهر سرنوشت ساز برای قشرکتابدار منطقی است ؟
یک کتابدار شهرستانی می گوید : نهاد کتابخانه های عمومی پیشتر به کرات اعلام کرده است که به دلیل کاهش بودجه درسال جاری با مشکلات زیادی مواجه شده و حتی قادر به پرداخت حقوق پرسنل کتابدار شاغل در این نهاد هم نیست ، در همین خصوص ازمراجع تصمیم گیرنده نیز استمداد طلبیده و درخواست ردیف بودجه اضافه کرده است . در حالی که برگزاری آزمون سراسری هم می تواند هزینه ای را به نهاد تحمیل کند ، من پیشنهاد می کنم که نهاد کتابخانه های عمومی به آموزش ضمن خدمت کتابداران بپردازد و اگر امتحانی هم در کار باشد ، پس از طی آن دوره منطقی خواهد بود .
اگرچه از مدتی قبل زمزمه هایی در مورد برگزاری این آزمون در کتابخانه های عمومی وجود داشت اما اعلام این خبر در روز گذشته و واکنش کتابداران به این خبر قابل توجه است .
ارتقای سطح علمی کتابداران یا اخراج محترمانه قراردادی ها ؟
یکی از کتابداران شاغل در کتابخانه مرکزی پارک شهر که پنج سال سابقه کتابداری دارد ، درباره این آزمون می گوید : این ازاتفاقات عجیبی است که در این سالها در کتابخانه های عمومی رخ داده است . شاید به این ترتیب می خواهند به شکلی شبه قانونی عذرکتابداران را بخواهند و با این شیوه به تسویه با نیروهای اضافی که توان پرداخت حقوقشان را ندارند ، بپردازند .
وی افزود : همه پرسنل کتابدار شاغل - چه رسمی و چه قراردادی - در کتابخانه های عمومی با پشت سرگذاشتن آزمون استخدامی و مصاحبه به سرکار رفته اند و برگزاری آزمون سراسری جدید خیلی عجیب است .
این کتابدارتهرانی خاطرنشان کرد : تصور من این است که به این ترتیب می خواهند محترمانه از ادامه همکاری با کتابداران سرباز زنند تا بخشی از باری که هم کنون بر دوش این نهاد است کاسته شود .
آزمونی تکراری و بی سابقه
یک فارغ التحصیل کتابداری در کتابخانه رضی گفت : به احتمال زیاد ، این آزمون شامل آن گروه از پرسنلی است که رشته تحصیلی شان با این کار مرتبط نیست ، که در این صورت هم موضوع غیرقابل حلی پیش نمی آید ، چرا که رشته کتابداری در جامعه ما از مهجورترین رشته هاست و توقع اینکه همه کسانی که به کار فرهنگی در کتابخانه ها علاقه مندند باید رشته تحصیلی شان کتابداری باشد کمی غیرقابل قبول است ، چرا که در حال حاضر در پرسنل رسمی این نهاد هم کسانی هستند که رشته اصلی آنها کتابداری نبوده است و اتفاقا در کار خود موفق هستند .
وی با تاکید بر برگزاری دوره های آموزش کتابداری ضمن خدمت برای نیروهای قراردادی ، گفت : اگر پرسنلی که رشته کتابداری خوانده اند نیز ، مجبور به دادن آزمون شوند ، مشخص است که با سختگیری دراین مورد ، قصد دارند با تمدید نکردن قرارداد ، به همکاری با بخش زیادی از نیروها پایان بدهند .
وی افزود : هم اکنون با پرسنل کتابدار با تجربه هم به صورت فصلی قرار داد می بندند و این سازمان ، هیچ تعهدی در مورد استخدام به کسی نداده است ، از این گذشته شرایط قبول همکاری و دعوت به کار هم در کتابخانه های عمومی هم اکنون روشن است و با برگزاری آزمون و مصاحبه صورت می گیرد و نیازی به آزمون سراسری برای کسانی که شاغل هستند ، احساس نمی شود .
این کتابدارخاطرنشان کرد : تاکنون سابقه نداشته است که هیچ نهادی به یکباره اعلام کند که قصد دارد برای ادامه همکاری با پرسنل قراردادی خود آزمون برگزار کند و وضعیت کتابداران نیزمانند معلمان شاغل و حق التدریسی در آموزش و پرورش و نهادهای دیگر است .
با کدام پرنسل می خواهند کتابخانه های عمومی را اداره کنند ؟
یک کتابدار مقیم مرکز نیز با تاکید بر اینکه ارتقای سطح علمی کتابداران خواسته ای منطقی است ، یادآور شد : در صورت برگزاری یک آزمون سفت و سخت ، بسیاری از کتابداران شاغل در مناطق محروم و دور افتاده شانس قبولی بسیار پائینی خواهند داشت و به این ترتیب بسیاری از این مناطق عملا از نیروهای شاغل کنونی خود محروم خواهند شد .
وی افزود : نهاد کتابخانه های عمومی مشکلات زیادی دارد که نبود منابع مکتوب و دیگر امکانات از این جمله هستند؛ طرح مکانیزاسیون کتابخانه ها عملا از ابتدای امسال و به دنبال کاهش بی سابقه بودجه این نهاد در مجلس متوقف شده است و بسیاری از همکاران ما حقوق و مزایای معوقه زیادی دارند .
ز- ص خاطرنشان کرد : بهره گرفتن از روشهای این چنینی شانه خالی کردن مسئولان از پرداخت حقوق قانونی این گروه است که به هیچ وجه شایسته کشور ما نیست .
وی تصریح کرد : اگر تنها افزایش سطح علمی کتابداران مورد نظر است که این مهم ، با روش هایی اصولی چون : برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت محقق می شود ، مشابه این اتفاق را در خیلی از ارگانها و ادارات و سازمانهای خصوصی و دولتی شاهد بوده ایم ، طبیعی است که سازمانها برای افزایش بهره وری خود هرچند وقت یک بار دانش و سطح علمی پرنسل خود را افزایش می دهند و اگر واقعا قصد همین است باید قدردان نهاد کتابخانه های عمومی نیز بود ، اما نه به شیوه ای که به بیکاری پرسنل قراردادی و علاقه مند منجر شود .