به گزارش خبرنگار مهر، جلسه شورای ترافیک شفت بعدازظهر دوشنبه در سالن اجتماعات میرزای شفتی فرمانداری این شهرستان با حضور روسای دستگاه های اجرایی مرتبط با این موضوع برگزار شد.
در این جلسه محمدرضا نازک کار مدیرکل راهداری گیلان و محمدرضا محسنی فرماندار شفت نیز به برخی از مسائل و مشکلات این حوزه در شهرستان شفت اشاره کردند.
بهره گیری از پتانسیل داخلی برای ارائه خدمات بهتر
مدیرکل راهداری گیلان در این جلسه، جلسات شورای ترافیک را جزء جلسات تخصصی برشمرد و اظهار کرد: هدف از برگزاری این جلسه رسیدن به یک راهکار و یا رفع یک مشکل برای نجات جان و مال هموطنان است.
محمدرضا نازک کار افزود: تلاش شده تا با بهره گیری از تجربیات گذشته و استفاده از پتانسیل های مالی، علمی و اجرایی استان بتوانیم گام های مثبتی در این زمینه برداریم.
وی به وضعیت شهرستان شفت در حوزه راه اشاره کرد و گفت: یکی از فرمول ها راهداری برای شهرستان ها وجود باند رفت و برگشت جدا یا اصطلاحا چهارباندِ از مراکز شهرستان ها تا ورودی استان باشد.
مدیرکل راهداری گیلان با بیان اینکه پروژه ملاسرا- شفت -زنجان یکی از پروژه های اولیه در این حوزه بود، خاطرنشان کرد: قطعه اول این پروژه در راستای همان فرمول فوق به صورت چهار خطه بوده و برای خود شهر شفت نیز کنار گذر درنظر گرفته شده است.
وی با اشاره به تصویب فاز نخست این پروژه، تصریح کرد: شروع مطالعات فاز دوم با مسائلی همچون موارد زیست محیطی و منابع طبیعی همراه شده تا جایی که بخشی از طراحی مسیر که براساس اصول مهندسی راه انجام شده بود به سمت مسائل حاشیه ای کشیده شد.
نازک کار در ادامه با بیان اینکه گذشتن فاز دوم این پروژه از زُوم حفاظت شده سازمان محیط زیست به عنوان خط قرمز این پروژه محسوب شد، تأکید کرد: این موضوع سبب شد که مطالعات این پروژه در همان سطح باقیمانده و متوقف شد.
وی با اشاره به اینکه یکی از پیشنهادات برای اجرایی شدن این پروژه تبدیل آن به یک راه روستایی بدون گذر آن زُوم است، ادامه داد: استفاده کنندگان راه روستایی تنها اهالی و بومیان محلی هستند که با توجه به معرفی این راه به عنوان راه اصلی قابل اجرا نبوده است.
استفاده از برنامه های کوتاه مدت برای رفع نقاط حادثه خیز
مدیرکل راهداری گیلان در ادامه به نقاط حادثه خیز در سطح شهرستان شفت اشاره کرد و افزود: در خصوص این نقاط با همکاری پلیس ۱۰۸ نقطه حادثه خیز در استان گیلان شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه توجه و یا رسیدگی به نقاط حادثه خیز دیگر در سطح استان تا زمان رفع نشدن این نقاط تعیین شده غیرممکن است، گفت: اولویت بندی در این حوزه براساس تعداد تلفات انسانی تعیین می شود.
نازک کار با اشاره به اینکه ممکن بوده نقاط حادثه خیز شناسایی شده در شفت جز نقاط پرتصادف باشد ولی به نسبت سایر نقاط از اولویت کمتری برخوردار باشد، تصریح کرد: اجرای برنامه های اصولی و دراز مدت و مجموعه عملیات آشکارسازی یا کوتاه مدت دو موضوعی است که می توان درباره نقاط حادثه خیز به آن توجه شود.
وی با بیان اینکه ۹۷ نقطه حادثه خیز شناسایی شده در ابتدای امر در استان، آشکارسازی شد، ادامه داد: در زمینه اصلاح نقاط حادثه خیز شناسایی شده در شفت نیز می توانیم از همین مقوله آشکار سازی و اقدامات کوتاه مدت استفاده کنیم.
مدیرکل راهداری گیلان با تأکید برنصب علائم راهنمایی و رانندگی در برخی نقاط حساس این شهرستان، یادآورشد: در زمینه نصب دوربین کنترل با توجه به بالا رفتن وسعت ترافیکی استفاده از این ابزار بسیار مهم و حائز اهمیت است.
