با دستیابی کره جنوبی به سلاح هسته ای، موازنه هسته ای با کره شمالی ایجاد خواهد شد و این بازدارندگی با دوران جنگ سرد متفاوت خواهد بود.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: «رابرت کلی» استاد روابط بین الملل دانشگاه ملی پوسان در مقاله ای با عنوان «معمای دو کره هسته ای» می نویسد ایالات متحده امریکا خواهان هسته ای شدن کره جنوبی نیست و در صورت لزوم تسلیحات هسته ای تاکتیکی را به این کشور ارسال خواهد کرد. ترجمه مقاله پیش روی شماست.

دستیابی کره جنوبی به تسلیحات هسته ای با توجه به تلاش روزافزون کره شمالی جهت دست یافتن به آن امری بدیهی است. رسانه های اجتماعی از جمله تلویزیون بارها به این موضوع اشاره کرده اند. گویا محافظه کاران در کره جنوبی خواهان دستیابی سئول به تسلیحات هسته ای هستند، اما اکثر معتدل گراها با آن مخالفت می کنند.

جایگزین آنها، انتقال تسلیحات هسته ای تاکتیکی از آمریکا به کره جنوبی جهت حمایت از آن در برابر تجاوز کره شمالی است. بحث دستیابی سئول به تسلیحات هسته ای در طی دهه های گذشته همواره بحثی حاشیه ای بوده اما با افزایش تهدیدات هسته ای کره شمالی ، امروزه به داغ ترین موضوع در کره جنوبی تبدیل شده است. برای اولین بار است که اکثر مردم کره جنوبی خواهان دستیابی سئول به قابلیت هسته ای هستند.

یکی از دلایل جذاب بودن سلاح هسته ای  برای سئول این است که سلاح هسته ای باعث ایجاد موازنه هسته ای با کره شمالی شده، پرستیژ جهانی کره جنوبی را به دیگر دولتها نشان داده و جدیت و قدرت سئول را در روابط بین الملل افزایش می دهد.

با دستیابی سئول به سلاح هسته ای در شبه جزیره کره درک بسیار قوی از «تخریب تضمینی دوجانبه» بین کره شمالی و کره جنوبی ایجاد خواهد شد. «تخریب تضمینی دوجانبه» به این معنا است که  دو قدرت متخاصم می توانند در یک صلح سرد زندگی ایمن داشته باشند، چون با تهدید تلافی گسترده علیه دیگری به طور متقابل بازدارندگی ایجاد می شود.

کره جنوبی در حال حاضر با استفاده از چتر هسته ای ایالات متحده امریکا می تواند از «تخریب تضمینی دوجانبه» بهره مند شود. ایالات متحده امریکا در حال حاضر بازدارندگی هسته ای را به شبه جزیره کره کشانده به این صورت که کره شمالی را تهدید به حمله هسته ای می کند در صورتی که به کره جنوبی با سلاح هسته ای حمله کند.

در این صورت کره جنوبی سلاح هسته ای را از امریکا قرض نموده و تسلیحات هسته ای به طور مستقیم تحت فرماندهی مستقیم رئیس جمهور کره جنوبی نیست. علی رغم تحکیم روابط واشنگتن و سئول باید گفت که کنترل تسلیحات هسته ای توسط هر دولت مستقلی بسیار جذاب خواهد بود.

در حال حاضر ممکن است کره شمالی قادر به حمله هسته ای به شهر های امریکا باشد. در این صورت سوالاتی مطرح می شود از جمله اینکه  آیا ایالات متحده حاضر است سانفرانسیسکو را به علت دفاع از سئول به خطر اندازد؟ اگر کره شمالی به اجبار به کره جنوبی حمله کرده و به طور همزمان ایالات متحده امریکا را تهدید به حمله هسته ای در صورت پیوستن به سئول نماید، آیا  واشنگتن از سئول دفاع خواهد کرد؟

