به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری ششمین سوگواره عاشورایی «عکس و پوستر هیات» و سومین فراخوان گرافیک محیطی هیات ظهر امروز ۷ شهریور با حضور مسعود نجابتی دبیر علمی و عضو هیات داوران سوگواره پوستر هیات، سید عباس میر هاشمی دبیر علمی و عضو هیات داوران سوگواره عکس هیات، سید مهدی حسینی عضو هیات داوران فراخوان گرافیک محیطی و رحیم آبفروش جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر برگزار شد.
در ابتدای نشست آبفروش درباره این سوگواره و فراخوان گفت: این سوگواره چند سالی است که در حال برگزاری است و بخش فراخوان گرافیک محیطی به صورت مستقل برگزار می شود که امسال این بخش را به سوگواره اضافه کردیم. چندی پیش اختتامیه پنجمین دوره سوگواره عاشورایی برگزار شد و حاصل دوره های قبل در قالب کتاب های تخصصی منتشر شد. این اقدام را به این دلیل انجام دادیم که احساس کردیم جامعه ما نیاز به این دارد که هویت بصری خود را در قالب کتاب حفظ کند.
وی ادامه داد: علاوه بر انتشار کتاب ما در جامعه ایمانی مشعر، سایت نگارخانه هیات را راه اندازی کردیم که حدود ۳۰ هزار عکس و پوستر را در این سایت منتشر کردیم و همه پژوهشگران می توانند با وارد کردن کلید واژه ها مطالب مورد نظر خود را پیدا کنند. اکثر سوگواره ها و جشنواره ها فرصتی برای تولید اثر است اما تفاوت عمده این سوگواره رصد آثار تولیدی است که در طول سال تولید و اکران شده اند و ما آنها را قضاوت می کنیم.
میرهاشمی در ادامه نشست درباره این سوگواره گفت: همه ما که درگیر حوزه های فرهنگی هستیم می دانیم که وقتی یک رویداد فرهنگی از عدد یک به عدد دو می رسد چه مشقاتی را به دنبال داشته است از همین رو خوشحالم که این رویداد به عدد ۶ رسیده است و نشان دهنده این است که بر اساس یک تفکر ان رویداد پیش آمده است و ساختاری جدی و عمیق دارد.
وی بیان کرد: در بسیاری از رویدادهایی که در جامعه مشاهده می کنیم به ظواهر توجه ویژه ای می شود اما تفکر آن رویداد توجهی نمی شود. یکی از ویژگی های این سوگواره این است که به سمت عمیق کردن موضوع فرهنگ عاشورا پیش می رود. در این میان از جامعه رسانه ای توقعی وجود دارد که به این بخش توجه ویژه داشته باشد. در عین حال از هنرمندان انتظار می رود بیشتر ببینند، بخوانند و تجربه کسب کنند تا بتوانند چنین موضوعاتی را به خوبی منعکس کنند. اگر تفکر عاشورا در جامعه امروز ما جریان پیدا کند، بسیاری از مباحثی که امروز در جامعه مطرح است دیگر محلی از بحث نخواهد یافت.
اضافه شدن بخش مجموعه عکس و بخش های جنبی مانند بخش کودک و هیات و همچنین بخش ویژه عکس های قدیمی و حذف بخش راهپیمایی اربعین از جمله ویژگی های این دوره سوگواره است
این عکاس گفت: بخش عکس سوگواره عاشورایی دارای بخش تک عکس و بخش مجموعه عکس است که در بخش مجموعه عکس، هدف ما بها دادن به تفکر و پژوهش است و از همین رو مجموعه عکس های بدون استیتمنت را در این بخش نمی پذیریم. هر دوره این سوگواره نسبت به دوره های قبل تفاوت هایی داشته که موجب شده سوگواره حرکت رو به جلویی داشته باشد. اضافه شدن بخش مجموعه عکس و بخش های جنبی مانند بخش کودک و هیات و همچنین بخش ویژه عکس های قدیمی و حذف بخش راهپیمایی اربعین از جمله ویژگی های این دوره سوگواره است.
مسعود نجابتی نیز در این نشست درباره بخش پوستر هیات گفت: در این دوره از سوگواره عاشورایی پوستر هیات دیگر نگاه ما به پوستر به عنوان یک اثر هنری با ملاک های صرفا زیبایی شناختی نیست بلکه ما به پوستر به عنوان یک رسانه توجه خواهیم کرد. در این رویکرد نیز به دنبال بحث های آموزشی هستیم. پیش از این یک کارگاه نیز برگزار کردیم و اجزای پوستر را تفکیک کرده و درباره آن صحبت کردیم.
وی ادامه داد: در قضاوت پوسترهای این دوره ما به تمام اجزای یک پوستر نگاه می کنیم و آنها را جداگانه قضاوت می کنیم به این معنا که اگر پوستری در ایده یابی خوب عمل کرده بود اما در بخش هایی ضعیف بود به کل آن را نادیده نمی گیریم. می خواهیم گرافیست ها را به این سمت سوق بدهیم که ضعف های خود در بخش های دیگر را با همکاری متخصصین جبران کنند و یک فضای تیمی شکل بگیرد.
حسینی نیز در این نشست اظهار کرد: در فضای تجددگرایی امروز و حرکتی که به سمت ارزانی در فضای فرهنگی و خصوصا فضاهای محیطی دیده می شود، کمتر به گرافیک محیطی و دکور هیات ها پرداخته می شود. از سه سال پیش دو بخش کتیبه و دکور هیات به سوگواره اضافه شد و بعدتر المانهای شهری را نیز به این دو بخش اضافه کردیم.
وی درباره تفاوت این دوره با دوره قبل در بخش گرافیک محیطی بیان کرد: سالهای گذشته شرکت کنندگان علاوه بر ایده، ماکت کار را هم باید ارائه می کردند اما امسال فقط ایده کارهای حجمی به همراه تصاویر سه بعدی آنها داوری میشود و نیازی به ارائه ماکت نیست.
در ادامه آبفروش در پاسخ به اینکه این روزها جشنواره هایی با عنوان سوگواره عاشورایی برپا می شود و تعدادشان زیاد شده است، گفت: به جرات می توانم بگویم در کشور هیچ جشنواره ای با رویکردی که ما در پیش گرفته ایم برگزار نمی شود چرا که ما گرافیک و پوستر و عکس هیات را مد نظر قرار دادیم و این یک ظرفیت بسیار فوق العاده است. در واقع یک فینال برای فعالیت یک ساله هیات ها را اینجا شاهد هستیم که پس از جشنواره آثار برای نمایش شهر به شهر می چرخد.
نجابتی نیز در این باره گفت: در این سوگواره در طول سال فعالیت هیات ها رصد می شود و همان آثار تولید شده در جشنواره شرکت داده می شوند نه آثاری که برای ارائه در یک جشنواره تولید می شوند.
میرهاشمی نیز درباره تفاوت این سوگواره با دیگر فعالیت های اینچنینی بیان کرد: یک رویداد می تواند نگاه پروژه ای داشته باشد یا نگاه پروسه ای به این معنا که بسیاری از جشنواره های ما نگاه پروژه ای دارند و با اختتامیه به اتمام می رسند اما رویدادهایی ماندگار هستند که نگاهی پروسه ای داشته باشند و یک خط سیر و هدف گذاری بلند مدت را برای خود متصور باشند.
مهلت شرکت در ششمین سوگواره های عاشورایی عکس و پوستر هیات و سومین فراخوان گرافیک محیطی هیات تا ۲۶ آبان است.