خبرگزاری مهر – گروه استانها: در فرهنگ اسلامی، ارزش دانش گرانقدر پزشکی و فعالیت حرفهای طبیب تا بدان اندازه والا و عظیم است که طبیب مظهر اسم شریف احیا گری معرفیشده است و در متن فرهنگ و حیات اجتماعی مردمان این مرزوبوم نیز طبیب و طبابت از جایگاه ویژه و اهمیت والایی برخوردار بوده است، تا بدان جا که بیماران و دردمندان نهفقط برای جستجوی تسکین و درمان دردهای جسمانی خویش، بلکه در مقام مشاوره و هدایت جویی در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی خود به حکیم و طبیب متوسل میشدهاند.
حکیم و طبیب در افق نگاه و قضاوت افراد، شخصیتی برخوردار از دانش فقهی و پزشکی و آراسته به فضائل والای اخلاقی بوده که نماد برجسته و الگوی بارز چنین اندیشهوران دلسوز و عالمان فرزانه در تاریخ پرفروغ این سرزمین، طبیب نامور و نابغه بزرگ ایرانی، شیخالرئیس ابوعلی سینا است که به دلیل ارتباطش باخدا و مکتب وحی، نور حکمت الهی در دل او درخشید و به حکیم الهی تبدیل شد.
تألیفات ارزشمند بوعلیسینا سالیان متمادی عامل تعمیق و پویایی آموزش و تحقیق در معتبرترین مراکز علمی و دانشگاهی دنیا بوده است این دانشمند بزرگ با نبوغ والا و مجاهدات بیشائبه در عرصه کشف و تبیین واقعیتها و مفاهیم علمی، خدمات بزرگی به جهان علم و بشریت داشت و تألیفات ارزشمند وی سالیان متمادی عامل تعمیق و پویایی آموزش و تحقیق در معتبرترین مراکز علمی و دانشگاهی دنیا بوده است.
در همین راستا در ایران اول شهریورماه، همزمان با زادروز بوعلی سینا، بهپاس تألیفات و خدمات وی به علوم پزشکی و فعالیت وی در این رشته روز پزشک نامگذاری شده است.
ابوعلی سینا، نهتنها یکی از بزرگترین فیلسوفان جهان بلکه یکی از برجستهترین چهرههای تاریخ پزشکی در همه دورانهاست و مهمترین اثر وی در پزشکی، کتاب قانون (القانون فی الطب) را پیش از سال ۴۰۶ هجری قمری، یعنی در حدود ۳۵ سالگی تألیف کرده است.
این کتاب طی چندین سده، چه در سرزمینهای اسلامی و چه در اروپای سدههای میانه، همه کتابهای دیگر را در سایه خود نهاده بود و اعتبار و شهرت این کتاب در محافل پزشکی جهان اسلام بسیار زیاد است.
آنچه تاریخ بیان می کند اینکه ابوعلی سینا، زندگی یکنواختی نداشته و در مدت عمرش، وقایع و حوادث گوناگون و متعددی بر او گذشته بهطوریکه از وزارت و مشاور حکومت گرفته، تا دربهدری و آوارگی و تبعید خودخواسته و حتی زندان را تجربه کرد. اما باوجوداین، پور سینا خم به ابرو نیاورده و با جهد و تلاش، آثار گرانسنگی به زبانهای عربی و فارسی نوشته که گاه تا ۴۵۰ کتاب و رساله را به وی نسبت میدهند.
معرفی شخصیت بوعلی سینا به دنیا باعث پرورش علم میشود
در همین خصوص رئیس بنیاد بوعلی سینا بابیان اینکه علم، شخصیت و آثار برجایمانده از بوعلی سینا بهعنوان یک دانشمند بزرگ و فرهیخته همواره افتخار عالم تشیع است، گفت: معرفی شخصیت بوعلی سینا به دنیا باعث پرورش علم در دنیا میشود که این معرفی، تکلیف سنگینی بر دوش تمام افراد است.
آیتالله غیاثالدین طه محمدی بابیان اینکه احترام به بوعلی سینا برابر با احترام به بشریت است چراکه بوعلی سینا با تفکر و عقل، علم را مدیون خودکرده است، تأکید کرد: آرامگاه بوعلی سینا باید به محلی برای پرورش علم و معرفی شخصیت این دانشمند بزرگ تبدیل شود.
