به گزارش خبرنگار مهر، ابوالفضل ذوالفقاری نویسنده و منتقد سینما یادداشتی درباره جشنواره «مسیر عشق»، لزوم برگزاری چنین جشنواره ای و بایکوت راهپیمایی عظیم اربعین توسط رسانه های غربی نوشته و در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است.
در این یادداشت آمده است: «بنابر آمارهای رسمی سالانه بیش از ۲۰ میلیون زایر از کشورهای مختلف جهان از جمله عراق، ایران، نیجریه، بحرین، پاکستان، لبنان، سوریه، ترکیه، افغانستان، هند، مصر، یمن، عربستان، کویت و ... در حماسه راهپیمایی اربعین شرکت می کنند. اگرچه راهپیمایی اربعین پدیده تازه ای نیست ولی تجلی آن با کیفیت، شکوه و اقتدار امروزی بی سابقه بوده است.
در حالی که همواره شاهدیم رسانه های غربی نسبت به کوچکترین اتفاقات و حوادث و حتی گعده ها و جمعیت های کوچک در اقصی نقاط جهان به اطلاع رسانی، پراپاگاندا، تحلیل و تفسیرهای مغرضانه می پردازند و با رویکرد دیگر حوادث به وقوع پیوسته در کشورهای اسلامی و جهان اسلام را با وقیح ترین و مبالغه آمیزترین شکل مانور خبری می دهند جای شگفتی دارد که چرا این رسانه های رنگارنگ با پشتوانه های عظیم و سرمایه گذاری بی حد و حصر درباره راهپیمایی اربعین رندانه و مزورانه سیاست بایکوت را در پیش می گیرند و به استثنای برخی رسانه های معدود از بازتاب این اجتماع عظیم انسانی و این همه شکوه، عظمت، اقتدار و جلوه های معنوی و انقلابی در این رسانه ها خبری نیست؟
شکل انقلابی و حماسی پیاده روی اربعین در تاریخ معاصر زمانی شکل گرفته است که میلیون های مومن شیعی احساس خطر کردند که کابوس سیاه داعش و گروه های سلفی و افراطی متحجر با حمایت امپراطوری رسانه ای غرب و سرمایه گذاری سعودی و صهیونیستی همچون بهمنی ویرانگر در حال تخریب مقدسات و عتبات عالیات بوده و این خطر وجود داشته است تا این گروه مزدور پا را از گلیمش فراتر نهند و به ساحت مقدس مضجع نورانی امام حسین(ع) تعرض کنند.
ناگهان خیزش بزرگ انسانی و اعتقادی موج وار گسترش پیدا کرده و به تاسی از ولی امر مسلمین جهان و مراجع عظام در قم، نجف، کربلا و مشهد قیام کردند و به راهیپمایی اربعین شکل حماسی، انقلابی و اعتراضی بخشیدند تا جایی که داعش و گروه های وابسته آن از این قیام خودجوش و یکپارچه توده های عاشق و شیفتگان اهل بیت هراسان و وحشت زده شدند. به واقع حماسه اربعین نقطه آغاز توقف روند توسعه طلبانه داعش بود و از آن تاریخ شمارش معکوس شکست این گروه مزدور شروع شده است.
در حالی که از طریق رسانه های مختلف غرب روزانه ده ها تیتر و خبر با محوریت رویدادهای منطقه خاورمیانه و با تمرکز بر فعالیت ها، اقدامات، فتوحات و جنایات داعش و گروه های تکفیری منعکس می شد اما خبری از بزرگی حماسه شگفتی که در چند کیلومتری آن در حال وقوع بود، نبود. حماسه ای که چند کیلومتر آن طرف تر از جنایات داعش نضج و نمو گرفت و بالنده شد. از پیاده روی میلیون ها انسان عاشق و شیدا و با خلوص در زیباترین، انسانی ترین، اخلاقی ترین و معنوی ترین شکل سلوکی عاشقانه در این رسانه ها خبری نبود.
در حالی که از طریق رسانه های مختلف غرب روزانه ده ها تیتر و خبر با محوریت رویدادهای منطقه خاورمیانه و با تمرکز بر فعالیت ها، اقدامات، فتوحات و جنایات داعش و گروه های تکفیری منعکس می شد اما خبری از بزرگی حماسه شگفتی که در چند کیلومتری آن در حال وقوع بود، نبودواقعا کدام شاخصه و ویژگی کاروان ها و هیات های مذهبی بیست میلیونی شیعیان غرب و نظام سلطه را هراسان کرده است؟ چرا رسانه های غربی که همصدا و متاسی از سناریویی مشترک در چند ساله اخیر همواره در صدد تخریب و تخطئه چهره اسلام و پیامبر اسلام بوده اند و هستند چشمشان را بر این بزرگ ترین اجتماع تاریخ بشر می بندند و حاضر نیستند واقعیت و حقیقت این تجلیگاه اقتدار و انسانیت را ببینند؟ همان ها که حتی از زیارت خانه خدا و بازتاب اخبار آن واهمه ندارند و می کوشند تا این آیین عبادی را متنزع از کیفیت حقیقی و شاخصه های سیاسی و دینی آن معرفی کنند چرا از پیاده روی ساده و صمیمی و مخلصانه میلیون ها انسان در صحرای کربلا هراس دارند؟
متاسفانه به نظر می رسد سازماندهی درست و هدفمندی هم برای پاسخ گویی به این سیاست بایکوت از سوی مراکز فرهنگی و هنری و به ویژه از سوی مراکز سینمایی و مستندسازی در جهان اسلام و در کشور ما صورت نگرفته است. گروه وحشی داعش با استفاده از جدیدترین و مدرن ترین تکنولوژی ها از جنایات خرد و کلانش مستندسازی و تصویرسازی می کند ولی در مقابل حماسه بزرگ اربعین مغفول می ماند. فارغ از گزارش ها و اخبار پراکنده و روزمره متاسفانه کمتر شاهد خلق مستندهای ماندگار و اثرگذار بوده ایم.
