گرگان- بررسی ها نشان می دهد افزایش طلاق در گلستان باعث ایجاد معضلی به نام بانوان مطلقه بیکار شده که به دلیل مشکلات مالی، نیازمند حمایت دستگاه های بهزیستی و کمیته امداد هستند.

خبرگزاری مهر، گروه استانها- مهین نورافروز: به گفته برخی مسئولان، آمار رسمی از تعداد زنان مطلقه گلستانی در دست نیست، اما وضعیت مراجعه این زنان به دستگاه‌های حمایتی به گونه‌ای است که برخی مدیران استانی، به صراحت نسبت به وضعیت زندگی آنان ابراز نگرانی کرده‌اند.

این در حالی است که چند روز پیش محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد که نزدیک به۸۰ درصد زنان مطلقه کشور که تعدادی زیادی از آنان سرپرست خانوار هستند، شغل مناسبی ندارند و در وضعیت اقتصادی مطلوبی بسر نمی‌برند. 

بیش از ۵۰۰۰ زن مطلقه تحت حمایت کمیته امداد

به گفته مدیر کل کمیته امداد امام (ره) استان گلستان افزون بر پنج هزار زن مطلقه گلستانی تحت پوشش این نهاد قرار دارند که کمک‌های این نهاد جوابگوی رفع نیازهای معیشتی آنان نیست.

امان الله حسین پور به خبرنگار مهر گفت: این تعداد از جمله زنان مطلقه‌ای هستند که از دریافت مهریه و مهارت‌های شغلی محروم بوده و همین دومساله شرایط زندگی را برای آنان دشوار کرده است.

وی افزود: نگاه نامناسب جامعه به زنان مطلقه موجب شده تا در برخی موارد، کارفرمایان از پذیرفتن این زنان در استان سرباز زنند که باید در این خصوص فرهنگ‌سازی مناسبی انجام گیرد.

این مسئول استانی اضافه کرد: کمیته امداد در راستای خوداشتغالی این زنان برنامه های مهارت‌آموزی را به اجرا گذاشته، تا پس از گذراندن دوره، از راه دریافت وام‌های کم‌بهره از حالت حمایتی خارج و توانمند شوند.

حسین پور افزود: تاکنون تعداد زیادی از زنان مطلقه تحت حمایت خودکفا شده و از زیر پوشش کمیته خارج شده‌اند، اما فقدان بازارهای مناسب فروش برای این زنان مشکل دیگری است که با وجود رایزنی‌های  متعدد هنوز اجرائی نشده و این زنان برای فروش محصولات تولیدی خود با مشکل روبرو هستند.

به گفته این مدیر استانی، تعداد ۳۷ هزار و ۴۰۰ زن سرپرست خانوار تحت حمایت این سازمان هستند که زنان مطلقه بخشی از آنان محسوب می‌شوند.

۱۸ درصد زنان سرپرست گلستانی مطلقه هستند

با توجه به اینکه بهزیستی یکی از دیگر نهادهای متولی حمایت از زنان مطلقه است، مدیر کل این سازمان در گلستان از سهم ۱۸ درصدی زنان مطلقه از کل آمار زنان سرپرست خانوار گلستانی خبر داد. بسیاری از بانوان مطلقه گلستانی را زنان جوانی تشکیل می‌دهند که به علت فقدان درآمد، احتمال گرایش به آسیب‌های اجتماعی در آنان دور از ذهن نیست

ابراهیم غفاری با بیان این‌که ۲.۱ درصد زنان سرپرست خانوار کشوری را زنان گلستانی تشکیل می‌دهند، به خبرنگار مهرگفت: با توجه به افزایش تعداد طلاق‌ها در سال‌های اخیر، معضل زنان مطلقه بدون شغل از جمله آسیب‌های اجتماعی است که نیازمند توجه جدی مسولان است.

وی افزود: بسیاری از بانوان مطلقه گلستانی را زنان جوانی تشکیل می‌دهند که به علت فقدان درآمد، احتمال گرایش به آسیب‌های اجتماعی در آنان دور از ذهن نیست.

غفاری از آمار زنان مطلقه گلستانی را بیش از رقم‌های اعلام شده عنوان کرد و افزود: با توجه به این‌که بخشی از این زنان در لیست‌های حمایتی قرار ندارند، نمی‌توان به درستی آماری دقیقی از آنان ارائه داد.

وی ادامه داد: بهزیستی سالانه با زنان مطلقه‌ای روبرو است که حتی از حمایت‌های خانواده پدری نیز برخودار نیستند و برخی از آنان بنا به دلایلی چون اعتیاد، بیکاری و یا خشونت، به اجبار ازهمسران خود جدا شده‌اند.

وی افزود: پرداخت ماهیانه ۵۰ تا ۱۰۰ هزارتومان مستمری در ماه نمی‌تواند نیازهای زندگی این زنان را رفع کند و بهزیستی با همه توان امکان حل مشکلات آنان را ندارد.

رشد ۱۰ درصدی طلاق  در سال گذشته

در ادامه مدیرکل ثبت احوال استان گلستان برای روشن تر شدن ابهام آمار طلاق و زنان مطلقه گلستانی، عنوان کرد که از هر پنج مورد ازدواج در استان، یکی به طلاق می‌انجامد.

«حسین وفائی» به خبرنگار مهر گفت:  گلستان با رشد ۱۰ درصدی طلاق در سال گذشته و ۷۰ درصدی جدائی در ۹ سال اول زندگی رتبه چشمگیری را به خود اختصاص داده است.  

