به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آناتولی، «عمر چلیک» وزیر امور اتحادیه اروپا و مذاکره کننده ارشد ترکیه در سخنانی در واکنش به اظهارات آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان پیرامون عدم اجرای توافق بر سر تعرفه های گمرکی واحد میان دو طرف اعلام کرد: این اظهارات، مایه تاسف است. باید تاکید کرد که هیچ کدام از کشورهای اروپایی حق ندارند به اتحادیه اروپا و کشورهایی که روند عضویت آنها در این بلوک ادامه دارد دستور دهند.
وزیر امور اتحادیه اروپای ترکیه در ادامه افزود: موضوع «عادل اوکسوز» کاملا واضح و روشن است. ما با آلمان دوست و متحد هستیم. روابط ما دارای پیشینه تاریخی بوده و انتظار رفتاری مناسب با این رابطه و همکاری امروز خود داریم. هیچ کدام از کشورهای دوست حق ندارند به یک قاتل پناه دهند.
ماجرا از آنجا آغاز شد که «مولود چاوش اوغلو وزیر» خارجه ترکیه چند روز پیش در مصاحبه با شبکه خبر «تی.آر.تی» درباره اخباری دال بر فرار «عادل اوکسوز» از اعضای ارشد جنبش مرتبط با فتح الله گولن موسوم به جنبش «فتو» به آلمان گفته بود: اخباری دال بر حضور «عادل اوکسوز» در آلمان و محل اقامت وی در این کشور وجود دارد.
وزیر خارجه ترکیه در این باره افزود: وزارت خارجه ما به آلمان تذکر داده است. درخواست کردیم اگر حضور فرد مذکور در این کشور ثابت شود، باید او را به زودی دستگیر و به ترکیه مسترد کنند.
لازم به ذکر است، پس از خودداری آلمان از استرداد نظامیان پناهنده ترکیه ای به این کشور و لغو سخنرانی مقامات آنکارا پیش از همه پرسی تغییر نظام پارلمانی به ریاستی، دولت ترکیه نیز با بازدید نمایندگان پارلمان آلمان از نظامیان این کشور واقع در پایگاه اینجرلیک در ترکیه مخالفت کرد؛ اقداماتی که روابط میان دو کشور را تیره و تار کرده است.
همچنین، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان نیز شب گذشته در سخنانی تاکید کرد که برلین و آنکارا در بسیاری از زمینه ها با یکدیگر همکاری نخواهند کرد و همچنین آلمان انجام توافق بر سر تعرفه های گمرکی واحد میان دو طرف را نیز دستکم در آینده نزدیک در دستور کار خود نخواهد داشت.
مرکل گفته بود: ما فصل تازه ای در خصوص پیشنهاد ورود ترکیه (به اتحادیه اروپا) نخواهیم گشود و کمک ها برای آمادگی عضویت ترکیه را کاهش داده ایم. همچنین برای مدتی توافق بر سر تعرفه های گمرکی واحد با ترکیه تغییر نخواهد کرد.
گفتنی است تعرفه های گمرکی واحد میان ترکیه و اتحادیه اروپا از دسامبر سال ۱۹۹۵ میان دو طرف به اجرا درآمد. این تعرفه ها شامل تمامی کالاهای صنعتی به جز محصولات کشاورزی و خدمات می شود.
صدراعظم آلمان همچنین در توضیح چرایی افزایش تنش ها میان دو طرف گفت: ما عقاید متفاوتی از هم داریم و از بیان این اختلافات در گفتگوهای ادامه دار خود خجالت نمی کشیم. ما قادر به متقاعد کردن یکدیگر در خصوص بسیاری از مسائل نشده ایم و مشکلات دیگری نیز به صدر این مشکلات اضافه شده است. روابط ما در حال حرکت رو به دوران سختی است، اما باید گفتگو ها را ادامه دهیم.
مرکل در ادامه مصاحبه خود که از طریق شبکه یوتیوب منتشر شد، تاکید کرده بود: ما نمی توانیم این حقیقت را منکر شویم که ترکیه تنها اردوغان و دولت وی نیست. تقریبا ۵۰ درصد از مردم به همه پرسی تغییرات قانون اساسی اخیر «نه» گفتند و آنها از ما انتظار دارند. ما باید به مذاکرات سخت (با ترکیه) ادامه دهیم و توافق اشتباه با یکدیگر نکنیم. اما ما نباید پیام اشتباهی به آن ۵۰ درصد (از مخالفان اردوغان) که دل به ما بسته اند و خواستار گفتگو با ما هستند برسانیم.