خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- عبدالحمید بیاتی: امروز دوشنبه ۱۱ سپتامبر شانزدهمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر است. حملات ۱۱ سپتامبر عبارت است از سلسلهای از حملات انتحاری که در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، توسط القاعده در خاک ایالات متحده آمریکا انجام شد.
در صبح آن روز، ۱۹ تن از اعضای القاعده، چهار هواپیمای تجاری - مسافربری را ربودند. هواپیماربایان، دو هواپیما را در فاصلههای زمانی گوناگون به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک زدند. در نتیجه این دو برخورد، همه مسافران به همراه عده بسیاری که در ساختمانها حضور داشتند، کشته شدند. هر دو ساختمان، پس از دو ساعت به طور کامل ویران شدند و آسیبهای زیادی به ساختمانهای پیرامون زدند.
گروه هواپیماربایان، هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع در ارلینگتون در ویرجینیا زدند. هواپیمای چهارم اما در زمینی نزدیک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا، سرنگون شد. این در حالی بود که شماری از مسافران و خدمه پرواز پیش از سرنگونی هواپیما، تلاش کردهبودند تا کنترل هواپیما را که هواپیماربایان آن را به سمت واشنگتن، دی. سی. هدایت میکردند، به دست بگیرند. اما هیچکدام از مسافران این پرواز و سه پرواز دیگر زنده نماندند.
کشته شدگان این حملات ۲٬۹۷۴ تن بودند، که با در نظر گرفتن ۱۹ هواپیماربا در کل شمار کشتههای این حملهها به ۲٬۹۹۳ تن میرسد. بیشتر کشته شدگان این حملهها مردم عادی و شهروندان بودند، که ملیت آنها از ۹۰ کشور گوناگون جهان بود.
«شون کارتر» وکیل اصلی شاکیان حملات یازده سپتامبر از مدت ها پیش تاکید کرده بود که بین سازمان القاعده و افرادی که با دولت سعودی در تماس هستند ارتباط وجود دارد و این نیز دلیل دیگری بر دست داشتن عربستان درحادثه ۱۱ سپتامبر استهمانطور که اشاره شد این حملات عاملی شد برای حمله نیروهایی ائتلاف به رهبری آمریکا به افغانستان و سپس حمله به عراق.
از زمان انجام این حملات فرضیه های زیادی در مورد آن مطرح شد که عمده آنها در خصوص دست داشتن اسرائیل و عربستان در این حملات بود. از همان زمان گروهی ویژه مسئول بررسی این حملات و کشف دلایل و دست های پشت پرده آن شد.
گزارش هایی در این رابطه آماده شد اما در نهایت تعجب کاخ سفید از انتشار آنها جلوگیری کرد و در نهایت با فشار افکار عمومی با حذف قسمت هایی از آن که مربوط به نقش عربستان در این حملات بود بخش هایی از آن منتشر شد.
روزهای سیاه اوباما در آخرین سال حضور در کاخ سفید
کاخ سفید در دوران حضور باراک اوباما تلاش زیادی کرد تا گزارش ۱۱ سپتامبر بویژه بخش های مربوط به عربستان را منتشر نکند اما فشار افکار عمومی و درز بخش هایی از این گزارش در رسانه ها موجب شده بود تا کاخ سفید در تنگنای سختی در خصوص انتشار این گزارش قرار بگیرد.
از سوی دیگر انتشار این گزارش امکان شکایت خانواده های قربانیان حوادث ۱۱ سپتامبر را از عربستان فراهم می کرد و از همین رو ریاض تهدید کرده بود که در صورت انتشار این گزارش، عربستان دارائی های خود را از آمریکا خارج می کند.
در همین رابطه «جاش ارنست» سخنگوی وقت کاخ سفید در واکنش به تهدید عربستان گفته بود: این به نفع عربستان سعودی نیست که بواسطه گزارش ۱۱ سپتامبر اقتصاد جهان را به هم بزند. عربستان سعودی قطعا علاقه مشترک خود با آمریکا را برای حفاظت از نظام مالی بین المللی به رسمیت می شناسد و بی ثبات ساختن آن به نفع این پادشاهی نیست.