وی افزود: در چهار ماهه امسال یک‌هزار و ۵۳ مورد طلاق در استان اتفاق افتاده است که درمدت مشابه سال قبل یک هزار و ۲۲۱ مورد بوده و با کاهش ۱۳.۸ درصدی روبرو بوده است. در یک دهه گذشته آمار طلاق در گلستان افزایش یافته، به طوری که از سال ۸۳ تا کنون نسبت ازدواج‌ها به طلاق از ۱۸ به ۵ کاهش یافته است

وی نسبت ازدواج به طلاق از آمار ۵.۹ در سال گذشته را به ۸.۶ در سال ۹۶ عنوان کرد و افزود: اگر چه آمار ازدواج نسبت به طلاق در سه ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است، اما نگرانی از طلاق ازدواج های ثبت شده در ماه‌ها و سال‌های بعد همچنان وجود دارد.

مدیرکل ثبت احوال استان گلستان افزود: در یک دهه گذشته آمار طلاق در گلستان افزایش یافته، به طوری که از سال ۸۳ تا کنون نسبت ازدواج‌ها به طلاق از ۱۸ به ۵ کاهش یافته است.

وفایی با اشاره به روند افزایشی طلاق در استان، گفت: در سال۹۰ از هر ۸.۴ ازدواج در استان یک مورد به طلاق ختم می‌شد و گلستان رتبه نوزده کشوری را در این زمینه داشت، اما در سال ۹۱ این نرخ به ۷.۶۷ ازدواج به ازای ثبت هر یک واقعه طلاق کاهش یافت.

وی اضافه کرد: در سال ۹۲ به ازای هر ۶.۴۳ ازدواج یک طلاق در استان به ثبت رسید و در سال ۹۳ این نرخ به ۵.۶۰ ازدواج کاهش یافت و در سال ۹۴ از هر ۵.۴۹ ازدواج یک مورد به طلاق ختم شده است.

وی میزان عمومی ازدواج یا زمان زندگی مشترک زوجین را قبل از طلاق در گلستان  ۹.۷ سال اعلام کرد و افزود: در همین راستا گلستان رتبه یازدهم کشوری را به خود اختصاص داده است.

بیکاری عمده‌ترین مشکل زنان مطلقه گلستانی

مسئله افزایش طلاق‌ها و زنان مطلقه بیکار تا حدی نگران کننده شده است، که برخی مسئولان حوزه اجتماعی از طلاق‌های توافقی به عنوان معضل اجتماعی در استان یادکرده و افزایش زنان مطلقه را عامل این نوع از جدائی‌ها می‌دانند.

یک کارشناس ارشد حقوق قضائی با بیان این‌که شیوع آسیب‌های اجتماعی از جمله طلاق در گلستان در حال افزایش است، گفت: جلوگیری و کاهش این معضل نگاه جدی مسئولان را می‌طلبد.

حمید رضا اهلمی افزود: افزایش پدیده طلاق، شیوع آسیب‌های دیگری چون فرزندان طلاق، افزایش زنان سرپرست خانوار، افزایش مراجعه زنان مطلقه بیکار به نهادهای حمایتی، با وجود مشکلات بودجه‌ای و مشکلات روحی و روانی و در برخی مواقع بزه این افراد را در پی دارد. 

وی مشکلات مالی را یکی از عمده‌ترین مسائل پیش روی زنان پس از طلاق است، عنوان کرد و گفت: پرونده‌های طلاق نشان می‌دهد که بسیاری از زنان برای رهایی از سرگردانی در دادگاه‌ها ازتمامی حق و حقوق خود گذشت می‌کنند.

اهلمی افزود: بر اساس تحقیقات انجام شده، نزدیک به ۷۸ درصد زنان مطلقه در کشور، نمی‌توانند مهریه خود را دریافت کنند و درصدی دیگر نیز به اجبار از دریافت مهریه گذشت می‌کنند. 

وی ادامه داد: بر اساس همین بررسی‌ها، بسیاری از زنان مطلقه دارای مدرک تحصیلی عالیه هستند، اما به علت شاغل نبودن و دریافت نکردن مهریه و نفقه، به نهادهای حمایتی چون کمیته امداد و بهزیستی پناه می‌برند.

وی اضافه کرد: فقط ۱۶ درصد زنان مطلقه در کشور شاغل هستند، که نسبت به جامعه آماری زنان رقم بسیار ناچیزی است.

این کارشناس افزود: با استناد به آمار ثبت‌احوال، به نظر نمی‌رسد اقدام‌های پیشگیرانه برخی دستگاه‌های اجرائی در رابطه با کاهش طلاق‌ها در استان موثر بوده باشد.

نکته دیگر این‌که به هنگام جدائی شروط مربوط به تقسیم دارائی به درستی اجرا نمی‌شود و چون مردان در رابطه با طلاق دادخواست‌های کمتری ارائه می‌دهند، زن از دریافت این حق محروم می‌شود.  

وی بیان کرد: زنان مطلقه برای زندگی در جامعه مرد سالار همواره با مشکلاتی روبرو هستند که این مساله بر روی اشتغال آنان زندگی مجردی‌ و ازدواج مجدد آنان بی‌تاثیر نبوده است.

چند روز پیش زهرا ساعی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس نیز اعلام کرد که آمار بالای طلاق‌ها نشان دهنده این مساله است که در امر آموزش مهارت‌های زندگی و ارائه مشاوره علمی در حوزه خانواده بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم و عدم تسلط به مهارت‌های زندگی، قوانین ارتباط موثر بین زوج‌ها و فقدان دانش کافی در ارتباط سالم با جنس مخالف به افزایش طلاق‌ها دامن زده است.