ضرورت وجود نگاه کارشناسانه به موضوعات شورای ترافیک
فرماندار شفت نیز در ادامه این جلسه با بیان اینکه باید به حوزه ترافیک نگاه کارشناسانه انجام شود، اظهار کرد:تلاش شده تا تمام مصوبات این حوزه پیگیری شده و نتیجه بخش باشد.
محمدرضا محسنی با اشاره به تشکیل شورای فرعی ترافیک در دو بخش مرکزی و احمد سرگوراب توسط بخشداران، افزود: بخشداران باید در حوزه خود مشکلات را شناسایی و با عوامل اجرایی آن حوزه در صدد رفع آن برآمده و درصورت حل نشدن مشکل در جلسات شورای ترافیک مرکز شهرستان بیان تا پیگیری شود.
وی با بیان اینکه راه یکی از شاخص های توسعه محسوب می شود، گفت: شهرستان شفت با توجه به ظرفیت گردشگرپذیری و وجود دو منطقه گردشگری در این حوزه دارای عقب ماندگی های است.
فرماندار شفت، مدیریت بودجه یک شهرستان را بسیار مهم برشمرد و خاطرنشان کرد: هزینه کردن این اعتبارات باید براساس اولویت بندی های آن منطقه انجام شود.
وی با بیان اینکه شهرستان شفت تنها شهرستانی است که فاقد راه اصلی است، تصریح کرد: متاسفانه وضعیت شفت در حوزه راه های فرعی نیز مطلوب نبوده و اسفناک است.
محسنی با تأکید بر ضرورت وجود یک نگاه زیرساختی در این حوزه در سطح شهرستان شفت، ادامه داد: ایجاد این زیرساخت ها سبب توسعه در حوزه های مختلف می شود.
تعیین تکلیف پروژه شفت - زنجان مطالبه مردم شهرستان شفت
وی با بیان اینکه علاوه بر تعیین تکلیف پروژه ملاسرا-شفت- زنجان، احداث یک میدان و یا تقاطع به عنوان ورودی شهرستان به عنوان یکی از مهم ترین مطالبات و خواسته مردم و مسئولان شفت است، افزود: در این باره جلسات متعددی برگزار شد که نتایج آن دریافت مجوز احداث تقاطع غیرهم سطح است.
فرماندار شفت با اشاره به ارتباط تنگاتنگ شهرستان های شفت، فومن و صومعه سرا، ماسال، یادآور شد: در حوادث زمان تعیین کننده بوده و با توجه به نزدیکی این شهرستان احداث یک میدان یا تقاطع در خدمات رسانی و امدادرسانی بسیار مهم و تأثیرگذار است.
وی همچنین به ارسال نامه درباره تعیین تکلیف پروژه ملاسرا-شفت- زنجان به رئیس مجلس، گفت: ۱۲ کیلومتر آن در حوزه ملاسرا به شفت برای شهرستان بسیار حیاتی بوده که متاسفانه از سال ۸۷ راکد مانده و تنها ۱.۶ کیلومتر آن در حد زیرسازی اجرایی شده است.
محسنی در ادامه با بیان اینکه برای این پروژه ۲۵ میلیارد تومان پیش بینی اعتبار در سال۸۹ بوده که تنها ۴۰۰ میلیون تومان آن ابلاغ شد، افزود: این پروژه یک پروژه ملی بوده که باید توسط مسئولان استانی در کنار مسئولان شهرستان پیگیری شود.
طرح ایمن سازی مسیر فومن- شفت- سراوان- شادخال الزامی است
وی با اشاره به ضرورت نصب دوربین های کنترل سرعت در ۱۲ کیلومتر از محور فومن - شفت- سراوان -شادخال در حوزه شهرستان، اظهارکرد: نصب این دوربین ها سبب نظارت بهتر و کاهش تصادفات می شود.
فرماندار شفت با بیان اینکه یکی دیگر از راهکارها برای کاهش تصادفات در این مسیر اجرای طرح ایمن سازی است، گفت: نصب علائم راهنمایی و رانندگی می توان به ایمن سازی این مسیر و همچنین کاهش تصادفات کمک کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: نصب سرعت کاه در مسیر کوزان و شادخال با توجه به نبود روشنایی در این مسیرها باید در اسرع وقت انجام شود.
محسنی با اشاره به فرارسیدن ایام محرم و حرکت دسته جات عزاداری از اداره راهداری و برق شهرستان شفت خواست تا در راستای ایجاد شانه های خاکی مناسب و نصب و یا تعمیر روشنایی به ویژه در مسیرهای پرتردد اقدام کرده و ظرف مدت ۴۸ ساعت در معرفی همیار پلیس برای زمان حرکت دسته جات عزاداری اقدام کنند.