به گزارش خبرنگار مهر، مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: دفتر حیات وحش سازمان به طور کلی متولی حیات وحش کشور است. برنامه پنج سالهای را چیده که از دو سال پیش آغاز شده و برنامه عمل گونههای در معرض خطر است.
مجید خرازیان مقدم افزود: امیدواریم تا سال ۱۴۰۰ دست کم برای ۳۰ گونه در معرض خطر بر اساس فهرست IUCN برنامه عمل را اجرا کنیم.
با توجه به وضعیت بحرانی یوز در کشور الان پروژه یوز حدود ۱۶ سال است که آغاز شده و جدا از سازمان محیط زیست نیست و در قالب یک پروژه بینالمللی دفتر حیات وحش در معاونت محیط طبیعی سازمان محیط زیست تعریف شده است.
در رابطه با یوز دفتر تخصصی دفتر حیات وحش است و این انتظار هست که ارتباط خوبی بین پروژه و دفتر حیات وحش برقرار باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که متولی مساله یوزپلنگ در ایران کیست گفت: سازمان محیط زیست متولی کل گونههای حیات وحش کشور و مشخصاً معاونت محیط طبیعی این سازمان است. بنابراین ممکن است سه ماه دیگر اصلاً پروژه یوزی در کار نباشد اما این به معنای پایان کار ما با یوز نیست و موضوع در سازمان دنبال میشود.
خرازیان مقدم درباره همکاری بخش خصوصی در این زمینه نیز گفت: متولی اصلی در درجه اول سازمان محیط زیست است اما اگر به هر دلیلی تشخیص داده شود که مردم و بخش خصوصی و تشکلها میتوانند ورود کرده و کمک کنند استقبال میکنیم و از این فعالیتها تشکر میکنیم. در نقشی که مردم دارند اگر چه کمکهای مادی آنها نیز مهم است اما برای ما بیشتر نقش معنوی حضور مردم در این زمینه اهمیت دارد.
مشارکت مردم را که در برنامه ششم توسعه هم آمده باید بعینه و در عمل پیاده کنیم اما مشارکت چه مادی باشد و چه غیرمادی باید مکانیزم مشخصی داشته باشد.
وی در مورد کمپین «یوز تا ابد» گفت: من تا آغاز هفته که مصاحبهای هم در این باره کردم از این کمپین اطلاعی نداشتم و از چند و چون آن باخبر نبودم. اما از هر کمپینی که در این زمینه فعالیت خیرخواهانه کند استقبال میکنیم.
درباره آمار یوز باقیمانده تصریح کرد: مهم است بدانیم که از یوزپلنگ چه تعدادی باقیمانده اما مهمتر از آن این است که عوامل تهدید را رفع کنیم. مثلاً یک مساله مهم ترکیب جنسی است و برای نمونه در استان یزد یوز مادهای در سالهای اخیر مشاهده نشده و اگرچه طعمه در این مدت زیاد شده است باید ببینیم چرا و چطور مادهای مشاهده نشده است.
من نمیگویم الان وضعیت یوزپلنگ نسبت به زمان آغاز پروژه و سالهای گذشته بدتر یا بهتر شده است اما باید دید آن زمان روش آماری ما چگونه بوده است؟ الان میتوانم بگویم که روشهای آماری ما دقیقتر شده است.
با اشاره به جلسهای که هفته گذشته با ریاست سازمان محیط زیست داشته است گفت: برنامههایی که برای یوز داریم کمیتهای بود که من اعلام کردم باید تشکیل شود. البته این کمیته بوده است اما باید دوباره فعال شود. باید افراد جدید به این کمیته تزریق شود و این افراد باید شامل هیئت علمی، استانهای درگیر و تشکلها باشد.
بحث استفاده از متخصصان و خرد جمعی خیلی میتواند کمک کند. از همه ظرفیتها کمک خواهیم گرفت. این کمیته درونسازمانی حتماً باید فعال باشد و کمیتهای هم متشکل از دستگاههای ذیربط باید فعال باشد تا از دستگاههای دیگر در رفع عوامل تهدید کمک بگیریم.
الان به نتیجه رسیدهایم که شاید لازم باشد علیرغم میل باطنی در طبیعت دست ببریم. بحث حفاظت در اسارت و ذخیرهگاه طبیعی را باید در دستور کار قرار بدهیم. شاید لازم شود منطقهای را با بیش از ۵۰ هزار هکتار به صورت فنسکشی شده به حفاظت یوز اختصاص بدهیم. شاید در سالهای گذشته مد نظر ما نبود اما الان ناگزیریم و در کشورهای دیگر در مورد گونههای دیگری این کار انجام شده است.