به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد ظریف وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه در نطق دفاعیه خود در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بیش از ۴۱ میلیون نفر در انتخابات ریاست جمهوری برای کشور و سیاست خارجی اقتدار آفریدند و این در حالی است که در محیط پیرامونی ایران گاه برای اداره یک شهر و یا روستا کشتار و خونریزی صورت می گیرد.
ظریف ادامه داد: استقلال و نهراسیدن از قدرت های بزرگ و جانبداری از مظلومین در برابر ستمگران که به معنای واقعی دفاع از حقوق بشر است، سیاست خارجی ایران را در چهار دهه گذشته شکل داده است و این حضور مردم رمز اقتدار و قدرت کشور ماست.
وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه قدرقدرت در جهان به غیر از خداوند باری تعالی وجود ندارد، گفت: تمام قدرت های جهان مجبور هستند در برابر اراده ملت ها سر تعظیم فرود آورند. مجموعه ای از سندهای کلیدی و بالادستی همچون سند چشم انداز و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی و برنامه توسعه ششم برنامه های کشور در سیاست خارجی را مشخص می کند.
وی تصریح کرد: بی تردید عصر برتری جهان غرب در عرصه بین المللی به پایان آمده و ما وارد عصر پساغربی شدیم. در این دوران سیاست جهانی در چند قدرت بزرگ خلاصه نمی شود و کنش گران متعدد شده اند و انحصار بازی از دست قدرت های غربی خارج شده است. قدرت و ثروت در جهان در حال جابجایی است. عناصر مختلف قدرت که جمهوری اسلامی ایران در آن ید طولایی دارد همچون هنجارسازی اجتماعی و گفتمان سازی، امروز قدرت و ارزش راهبردی یافته است.
وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه افزود: برخی کنشگران منطقه ای همچنان با پیگیری بازی با حاصل جمع صفر هنوز برای خود و ایران هزینه می تراشند و با اتکا به قدرت های فرامنطقه ای خشونت و افراط را در اعتدال و همکاری برتری دادند و این در حالی است که ایران به لطف الهی و به واسطه چهار دهه مقاومت مردم از ثبات و اقتدار کم نظیری برخوردار است.
ظریف با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مظهر مردم سالاری دینی به حساب می آید، اظهار کرد: آنچه به کشور ما قدرت بخشیده است علاوه بر ظرفیت های ذاتی علمی، نظامی و صنعتی پشتوانه معنایی و گفتمانی است، انقلاب اسلامی مردم و مسئولین ما را به خودباوری رسانده و ایران را به تنها کشوری در منطقه تبدیل کرده است که امنیت خود را تنها از مردم کشور و از درون خود تامین می کند و به هیچ کشور خارجی هم تکیه نمی کند و با لبخند و اخم دیگران خوشحال یا مضطرب نمی شود.
وی گفت: ایران همچنین قدرت و توان اقتصادی خود را از درون می گیرد و ما به عنوان یک کشور قدرتمند منطقه ای به مسئولیت ها و همچنین توان خود واقف هستیم. ایران به عنوان کشوری که به دنبال بازی با حاصل جمع صفر نبوده و نخواهد بود خواهان منطقه ای امن، باثبات و پیشرفته است و همکاری منطقه ای را به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر برای تمام کشورهای این منطقه می داند.
وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه ادامه داد: به لطف خدا در دولت یازدهم گام های بلند و تاریخی برداشته شد که مهمترین آنها گذر از پرونده هسته ای و تحمیل پذیرش حق مردم ایران در بهره برداری از فناوری صلح آمیز هسته ای به قدرت های جهانی بوده است.
وی گفت: با فضل الهی و با رهبری داهیانه مقام معظم رهبری و همچنین با مدیریت شجاعانه ریاست محترم جمهور و با پشتوانه توانمندی های کشور خطرات و موانع متعددی از پیش روی نظام مرتفع شد. بهبود وضعیت معیشت مردم به عنوان یکی از مهمترین اهداف وزارت امور خارجه از موانع تهی و شرایط بین المللی دگرگون شد.