نظیر این سوالات در طی جنگ سرد نیز مطرح شدند. بعد از آنکه شوروی توان هسته ای ایالات متحده امریکا را با ساخت موشک های هسته ای و دوربرد خود محدود کرد، متحدان اروپایی امریکا در مورد تعهد امریکا به دفاع هسته ای از آنها ابراز تردید نموده سپس دو کشور فرانسه و انگلیس خودشان به سمت هسته ای شدن حرکت نمودند. این واقعیت ممکن است در حال حاضر نیز رخ دهد. با توجه به نحوه مقابله امریکا با برنامه هسته ای کره شمالی ممکن است  کره جنوبی و شاید ژاپن مجبور شوند برنامه هسته ای را به طور مستقل دنبال کنند.

تاکنون دولت لیبرال کره جنوبی تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای را رد نموده و ایالات متحده امریکا نیز تمایلی به هسته ای شدن کره جنوبی یا ارسال تسلیحات هسته ای تاکتیکی امریکا به سئول ندارد. امریکا می ترسد با هسته ای شدن سئول یا ارسال تسلیحات هسته ای به آن ترس و وحشت را در منطقه افزایش دهد و به توجیه توسعه برنامه هسته ای کره شمالی کمک کند. اما دلیل مهم دیگر که نشان می دهد سئول به تسلیحات هسته ای نیاز ندارد این واقعیت است که کره جنوبی بسیار بعید است از آنها علیه کره شمالی استفاده نماید حتی اگر توسط آن نابود شود.

اگر ما یک سناریو را در نظر بگیریم که در آن سئول به کره شمالی حمله کند، کره جنوبی و شمالی وارد جنگ نهایی مرگبار جهت کنترل شبه جزیره کره نخواهند شد. حمله هسته ای کره شمالی و پاسخ هسته ای به آن تقریبا غیر ممکن است زیرا کره جنوبی از عواقب وحشتناک این جنگ مطلع بوده و خواهان تخریب شبه جزیره کره ( که آنرا متعلق به خود می داند) نیست.

همین علت باعث ایجاد تمایزی مهم میان بازدارندگی کره شمالی و جنوبی با بازدارندگی میان امریکا و شوروی / روسیه – امریکا و چین – هند و پاکستان شده است. در تمامی موارد فوق هیچ کشوری خواهان جذب دیگری نیست، در نتیجه استفاده از تسلیحات هسته ای برای طرفی که آغاز گر جنگ باشد بسیار کم هزینه تر خواهد بود و مسئولیت بازسازی مناطق تخریب شده برای مهاجم سنگین نخواهد بود.

اما در مورد دو کره چنین نیست. کره جنوبی دارای اهداف تجدیدنظر طلبانه بوده و می خواهد حکومت کره شمالی را حذف نموده، سرزمین و مردم آن را تصرف کرده و در نتیجه بر کل شبه جزیره حکومت کند. این واقعیت به طور واضح در قانون اساسی کره جنوبی نوشته شده است.

بنابراین همانطور که ذکر شد حمله هسته ای کره جنوبی به کره شمالی و تخریب سرزمین آن غیر ممکن است حتی اگر توسط تسلیحات هسته ای کره شمالی نابود شود. در غیر این صورت کره جنوبی در صورت پیروزی در جنگ سرزمینی را به ارث خواهد برد که خود باعث نابودی آن می شود.

تنها سناریو که ممکن است کره جنوبی به کره شمالی حمله هسته ای کند این است که سیاستمداران کره جنوبی به یقین رسیده باشند که کره شمالی پیروز میدان خواهد بود بنابراین از تسلیحات هسته ای صرفا جهت جلوگیری از پیش روی ارتش کره شمالی استفاده خواهند کرد. اما تا زمانی که کره جنوبی به طور عقلانی بتواند انتظار پیروزی در جنگ را داشته باشد سئول در موقعیتی نادر قرار گرفته و از تسلیحات هسته ای علیه متخاصم استفاده نخواهد کرد زیرا مسئول پاکسازی تخریبی خواهد شد که خود باعث آن شده است.