ابنسینا درزمینهٔ تمام علوم و فنون و فضیلتها کامل و جامع بوده است
امامجمعه همدان با تأکید بر اینکه باید زمینههای لازم برای برگزاری کلاسهای مختلف در محوطه آرامگاه بوعلی سینا فراهم شود عنوان کرد: متأسفانه دنیا شیخالرئیس را تنها از منظر طب میشناسد اما باید بدانیم ابنسینا درزمینهٔ تمام علوم و فنون و فضیلتها کامل و جامع بوده است.
وی بابیان اینکه بوعلی سینا با سنی کمتر از ۶۰ سال چندین کتاب نوشته و در زمان خود هیچ استادی بالاتر از او نبوده است، گفت: مردم همدان باید بیش از اینها برای شناختن و شناساندن این بزرگان به جهانیان گام بردارند.
شناساندن ابعاد مختلف شخصیت بوعلی سینا
آیتالله محمدی بر شناساندن ابعاد مختلف شخصیت بوعلی سینا تأکید کرد و گفت: بوعلی سینا همچون خورشیدی بر همه جهانیان میتابد و نسل به نسل از نورانیت علم عارف، فیلسوف و طبیب بزرگ بوعلی سینا استفاده میشود.
نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه همدان با تأکید بر اینکه بعد از پیامبران الهی هیچ شخصیت و انسان معمولی بهاندازه بوعلی سینا شهرت جهانی ندارد، گفت: اگر این انسانها را فراموش کنیم، ارزشهای خود را فراموش کردهایم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان نیز در گفتگو با مهر با اشاره به در پیش بودن یکم شهریورماه روز پزشک و روز همدان اظهار داشت: انتظار میرود هرسال بهتر و بیشتر از سالهای گذشته در سالروز تولد حکیم بوعلی سینا دستگاهها برنامههای متنوع و مختلفی مختص به این روز داشته باشند.
ویژهبرنامه ادای احترام به مقام شامخ بوعلی سینا در مقبره این دانشمند بزرگ
علی مالمیر بابیان اینکه هرساله اجرای ویژهبرنامه ادای احترام به مقام شامخ بوعلی سینا در مقبره و آرامگاه این دانشمند بزرگ بهصورت مشترک با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و بوعلی سینا برگزار میشود افزود: پاسداشت بزرگان هنری، ادبی و فرهنگی بهصورت سراسری و ملی از برنامههای میراث فرهنگی است.
مالمیر با تأکید بر اینکه روز همدان فقط مختص شهر همدان نیست بلکه به استان و کشور تعلق دارد، یادآور شد: باید تبلیغات گستردهای از سوی شهرداری و سازمان اتوبوسرانی در خصوص «روز همدان» انجام شود و بهصورت جدی برنامههای ویژهای در شهرستانهای استان تدارک و پیشبینی شود.
استاندار همدان نیز بابیان اینکه همدان دارای بزرگان، مشاهیر و نامداران ارزشمندی است که یکی از بارزترین مفاخر استان همدان بوعلی سینا نابغه قرنها و حکیم هزارههاست، اظهار داشت: آرامگاه این دانشمند برجسته در همدان واقعشده و باید قدردان این وجود ارزشمند بود.
محمدناصر نیکبخت با اشاره به نامگذاری یکم شهریورماه بهعنوان روز همدان و تأکید بر برگزاری برنامههایی درخور شأن این روز در همدان، عنوان کرد: مردم باید بوعلی و افتخارات وی را بیشتر بشناسند و در این راستا مسئولان به تبلیغات و آگاهسازی مردم اهتمام بیشتری داشته باشند.
حق و شأن بوعلی بسیار بالاست و هر تلاشی برای این حکیم بزرگ صورت گیرد بازهم کافی نیست نیکبخت بابیان اینکه حق و شأن بوعلی بسیار بالاست و هر تلاشی برای این حکیم بزرگ صورت گیرد بازهم کافی نیست، افزود: همدان مشاهیر و بزرگان بسیاری دارد که بوعلی سینا بر تارک آنها میدرخشد و باید قدر بوعلی سینا را دانست تا محل ثقلی برای توریستهای داخلی و خارجی باشد.
استاندار همدان گفت: شیخالرئیس بوعلی سینا هویت فرهنگی و علمی ایرانیان است و مردم همدان به وجود آرامگاه ابنسینا در این شهر افتخار میکنند.
با تمام این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه شناساندن این دانشمند بزرگ به دنیا پیش از آنکه وظیفه یک ایرانی باشد وظیفه اصلی یک فرد ساکن همدان است چراکه در شهری سکونت دارد که چشمهای جهان بهواسطه حضور بوعلی سینا در این شهر به سمت همدان چرخیده است.
بر همین اساس چکیدهای از زندگینامه، آثار و خدمات شیخالرئیس ابوعلی سینا در ادامه میآید.
