خبرگزاری مهر - گروه استانها: ابومحمد علی بن الحسین(ع) ملقب و مشهور به سجاد و زینالعابدین چهارمین امام شیعیان بعد از پدرشان حسین(ع)، عموی ایشان حسن(ع) و پدر بزرگشان علی بن ابیطالب(ع) است. او در مدینه به دنیا آمد و در جوانی پدرشان را در صحرای کربلا همراهی میکردند، اما به دلیل بیماری در نبرد کربلا شرکت نداشتند.
پس از شهادت پدر و خویشانشان به همراه اسرا به کوفه و سپس دمشق منتقل شدند اما بعدها اجازه پیدا کردند تا به مدینه برگشته در آنجا با عده محدودی از اصحابشان رابطه داشتند.
از آن پس زندگی زین العابدین(ع) به عبادت گذشت و تعلیماتشان بیشتر شکل دعا و نیایش داشت. اثر معروف آن امام همام «صحیفه سجادیه» است که در شکل نیایش نگاشته شده است.
حادثه کربلا زمین و زمان را فراگرفته است
یکی از اساتید حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار مهر، ضمن تسلیت ایام حزن شهادت اباعبدالله الحسین(ع) و یارانشان و همچنین شهادت سیدالساجدین، امام سجاد(ع) اظهار داشت: از خداوند میخواهیم ما را از بهترین دوستان اباعبدالله الحسین(ع) و عمل به سیره طیبه امام در دنیا و در آخرت در زمره یاران باوفای ایشان قرار دهد.
قاسم جعفری بیان داشت: حادثه کربلا جزو مواردی است که به لحاظ زمانی کوتاه اما به لحاظ تأثیرگذاری همه طول و عرض بشریت را فراگرفته است. اگر بعد از حادثه کربلا پیام آورانی نبودند که عاشورا را تبیین کنند این حادثه همچون بسیاری از حوادث در طول تاریخ فراموش میشد.
اگر عاشورا را امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) زنده نمیکردند هرگز این احیاگری امروز را نداشتیم
وی با بیان این که همه انبیای الهی برای عاشورا گریستهاند، افزود: حضرت امام سجاد(ع) و حضرت زینب(س) و اسرای کربلا کسانی هستند که حادثه کربلا را به درستی برای مردم آن زمان تبیین کردند و در این باره امام سجاد به عنوان امام زمان، نقش بزرگی را ایفا کردند.
این استاد تاریخ اسلام عنوان کرد: به محض این که اباعبدالله الحسین(ع) به شهادت رسیدند فرماندهی به امام عصر، امام سجاد علیه السلام منتقل شد و حتی امام هدی حضرت زینب(س) نیز حضرت سجاد(ع) بودند.
وی اظهار کرد: ابن زیاد که کینه عمیقی از اهل بیت(ع) داشت خیال کرد امام سجاد(ع) نیز در کربلا به شهادت رسیدند زمانی که متوجه زنده بودن امام شد از هر طرف به امام حمله کرد در این زمان حضرت زینب(س) بر امام سجاد(ع) حائل شدند و به لطف الهی چهارمین امام شیعیان در امان ماندند.
آشکار شدن حقیقت حادثه کربلا در قصر یزید
جعفری بیان کرد: پس از حادثه کربلا و به حرکت درآمدن کاروان اسرای کربلا، خطبه خوانی امام سجاد(ع) در قصر یزید در شرایطی که بیمار و نحیف بودند بسیاری از حقایق را آشکار کرد. امام با معرفی خود و جد و پدر و مادرشان خود را به همگان شناساندند و حقیقت مطلب را روشن کردند.
وی تصریح کرد: اگر عاشورا را امام سجاد علیه السلام و حضرت زینب سلام الله علیها زنده نمیکردند هرگز این احیاگری امروز را نداشتیم. به یمن تلاشهای امام سجاد(ع) امروز پیام عاشورا در دنیا معجزه کرده است.
این استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: تجمع میلیونی محبان اهل بیت علیهم السلام در اربعین حسینی(ع) نتیجه زحمات امام سجاد(ع) در پیام رسانی کربلا در زمان اسارت و ۳۵ سال امامت است.
موضع گیریهای امام سجاد(ع) در حوادث مهم
وی افزود: موضع گیریهای امام سجاد علیه السلام در حوادث مهم در طول عمرشان پس از عاشورا همچون در واقعه حره و توابین توانست دشمن را ناامید کند.
جعفری افزود: کوفیان امام حسین علیه السلام را یاری نکردند و زمانی که متوجه حقیقت شدند جانشان را هم دادند اما دیگر فایدهای نداشت. بصیرت و تشخیص درست موضع و اقدام به موقع چیزی است که در آن زمان کوفیان نداشتند.
وی با بیان اینکه «سیدالساجدین» و «زین العابدین» از جمله صفات امام سجاد(ع) است، گفت: امام بسیار به فقرا و خانوادههای نیازمند بدون معرفی خودشان کمکهای بسیاری میکردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور بیان داشت: امام سجاد(ع) در طول عمرشان بسیاری از بردگان را خریدند و پس از آن آموزشهای تربیتی به آنها میدادند و به بهانههای ساده آزادشان میکردند.
وی عنوان کرد: سیدالساجدین(ع) از هر مناسبتی استفاده میکردند تا حادثه عاشورا را تبیین و پیام رسانی کنند.
جعفری بیان کرد: صحیفه سجادیه مجموعهای از دعاهای امام سجاد علیه السلام است. امام در قالب دعا سبک زندگی اسلامی، دفاع از بلاد اسلامی، فقه و در واقع همه مسائل دینی مؤمن را به ما آموزش دادهاند.
عمل به رساله الحقوق مایه مباهات بشر خواهد شد
وی عنوان کرد: رساله الحقوق اثر دیگر امام زین العابدین(ع) است. در این رساله همه حقوق انسان بیان شده و در واقع یکی از معجزات اسلام این رساله است.
کارشناس مسائل مذهبی ادامه داد: چیزی که امروز به نام حقوق بشر یاد میشود را امام سجاد علیه السلام ۱۴۰۰ سال پیش بیان کردهاند. عمل درست به این رساله مایه مباهات و سازندگی ما در دنیا و آخرت خواهد بود.
امام در قالب دعا سبک زندگی اسلامی، دفاع از بلاد اسلامی، فقه و در واقع همه مسائل دینی مؤمن را به ما آموزش دادهاند
وی با اشاره به سخنان امام سجاد(ع) عنوان کرد: امام سجاد علیه السلام میفرمایند «کسی که برای خودش ارزش قائل باشد دنیا برایش خوار و کوچک خواهد بود».
جعفری در این باره ادامه داد: معرفت و کامل بودن دین مسلمان در این است که در مواردی که به او ربطی ندارد دخالت نکند. اگر همه ما به این سخن امام عمل کنیم دیگر دشمنی، کینه و دروغ و غیبت و شایعه پراکنی را در جامعه شاهد نخواهیم بود؛ متأسفانه در این زمان همه در هر مسئلهای خود را کارشناس میدانند.
وی با اشاره به اینکه دعا سه حکمت دارد؛ ذخیره قیامت میشود، یا در دنیا اجابت میشود و موجب دفع بلا میشود، گفت: کسی که شوق بهشت دارد برای آن کار خوب و از شهوت دوری میکند و کسی که از آتش میترسد به گرد حرام نمیچرخد.
این استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: اسلام و اهل بیت(ع) همه را به علم دعوت کردهاند. امام میفرمایند «اگر مردم میدانستند در علم چه گنجهایی نهفته است به هر قیمتی سراغ آن میرفتند ولو در سختی، طوفان و جانشان به خطر افتد».