ظریف گفت: بپذیریم که ملت ایران با افتخار تنها نمونه خروج از فصل هفتم منشور ملل متحد در طی هفتاد سالی است که سازمان ملل متحد ایجاد شده است. در اینجا لازم می دانم از نقش برجسته مجلس شورای اسلامی به ویژه رئیس مجلس در روند مذاکرات هسته ای، تصویب برجام و نظارت بر اجرای برجام که حق قانونی مجلس شورای اسلامی و بزرگترین حمایت مجلس از وزارت امور خارجه است، تشکر کنم.
وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه ادامه داد: تصویب قانون اخیر مجلس شورای اسلامی در مقابله با اقدامات آمریکا تصویری مقتدرانه از همکاری میان سه قوه جمهوری اسلامی ایران و بیانگر تلاش مشترک همه ما برای دفاع از منافع و امنیت کشور است. دستاوردهای دولت یازدهم در حوزه سیاست خارجی منوط به برنامه هسته ای نیست، قفل مناسبات خارجی حوزه منطقه ای و بین المللی به صورت هدفمند و هوشمندانه باز شد که حضور نمایندگان عالی ۱۰۵ کشور و سازمان بین المللی در مراسم تحلیف رئیس جمهور که در همین مکان برگزار شد نمود مهمی از این گشایش جهانی است.
وی تصریح کرد: حضور ۳۰ هیات از اروپا شامل ۱۰ هیات به ریاست مقامات رده اول، شامل ۲۰ وزیر و نماینده ویژه، ۲۷ هیات از آسیا با ۱۶ مقام رده اول و ۱۱ وزیر و نماینده ویژه، ۲۶ هیات از آفریقا با ۱۴ مقام رده اول و ۱۲ وزیر و نماینده ویژه، ۹ هیات از آمریکا با سه مقام رده اول و ۶ وزیر و نماینده ویژه که حضورشان در هیچ مراسمی از آغاز انقلاب اسلامی تا به امروز سابقه نداشته است، در تاریخ ما ثبت شد.
ظریف گفت: سیاست خارجی به جای تحمیل هزینه در خدمت بهبود شرایط اقتصادی مردم قرار گرفته و توفیقات فراوانی اعم از عادی شدن فروش نفت با حذف دلالی های پرفساد و بازگشت قانون مند درآمد حاصله، باز شدن تعاملات بانکی، رفع موانع حمل و نقل دریایی، هوایی و زمینی، ورود ۱۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه خارجی در طول دولت یازدهم که برای بیان کردن اهمیت این عدد مقایسه ای را خواهم داشت مبنی بر اینکه قبل از تحریم ها سرمایه گذاری خارجی در دولت نهم ۳.۴ میلیارد دلار و در دولت دهم ۳.۹ میلیارد دلار بوده است.
وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه افزایش گردشگری، توسعه همکاری های علم و فناوری و همچنین افزایش همکاری در حوزه هسته ای از دیگر اقدامات سیاست خارجی دولت یازدهم بوده است، گفت: اینها همه دستاوردهای ملت بزرگ ایران است و ارتباطی به وزارت امور خارجه ندارد. پیوند با ایرانیان خارج از کشور علیرغم کمبودهای مالی از گذشته عمیق تر و گسترده تر شده است که جلوه ای از آن را در صف های طولانی هموطنان مقیم خارج از کشور برای انتخابات ریاست جمهوری شاهد بودیم. در طی چهار سال گذشته با موانعی رو به رو بودیم هم از درون کشور و هم از بیرون کشور. ملاحظات جناحی، شتاب زدگی در تحلیل شرایط پیچیده، عدم انضباط در کلام و گفتارهای مربوط به مناسبات خارجی از جمله مشکلات حوزه سیاست خارجی به حساب می آید.
وی با تاکید بر اینکه حتما من آخرین نفری خواهم بود که در حوزه سیاست خارجی تک صدایی در کشور ایجاد خواهم کرد، بیان کرد: من به هیچ عنوان چنین خواسته ای نداشته و نخواهم داشت چرا که وجود چند صدایی در کشور را عامل قدرت، قوام و تقویت مشروعیت نظام می دانم.
ظریف گفت: مناطق پیرامونی ایران و رفتارهای برخی کنشگران در منطقه مهمترین چالش منطقه ای سیاست خارجی ایران به حساب می آید، آنها که نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از برجام که ان شاء الله به عنوان سند افتخار مقاومت مردم ایران باقی خواهد ماند، به کار بسته اند اکنون تلاش می کنند با همدستی صهیونیست ها فضای ایران هراسی و شیعه هراسی را در منطقه و جهان تشدید کنند.
وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اگرچه این گروه ها و کشورها مرتکب اشتباه اساسی محاسباتی شده اند اما این واقعیت و چالش ها وظیفه سیاست خارجی را که به سامان رساندن شرایط منطقه است را سنگین تر می سازد. تحولاتی که در مدیریت سیاسی ایالات متحده آمریکا اتفاق افتاده است و به دنبال آن برخی سیاست هایی که علیه ایران توسط سیاستمداران آن انجام می گیرد ناشی از توهم و کج فهمی توامان است.
ظریف گفت: وظیفه سنگین وزارت خارجه در دولت دوازدهم با هم افزایی هوشمندانه سایر نهادها و نه با سکوت دیگر نهادها، تقویت این باور در سیاستمداران ایالت متحده امریکا است که ایران ستیزی سکه ای از رونق افتاده است که در بازار جهانی خریدار ندارد. این مهم از طریق مقاومت در برابر زیاده خواهی ها از یکسو و نیز گسترش همه جانبه روابط سیاسی و اقتصادی با دیگر نقاط جهان از سوی دیگر دست یافتنی است و تاکنون نیز توفیقات بسیار خوبی در این حوزه داشته ایم.
وی افزود: دیپلماسی هوشمندانه و هدفمند ما باید با نشان دادن عقلانیت و قانونمندی ایران از یکسو و انتخاب های متنوع کشور از سوی دیگر برای تصمیم گیرندگان ایالات متحده تردیدی باقی نگذارد که تکرار تجربه های شکست خورده گذشته نتیجه ای جز نگرانی افزون تر و انزوای بیشتر برای امریکا نخواهد داشت.
وزیر پیشنهادی وزارت خارجه با بیان اینکه برجام حاصل اعتماد به امریکا نیست و جمله به جمله آن نشانه دهنده بی اعتمادی جدی ما نسبت به امریکا است، ادامه داد: انسجام داخلی، طراحی فراگیر و استفاده هم افزا از تمام توان کشور یعنی تمام نهادها و جامعه مدنی ضرورت غیرقابل انکار دستیابی به این هدف است.
ظریف اظهار کرد: ما باید برای سیاستمداران امریکا این باور را تقویت کنیم که دولتمردان پیش از شما پس از سال تکرار تجربه تحمیل و تحریم به پای میز مذاکره آمدند و اکنون نیز نه تنها امریکا به عنوان یک عضو برجام تعهدات خود را نمی تواند فراموش کند و با عهدشکنی یک تفاهم بین المللی را نادیده بگیرد بلکه چنین سیاستی باعث انزوای امریکا خواهد شد و دست ایران برای اقدامات مهم همانگونه که ریاست جمهوری در سخنرانی دیروز خود هم بیان کردند باز است و این اقدامات حتی در قالب برجام نیز دیده شده است که این نشانه بی اعتمادی در دوران مذاکره با ایالات متحده امریکا است.
وی خاطرنشان کرد: برای رسیدن به این موضوع بهره برداری از دیپلماسی عمومی و استفاده روش ها و ابزارهای متنوع اطلاع رسانی برای تبیین دیدگاه های جمهوری اسلامی و ارتقای جایگاه ایران در افکار عمومی ضروری است. حمایت همه جانبه از حقوق ایرانیان و کسب حمایت آنها به عنوان مدافعان غیور و توانمند منافع ملی از یکسو و نیز جلب مشارکت ارزشمند آنها برای بازسازی کشور و به ویژه استان های پدری و مادری آنها از مهمترین ظرفیت های قدرت معنای جمهوری اسلامی ایران به حساب می آید که با تلاش و کوشش و با کمک شما و با بودجه ای که جهت حمایت از ایرانیان خارج از کشور در اختیار ما قرار خواهید داد، اقدامات بهتری را در آینده انجام خواهیم داد.