رسانه آمریکایی نیویورک دیلی نیز در واکنش به تهدید مقامات ریاض درباره تصویب لایحه ارتباط سعودیها با حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در کنگره ایالات متحده، عربستان سعودی را «تفاله سلطنتی» توصیف کرد.
نیویورک دیلی در گزارش خود تیتر زده بود: «تفاله سلطنتی؛ خشم خانوادههای قربانیان ۱۱ سپتامبر از تهدید و باج خواهی ۷۵۰ میلیارد دلاری عربستان سعودی».
در این گزارش به نقل از «جیم ریچز» یکی از خانوادههای قربانی حملات ۱۱ سپتامبر آمده است: «من بسیار عصبانی هستم و این سیلی به صورت خانوادههای(قربانی) ۱۱ سپتامبر است. بگذارید آنها(سعودیها) پولشان را برای خودشان نگهدارند. ما به پولشان نیازی نداریم. این پول ارزش جان باختن ۳۰۰۰ آمریکایی را ندارد».
«ترا استرادا» یکی دیگر از خانوادههای قربانی ۱۱ سپتامبر با انتقاد از فشارهای دولت آمریکا به کنگره برای عدم تصویب لایحه مذکور گفت: «چرا آنها به جای حفاظت از مردم آمریکا، به خواست دولت عربستان سعودی تن میدهند؟ آنها فقط دارند اسرار کثیف سعودیها را نگه میدارند».
مصوبه کنگره و مقاومت کاخ سفید
در چنین شرایطی در سال گذشته میلادی سنای امریکا لایحه ای را تصویب کرده است که بر اساس آن عربستان سعودی در دادگاههای امریکا برای هرگونه نقش در حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مقصر و مسئول شناخته خواهد شد.
این لایحه که به اتفاق آرا به تصویب رسید، تقابل کنگره امریکا و کاخ سفید را بر سر این موضوع جدیتر کرد. اما کاخ سفید اعلام کرد، رئیس جمهور آمریکا لایحه تصویب شده از سوی هر دو مجلس کنگره را که به بازماندگان و خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر اجازه میدهد از دولت عربستان شکایت کنند، وتو می کند.
کنگره آمریکا طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» را تصویب کرد که براساس آن به قربانیان خانواده حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر حق قانونی برای شکایت از عربستان سعودی برای نقش احتمالی این کشور در آن حملات را می دهد.
این تصمیم کنگره توسط اوباما وتو شد اما نمایندگان جمهوریخواه و حتی هم حزبی های اوباما در کنگره گفتند که دوباره آن را به رای می گذارند.
عربستان پیشتر با ۲۵ شکوائیه ای که نشان می دهد این کشور در طراحی حملات یازده سپتامبر دست داشته و همچنین با پرداخت غرامت به خانواده قربانیان مخالفت کرده استدر صورتی که دو سوم اعضای سنا با وتوی رئیس جمهوری مخالفت می کردند، این وتو بی اثر می شد و در رای گیری مجدد ۹۷ نفر از ۱۰۰ سناتور به آن رای مثبت دادند. این تصمیم سنا ضربه ای به سیاست خارجی باراک اوباما در پایان دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما به شمار می رود.
اسنادی که دیده نمی شوند
در چنین شرایطی و با توجه به مصوبه کنگره آمریکا، خانواده های قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر می توانند از عربستان شکایت کنند اما از سال گذشته با وجود انتشار اسناد معتبر تا کنون خواسته های خانواده های قربانیان را به جایی نبرده است.
