به گزارش خبرنگار مهر، منطقه باستانی و تاریخی معروف به «شهریری» با بیش از ۴۰۰ هکتار وسعت در شمال غربی روستای پیرازمیان در ۳۱ کیلومتری شرق شهرستان مشگین شهر در کنار رود قره سو قرار داشته و از سه قسمت دژ نظامی، معبد و «قوشا تپه» تشکیل میشود.
طی سالهای اخیر کاوشهای باستانشناسی نام این منطقه را ورد زبانها کرد و با وجود اینکه کاوشهای معاصر بیش از ۱۰ سال است که در این منطقه انجام میشود، مطالعات جامع و کافی از قدمت باستانی آن صورت نگرفته است.
برخی باستانشناسان تاریخ سه هزار و ۵۰۰ ساله و برخی هفت هزار ساله را به این منطقه نسبت میدهند. برخی معتقدند پیچیدگیهای یک تمدن کهن در این منطقه وجود دارد و گروهی پیرازمیان را یک رصدخانه در دوران باستان و زمانی که اولین ساکنان این منطقه سکونت داشتند، قلمداد میکنند.
در سالهای اخیر تمامی سنگ افراشتههای این منطقه باستانی از دل خاک بیرون کشیده شد و در معرض هوای آزاد و باد و باران و برف قرار گرفت.
این وضعیت نگهداری که نگرانی را از سوی کارشناسان به دنبال داشته موجب شد تا مدیران میراث فرهنگی نسبت به اقدامات نادرست حفاظتی سالهای اخیر، تدبیری برای وضعیت سنگ افراشتهها بکنند.
بطوریکه مدیرکل میراث فرهنگی استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: در سال ۸۴ کاوشهای باستانشناسی از منطقه انجام و مجدداً سنگ افراشتهها دفن شد تا دچار تخریب نشود.
کریم حاجیزاده تصریح کرد: با این وجود با تغییر دولت، سنگ افراشتهها را مدیران وقت از دل خاک بیرون کشیده و در معرض هوازدگی قرار دادند و امروز اگر آسیبی را شاهد هستیم به دلیل هوازدگی سنگ افراشتهها است.
وی متذکر شد: با توجه به اینکه کاربری سنگ افراشتهها مرتبط با اختر فیزیک و در فضای باز است، مجدداً نمیتوانستیم سنگها را دفن کنیم و به جای اینکار احداث سوله موقت جهت حفاظت پیشنهاد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان با یادآوری رد این ایده از سوی شورای فنی میراث فرهنگی اضافه کرد: اخیراً از شورای فنی دعوت شد تا به اردبیل سفر کنند و نسبت به وضعیت سنگ افراشتهها تصمیمگیری شود.
حاجیزاده نتیجه بازدید و بررسیهای فنی را احداث سوله موقت عنوان و تأکید کرد: آگهی مناقصه تعیین پیمانکار طی روزهای آینده منتشر میشود.
وی افزود: بعد از احداث سوله موقت مرمت سنگها آغاز خواهد شد.