وزیر پیشنهادی وزارت خارجه تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی به عنوان نهاد مردم سالاری دینی نقش برجسته ای در تقویت قدرت معنایی ایران دارد و بهره گیری از راهنمایی نمایندگان محترم در کمیسیون های مختلف در نقش آفرینی موثر و هوشمندانه نمایندگان در صحنه جهانی از طریق دیپلماسی پارلمانی دو مولقه اقتدار ملی و سیاست خارجی است.
ظریف عنوان کرد: در صورتی که افتخار تداوم خدمت را با رای نمایندگان ملت بزرگ ایران پیدا کنند با توجه به چالش های موجود دو ابر اولویت تقویت روابط با همسایگان و حل و فصل مشکلات منطقه ای و کمک به دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی و بهبود وضعیت معیشتی مردم را پیگیری خواهم کرد.
وی گفت: حل مشکلات منطقه ای و توسعه روابط با همسایگان زمینه های بی ثباتی، تنش و درگیری را در محیط پیرامونی کاهش می دهد و بستر مناسبی برای دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی فراهم خواهد کرد. همسایگان بهترین شرکای اقتصادی ما هستند و حوز بخش خصوصی در کشور های همسایه با حمایت دولت به عنوان ابزاری کارآمد جهت تقویت اعتماد متقابل و بهترین ظرفیت برای افزایش تولید و اشتغال داخلی است.
وزیر پیشنهادی وزارت خارجه افزود: ما سیاست های اعتمادسازی در منطقه را با جدیت دنبال خواهیم کرد و حمایت های لازم برای حضور کارآفرینان را در بازارهای حوزه پیرامونی فراهم خواهیم ساخت، گسترش همکاری های دو و چند جانبه در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در منطقه گرفته تا اعتمادسازی با همسایگان برای ایجاد محیطی امن برای تمام کشورها چه در منطقه و چه در داخل کشورها ضرورتی انکارناپذیر است.
ظریف با بیان اینکه این ضرورت را هم در برنامه ها و هم در ساختار وزارتخانه پیش بینی کرده ایم، تصریح کرد: مهمترین دستور کار ما در مسئله منطقه ایجاد جبهه ای واحد در منطقه در جهت مبارزه با تروریسم است، همکاری با جهان اسلام برای مقابله با صهیونیست و جریان مقاومت و مردم فلسطین و بازگرداندن مسئله فلسطین به عنوان مهمترین جهان اسلام رمز اتحاد منطقه ای ما خواهد بود.
وی ادامه داد: در حوزه دیپلماسی اقتصادی راهبرد ما تامین منافع ملی در محیط ناپایدار منطقه و جهان است که تحقق این امر مهم در وزارت خارجه با محور قرار دادن این مسئله در متن دیپلماسی تحقق می یابد. دیپلماسی اقتصاد محور نیازمند هماهنگی قانونی و فرهنگی روابط اقتصاد خارجی در وزارت خارجه و جهت دادن منافع فعالان اقتصادی و دستگاه های دولتی و غیردولتی اقتصادی در مسیر تامین منافع ملی است.
ظریف بیان داشت: وزارت خارجه با تقویت جهت گیری راهبردی اقتصادی ساختار مرکز و سفارتخانه ها و با ایجاد انگیزه و آموزش های لازم برای مدیران سفرا و کارشناسان معاونت جدید اقتصادی و سفارتخانه ها را در جهت تقویت اقتصاد مقاومتی به کار خواهد گرفت. در این مسیر ورود به بازارهای جهانی و منطقه ای برای صادرات کالا و خدمات، تضمین سرمایه و جذب گردشگر و ارتقای جایگاه جهانی کشور در اقتصاد دنیا در اولویت کاری ما قرار خواهد داشت.
وزیر پیشنهادی وزارت خارجه ادامه داد: برای پیگیری این دو ابر اولویت چابک سازی ساختار را با هدف برجسته کردن همکاری های منطقه ای و اقتصاد مقاومتی مراحل خود را طی می کند و انشاالله امروز امضا خواهد شد که بین ما و سازمان امور استخدامی این مسئله صورت خواهد گرفت. اجتناب از تصمیم های شتاب زده، زودباوری و اتکا به خرد جمعی و همچنین از انتقاد سازنده و هم فکری با نخبگان دانشگاهی و همینطور نمایندگان مجلس راهنمای جهت گیری اجرایی وزارت امور خارجه خواهد بود.