به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، مجید خرازیان مقدم مدیرکل دفتر حیات وحش و آبزیان آب های داخلی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به موارد اخیر مشاهده خرس در حاشیه روستاها و سکونتگاه های انسانی، گفت: از جمله تهدیدات مهم برای حیات وحش و تنوع زیستی کشور به ویژه گوشتخوران بزرگ جثه و بالاخص خرس قهوه ای طی سال های اخیر بحث تعارضات میان انسان و حیات وحش است.
مقدم افزود: رخداد و افزایش این تعارض به دلایل مختلفی همچون تعرض انسان ها به زیستگاه های حیات وحش یا تغییر کاربری زیستگاه های حیات وحش و حیوانات است.
مدیرکل دفتر حیات وحش و آبزیان آب های داخلی سازمان حفاظت محیط زیست با یادآوری این موضوع که دفتر مطبوعش برای رفع این تعارض ها اقدام ها و برنامه های مختلفی اجرایی کرده است، خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاه های آموزشی در خصوص نحوه بیهوشی حیوانات برای دامپزشکان شاغل در ادارات کل حفاظت محیط زیست استان ها یا دامپزشکان معتمد استان ها، معرفی دامپزشکان معتمد در استان های فاقد دامپزشک شاغل در ادارات کل حفاظت محیط زیست، شکل گیری و فعالیت کمیته امداد و نجات حیات وحش در دفتر حیات وحش، تهیه دستورالعمل رفع تعارضات گوشتخواران بزرگ جثه و ابلاغ آن به استان ها از جمله اقدام های صورت گرفته برای کاهش تعارضات میان انسان و حیوان به ویژه در خصوص گوشتخواران بزرگ جثه است.
وی در خصوص گزارش های اخیر از ورود خرس قهوه ای به سکونتگاه های انسانی یا حاشیه آن، اظهار کرد: یک مورد از این تعارض ها در روستای نج از توابع شهرستان بلده استان مازندران رخ داد که خرسی در تله گرفتار شده بود و خوشبختانه با ارسال گزارش دقیق و به موقع از این رخداد در 10 مهرماه، دفاتر حیات وحش و شکار و صید توصیه های فنی لازم را به استان ارائه و در نهایت با همکاری دام پزشک معتمد استان خرس مذکور بیهوش و پس از چند ساعت و انجام معاینات اولیه و مداوا، بدون هیچگونه مشکلی در زیستگاه خود و در نزدیکی محلی که زنده گیری شده بود رهاسازی گردید.
مقدم همچنین در خصوص قلاده خرسی که به دامداری در روستای صالح آباد استان گلستان حمله کرده بود، گفت: خوشبختانه در این مورد هم با ارسال گزارش دقیق و به موقع از این رخداد و ارائه توصیه های فنی لازم از سوی دفاتر حیات وحش و شکار و صید به استا ن و نیز اعزام دامپزشکان دفتر حیات وحش به گلستان، خرس مذکور با همکاری دامپزشک معتمد و کارشناسان استان با موفقیت زنده گیری و پس از انجام هماهنگی لازم با استان مازندران به منطقه حفاظت شده سمسکنده منتقل شد.
مدیرکل دفتر حیات وحش و آبزیان آب های داخلی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به پرخاشگری زیاد خرس مذکور، افزود: پس از انجام معاینات کامل و انجام رادیولوژی از این حیوان، مشخص شد که متاسفانه تیر چهارپاره ای در دست چپ خرس مذکور وجود دارد و دلیل اصلی پرخاشگری و عصبانیت این حیوان درد شدید ناشی از این مصدومیت است.
وی ادامه داد: با توجه به مشورت صورت گرفته با دامپزشکان و همکاران استان های گلستان و مازندران، تصمیم گرفته شد که معاینات و مداوای اولیه خرس مذکور در سمسکنده تحت نظر دامپزشک معتمد استان صورت پذیرد و پس از مداوا با توجه به شرایط جسمی حیوان برای رهاسازی آن تصمیم گیری شود.
این مقام مسئول تاکید کرد: توصیه ما به عنوان دفتر تخصصی به تمامی ادارات کل حفاظت محیط زیست استان ها این است که در اسرع وقت نسبت به اطلاع رسانی چنین مواردی به دفاتر تخصصی اقدام نمایند تا با ارائه توصیه های فنی لازم موفق به رفع تعارض در مناطق به شیوه درست و بدون آسیب دیدن حیوان شویم.
مقدم ادامه داد: به مردم و جوامع محلی به ویژه در روستاها که دارای بیشترین میزان تعارض انسان با حیوان هستند نیز توصیه می کنیم که در چنین مواقعی به توصیه ماموران محیط زیست گوش دهند و از تجمع در محل پرهیز کنند زیرا همین تجمع ها باعث ایجاد استرس برای حیوان و در نتیجه پرخاشگری آن می شود.
مدیرکل دفتر حیات وحش و آبزیان آب های داخلی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد لاشه خرس مشاهده شده در استان لرستان نیز گفت: موضوع در دست بررسی است و منتظر ارسال گزارش استان و پاسخ آزمایش ها و نمونه برداری ها به گروه بیماری ها هستیم و نتیجه گزارش را نیز در اختیار عموم قرار می دهیم.
وی در مورد مرگ خرس قهوه ای گلستان حین عملیات زنده گیری، تاکید کرد: حسب دستور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، دفاتر ذیربط سازمانی همچون دفاتر بازرسی و شکار و صید در حال پیگیری موضوع و شناسایی عاملان این موضوع هستند.