هالیوود برای غرق شدن یک کشتی و یا دزدی یک نفتکش از سوی دزدان دریایی سومالی ده ها فیلم سینمایی می سازد ولی متاسفانه به این حرکت ریشه دار و عمیق دینی و سیاسی و انقلابی که بهترین مولفه های دراماتیکی آثار جذاب سینمایی و فیلم های کوتاه و مستند را دارد، بی توجهی می شود؟
حماسه اربعین در تاریخ معاصر زمانی عینیت می یابد که عراق در قلب بحران های خاورمیانه دست و پا می زند و تروریست های تکفیری داعش تا قلب بغداد را بی ثبات و ناامن کرده اند و نزدیک بود که تک تیراندازهای آن ها حتی کبوتران حرم امام علی(ع) و مزار امام حسین (ع) را هم شکار کنند در حالی که دولتمردان عراقی وحشت زده و منفعل شده بودند و جهان به جنایت داعش سر تسلیم فرود آورد و به جز نمایش های حقیرانه جنگنده های ائتلاف غربی سرزمین عراق تا شام زیر چکمه های خون آشامان داعش قرار گرفته بود میلیون ها انسان از نقاط مختلف جهان با پای پیاده مسیر تاریخ را تا کربلا پیمودند و حماسه اربعین ساختند.
شکی نیست فارغ از اینکه این ظرفیت متعلق به جهان اسلام و جهان شیعه است نقطه ثقل و محور وقوع آن به تفکر انقلاب اسلامی و افق نگاه رهبری انقلاب بر می گردد. این ظرفیت برای ایران و جهان شیعه به مراتب از قدرت هسته ای غنی تر و قوی تر است و همچنانکه در موضوع هسته ای جهان غرب کوشید تا امتیاز آن را از ایران سلب و سخت ترین تحریم ها و هزینه ها را به انقلاب اسلامی تحمیل کند در موضوع راهپیمایی اربعین هم احساس می شود تحریم رسانه ای را برای نادیده گرفتن در پیش گرفته است.
امپراتوری رسانه ای غرب بی گمان بر اساس سناریو و استراتژی هدفمند و طراحی شده ای عمل می کند. برخورد دوگانه رسانه های غربی درباره ۲ حادثه تروریستی در پاریس و لبنان یادمان نرفته است. تردید نداشته باشیم که در مواجهه با راهپیمایی اربعین همین سیاست مزورانه طراحی و دیکته شده است. از این رو این نگاه غرب بار مسئولیت و رسالت هنرمندان و رسانه های جهان اسلام را حساس تر و خطیرتر می سازد.
جای خرسندی است که با گذشت چند سال امروز شاهد تولد جشنواره ای با محوریت سینما و آثار تصویری در کشور هستیم که قرار است در مقیاس بین المللی همزمان در ۲ کشور ایران و عراق برگزار شود. شکی نیست که این رویداد فرهنگی و سینمایی می تواند بستری را رقم بزند تا با تمرکز بیشتر و اهتمام جدی تر و نیز با پیش بینی مشوق هایی شاهد تولید و خلق آثار جدی تر و پژوهش محوری در این زمینه باشیم.
جشنواره بین المللی فیلم «مسیر عشق» دست کم طلیعه یک حرکت منسجم و با دوام برای ایجاد نهضت سینمایی برای مستندسازی و ثبت و روایت ابعاد گسترده و عظیم حماسه اربعین می تواند باشد. شعاعی و نوری بیفکند بر زوایای درونی و عمیق حرکت دینی و اعتقادی میلیون ها انسان عاشق که در چشم اندازهای جهانی انقلابی را شکل داده اند.»
نخستین جشنواره بین المللی فیلم و عکس «مسیر عشق» با محوریت راهپیمایی اربعین حسینی در عراق و ایام شهادت حضرت علی بن موسی الرضا(ع) در ایران از یکم تا پنجم آبان برای نخستین بار به صورت همزمان در شهرهای مقدس مشهد و کربلا برگزار می شود.