ارومیه – فرماندار ویژه شهرستان خوی وجود مقبره شمس تبریزی در خوی را زمینه ساز رونق ادبی و فرهنگی شهرستان خوی در سطح کشور دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد عابدی ظهر شنبه در همایش بین المللی شمس و مولانا در خوی با بیان اینکه شمس عارفی آشنا به اسرار الهی و حضرت محمد (ص) بود اظهارداشت: این شخصیت بزرگوار، حلقه اتصال خوی با جهان عرفان است و امروز به واسطه حضور مقبره این عارف نامی در این شهرستان، رونق فرهنگی و ادبی این خطه از کشور را شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه تلاش مسئولان استانی و شهری برای اتمام ساخت بارگاه شمس در حال انجام است عنوان کرد: تا کنون اقدامات خوبی برای شناساندن شمس تبریزی و بهبود وضعیت عمرانی بارگاه شمس در خوی انجام شده و باید این کار بصورت مدون و ادامه دار باشد.

فرماندار خوی با بیان اینکه در این همایش ۱۸۶ نفر از پژوهشگران، محققان و اساتید دانشگاه‌های داخل و خارج از کشور برای حضور در همایش ثبت نام کرده اند بیان کرد: از این تعداد ۶۷ نفر برای مرحله داوری پذیرش شدند.

وی ادامه داد: پس از طی مراحل داوری در سه مرحله، تعداد ۱۲ مقاله برای ارائه در سالن اصلی همایش و چهار مقاله برای ارائه و دفاع در پنل‌های تخصصی انتخاب شدند.

فرماندار خوی اظهار داشت: از ۶۷ مقاله داوری شده تعداد ۲۰ مقاله برای چاپ در کتاب مجموعه مقالات و تعداد سه مقاله برای چاپ در فصلنامه تخصصی و بین‌المللی"کهن‌نامه ادب پارسی" وزارت علوم انتخاب شدند.

وی با بیان اینکه بیشتر مقالات رسیده از داخل کشور به این همایش، از تهران بوده است افزود: بسیاری از مقالات خارجی رسیده نیز از کشورهای هند، پاکستان، عراق، تاجیکستان، آمریکا، صربستان، افغانستان و ترکیه بوده است.

وی ‌تصریح کرد: علاوه بر آن، به منظور همکاری و هماهنگی با وزارت امور خارجه برای حضور سفیران و رایزن‌های فرهنگی کشورها در سومین همایش بین‌المللی شمس و مولانا، ارتباط تنگاتنگی با نمایندگی وزارت امور خارجه در استان برقرار شده است.

شمس الدین محمد بن علی بن ملک داد تبریزی بنا بر اشاره های تاریخی به احتمال زیاد در سال ۵۸۲ هجری قمری به دنیا آمد و ملقب به ' شیخ پران' و ' زر دوز' بود.

کتاب 'مقالات شمس' شامل مطالب ارزنده ای با موضوع عرفان است؛ این کتاب سوال و جواب های شمس و مولانا و مریدان و منکران آنان را در بر می گیرد و توسط شاگردان وی گردآوری شده است.

شمس تبریزی، روحیه و نگرش اندیشمند نابغه ای مثل مولوی را متحول کرد و از مولوی عابد، یک عارف عاشق ساخت.

هفتم مهرماه در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران به نام روز شمس نامگذاری شده است و همه ساله برنامه ها و همایش های علمی و فرهنگی گوناگونی در خصوص معرفی اندیشه ها و مزار شمس تبریزی در خوی برگزار می شود.