نام: حسین بن عبدالله بن سینا
تاریخ و مکان ولادت: یک شهریور ۳۵۹ ه. ش (۳۷۰ ه. ق) - بخارا
تاریخ و مکان وفات: ۲ تیر ۴۱۶ (اول رمضان ۴۲۸ه. ق) - همدان
لقب: شیخالرئیس، ابوعلی سینا، پور سینا
عوامل شهرت: از بزرگترین اندیشمندان و دانشمندان پزشکی، فیلسوف و نویسنده دانشنامه علمی- فلسفی «شفا»، مشهورترین دانشمند تاریخ ایران، شاعر، کارشناس علم موسیقی
زندگینامه: ابنسینا در حومه بخارا و در روستای «افشانه» به دنیا آمد؛ پدرش عبدالله اهل بلخ بود و در دوران حکومت نوح بن منصور سامانی به بخارا آمد تا در روستای «خرمشین» به کار اداری مشغول شود.
او با دختری از روستای افشنه به نام «ستاره» ازدواج کرد و حسین از این پدر و مادر متولد شد و کمی پس از تولد حسین، پدر به بخارا منتقل شد و کودک فرصت یافت تا به تحصیل بپردازد تا جایی که تا قبل از ۱۰ سالگی در قرآن و ادبیات موجب حیرت معلمان خود شد.
کمی بعد «ابوعبدالله ناتلی» به بخارا آمد و ابنسینا زیر نظر او منطق و هندسه را آموخت و پس از رفتن ناتلی از بخارا، ابنسینا به یادگیری علوم دینی، علوم طبیعی و پزشکی و فلسفه پرداخت و تا ۱۷ سالگی در این علوم نیز سرآمد عصر خود شد.
ابوعلی سینا مدتی را در «گرگانج» خوارزم گذراند و در این شهر نیز به دلیل دانش فراوان خود، موردتوجه فرمانروای شهر قرار گرفت و با تغییر شرایط سیاسی شهر، ابنسینا در سال ۴۰۲ ه. ق. عازم گرگان شد تا دوستش «قابوس بن وشمگیر» فرمانروای دیلمیان را ملاقات کند وی در این شهر با «ابوعبید جوزجانی» آشنا شد و این شاگرد تا پایان عمر وی، در خدمتش بود.
ابوعلی سینا در سال ۴۰۴ ه. ق. راهی ری شد و در این شهر «مجد الدوله» فرمانروای آلبویه را نیز درمان کرد و یک سال بعد به همدان رفت و در این شهر، وزیر «شمس الدوله» فرمانروای دیلمیان شد.
ابنسینا ۱۰ سال در همدان ماند اما با مرگ فرمانروا و روی کار آمدن پسرش، پور سینا را برای چهار ماه به زندان فرستادند. ابوعلی سینا در حبس هم بیکار نماند و ۳ کتاب نوشت، تا اینکه علاءالدوله همدان را تصرف کرد و او را نجات داد.
پور سینا در سال ۴۱۵ راهی اصفهان شد و در این شهر مورد استقبال «علاءالدوله» فرمانروای این شهر قرار گرفت.
مرگ: ابنسینا تخصص فراوانی در درمان بیماری «قولنج» داشت اما در سال ۴۲۸ (ه. ق) در سفری که به همراه علاءالدوله به همدان داشت، به همین بیماری دچار شد و از دنیا رفت.
آثار: بیش از ۱۳۰ کتاب از ابنسینا برجایمانده که بیشتر آنها به زبان عربی نوشتهشده و حدود ۲۰ کتاب وی نیز به زبان پارسی است.
از مشهورترین کتابهای او میتوان به اثر ۱۸ جلدی «شفا»، القانون فی الطب، مجموعه ۱۰ جلدی «لسان العرب فی اللغه» و «الانصاف» در ۲۰ جلد اشاره کرد.
ابنسینا یکی از نامآوران عرصه علم و فرهنگ و هنر است که گذشت قرون و اعصار نهتنها غباری بر آوازه و شهرت او ننشانده بلکه همواره جهانیان این نام جاوید و فراموشنشدنی را از نسلی به نسل دیگر سپردهاند.
پرواضح است که در پهنه وسیع ممالک اسلامی و از عصر بوعلی سینا تا به امروز که بیش از یک هزار سال میگذرد چنین فیلسوف و دانشمندی تا این اندازه موردتوجه جهانیان پای به عرصه وجود ننهاده و بر همگان واجب است که در معرفی این دانشمند بیشازپیش تلاش کنند.