دلیل اصلی این وضعیت آن است که سیستم حکومتی آمریکا به دلیل روابط گسترده خود با عربستان تمایلی برای اقامه دعوی علیه ریاض و خشمگین کردن خاندان سلطنتی عربستان ندارد اما با این وجود روز جمعه ۱۷ شهریور ماه سال جاری نیویورک پست اعلام کرد اسناد و مدارک جدیدی علیه عربستان در شکواییه قضایی مربوط به حملات ۱۱ سپتامبر نشان می دهد که سفارت این کشور در واشنگتن احتمالا از شبیه سازی عملیات ربایش هواپیماها پشتیبانی مالی کرده است و این شبیه سازی را دو تن از کارکنان سفارت سعودی انجام دادند.
همین مساله اتهام هایی را درخصوص دست داشتن برخی کارکنان سفارت سعودی در آمریکا و برخی از شهروندان مزدور این کشور در مدیریت و اجرای این حملات تقویت می کند. این منابع می گویند، آزمایش ربودن هواپیما دو سال قبل از وقوع حادثه یازده سپتامبر صورت گرفته و دو شهروند سعودی عامل این حادثه در قالب دانشجو درعربستان حضور یافته بودند.
این اسناد نشان می دهد که سفارت عربستان هزینه سفر آنان را از شهر فنیکس به واشنگتن داده بوده و این سفر مشابه سفری بود که در یازده سپتامبر انجام شد.
این دلایل جدید باعث شده است تا ساختار شکایت هایی که به دستگاه قضایی آمریکا درباره حادثه یازده سپتامبرارائه شده تغییر کند. «شون کارتر» وکیل اصلی شاکیان حملات یازده سپتامبر از مدت ها پیش تاکید کرده بود که بین سازمان القاعده و افرادی که با دولت سعودی در تماس هستند ارتباط وجود دارد و این نیز دلیل دیگری بر دست داشتن عربستان درحادثه ۱۱ سپتامبر است.
در همین رابطه خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در واشنگتن گفت: به دست آمدن این دلایل جدید که نیویورک پست از آن خبر داده است باعث می شود که دلایل وکلای خانواده های قربانیان حوادث یازده سپتامبر و خواسته های آنها و دیدگاه های شان در خصوص نقش دولت عربستان در این حوادث تقویت می شود و نشان می دهد که عربستان تنها درپشتیبانی مالی این حملات نقش نداشته است بلکه براساس دلایل به دست آمده در زمینه سازی این حوادث نیز نقش ایفا کرده است.
عربستان پیشتر با ۲۵ شکوائیه ای که نشان می دهد این کشور در طراحی حملات یازده سپتامبر دست داشته و همچنین با پرداخت غرامت به خانواده قربانیان مخالفت کرده است. ریاض در مطالبی که به دادگاه منطقه ای آمریکا در منهتن ارسال کرده گفته که شاکیان نمی توانند ثابت کنند که پادشاهی عربستان و یا هر سازمان خیریه دیگری در این کشور در حملات دست داشته است.
با این شرایط باید دید که آیا سیستم حکومتی آمریکا همچنان به نادیده گرفتن حقایق و منحرف کردن مسیر رسیدگی به شکایات علیه عربستان ادامه می دهد یا آنکه «دونالد ترامپ» با گرفتن باج جدید از ریاض سکوت کاخ سفید در برابر جنایات عربستان را تمدید کرده و داستان «گاو شیرده» همچنان ادامه می یابد.
به گزارش مهر عبارت گاو شیرده و تشبیه آن به عربستان توسط «دونالد ترامپ» در زمان رقابت های انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ انجام شده بود. ترامپ در آن زمان در یکی از سخنرانی های خود گفته بود: عربستان برای ما گاوی شیرده است که هر وقت بخواهیم از آن طلا و دلار می دوشیم و هروقت شیرش تمام شود آن را سر می بریم.
پس از آن نیز حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی در توصیه ای خطاب به حاکمان عربستان سعودی و گوشزد کردن خطر آمریکا برای آنها فرموده بودند: تا توانستند شما را میدوشند و وقتی که ناتوان شدید، ذبح میشوید.