خبرگزاری مهر- گروه استانها- زهرا آقایی: طرح ساماندهی محوطه تاریخی طاقبستان که هماکنون حدود ۱۰ سال از آن میگذرد، قرار بود پیش زمینه ای برای ثبت جهانی ماندگارترین یادگار تاریخی کرمانشاه و احیای ارزش های فرهنگی این سامان باشد.
طرحی که باید محوطه تاریخی جای گرفته در دل کوه های فرخ شاد را ساماندهی می کرد، اما در گیر و دار اعتبارات و یا شاید هم عزم ناجزم مسئولان بلاتکلیف مانده است.
گذشت یک دهه از آغاز طرح ساماندهی محوطه تاریخی طاقبستان
پرونده ای که ۹ سال پیش باز شد و بنا بود ناجی آثار تاریخی طاقبستان باشد، ولی هنوز با گذشت حدود یک دهه بی نتیجه بوده و راکد مانده است.
شکوه هنر ساسانی در قلب سنگواره های بی نظیر طاقبستان همچون تاریخ مصوری است که هویت فرهنگی و پیشینه تمدن این دیار را برای جهانیان به نمایش می گذارد، اما تعلل در ثبت جهانی این اثر بزرگ که آوازه بین المللی اش گردشگران خارجی بسیاری را به کرمانشاه می کشاند. جز فرصت سوزی چیزی عاید این استان نمی کند.
تملک های غیرمجاز و مجاز در اطراف محوطه تاریخی مشکلات زیادی را پیش روی طرح ساماندهی طاقبستان والبته رانت های زیادی نیز برای صاحبان آنها ایجاد کرده است، آنچنان که در سالهای گذشته بنابر اظهارات مدیرکل میراث فرهنگی وقت تنها برای تملک یک واحد دنده کبابی در اطراف محوطه ۳.۸ میلیارد تومان هزینه شده است!
حتی در برهه هایی از این ۹ سال نیز گاهی با جابهجایی بودجه های سایر اماکن زیرنظر میراث فرهنگی و تخصیص آن به طرح ساماندهی طاقبستان هنوز پرونده این طرح مختومه نشده است.
البته تلاش هایی از سوی میراث داران فرهنگی نیز صورت گرفته اما چندان درخور توجه نبوده و صرفا در حد زیباسازی ظاهری اطراف دریاچه و سنگفرش کردن آن باقی مانده است. تا آنجایی که با وجود قرار گرفتن در صف جهانی شدن هربار به دلیلی از این مهم باز مانده است.
با روی کار آمدن استاندار سابق کرمانشاه(رازانی) و تاکید وی بر روی گردشگری به عنوان یکی از پایه های توسعه استان و همچنین مطرح کردن ابرپروژه کریدور گردشگری بیستون - طاقبستان امیدها برای پایان یافتن این طرح و ثبت جهانی طاقبستان جان گرفت، اما این طرح نیز همچون اکثر برنامه های دیگر به ثمر ننشست و با رفتن دومین کلید دار کرمانشاه در دولت یازدهم با شکست مواجه شد.
ره آورد ساماندهی، بیکاری و از بین رفتن جاذبههای توریستی غذایی است
عضو شورای شهر کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر، با انتقاد از نابه سامانی های ایجاد شده در پی انجام طرح ساماندهی محوطه تاریخی طاقبستان در سال های اخیر اظهار داشت: مشکلاتی همچون بیکاری تعداد زیادی از رستوران های اطراف محوطه، تملک واحدهای مسکونی مجاور، وجود بقعه امامزاده ابراهیم و... در مقابل انجام این طرح وجود دارد.
سید احسان احسانی افزود: با توجه به شکل گیری ترکیب رستوران ها، تالارها و غذاخوری های اطراف محوطه در سالیان گذشته و ایجاد جاذبه های توریستی غذایی در این مکان بهتر بود در ابتدا برای استقرار و ادامه اشتغال کارکنان این واحدها تمهیداتی اندیشیده می شد و سپس به تخریب اطراف محوزه اقدام می کردند.
وی تصریح کرد: با تخریب رستوران های اطراف این محوطه تعداد زیادی از شاغلان این اماکن به جمعیت بیکاران استان افزوده می شوند و حتی جاذبه هایی که در این قسمت توسط این رستوران ها برای عرضه غذاهای سنتی و محلی شکل گرفته و مورد استقبال مسافران واقع شده از بین می رود.
وی ادامه داد: متاسفانه مسئولان مربوطه تنها به فکر ثبت جهانی هستند و در این بین به تخریب رستوران ها اقدام می کنند بدون اینکه اقدامات لازم و مقدمات کار را فراهم کرده باشند.
این عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه وضعیت تعیین تکلیف موقعیت بقعه امام زاده ابراهیم در طرح ساماندهی را نامشخص دانست و افزود: هنوز مشخص نشده است که آیا بقعه مذکور جزو محوطه جهانی ثبت می شود یا باید تخریب شود که این امر شدنی نیست.
امکان ثبت جهانی طاقبستان شاید ۱۰ یا ۲۰ سال دیگر
احسانی اشاره ای به واحدهای مسکونی مجاور محوطه داشت و گفت: با وجود اینکه تعیین تکلیف واحدهای مسکونی از رستوران ها راحت تر است اما این موضوع نیز هنوز حل و فصل نشده است.
وی حتی ثبت جهانی آثار تاریخی طاقبستان را نوعی درجا زدن عنوان کرد و افزود: با این کار چیزی به داشته های استان اضافه نمی شود و مسئولان امر ابتدا آمار و مستنداتی اعلام کنند که با ثبت جهانی آثار تاریخی بیستون چقدر درآمد ارزی عاید استان شده است.
این عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه با اشاره به وجود ساختمان های تخریب شده در کنار محوطه طاقبستان گفت: در این مدت نابه سامانی هایی در پی انجام این ایجاد شده که معلوم نیست حتی ۱۰ الی ۲۰ سال دیگر نیز بتوان این آثار را ثبت جهانی کرد.
تهیه و تصویب طرح ساماندهی دنده کبابی ها ۲ سال زمان می برد
سرپرست پایگاه ملی طاقبستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد آخرین وضعیت ساماندهی طاقبستان اظهار داشت: ۸ ماه پیش هیئت راهبردی این موضوع را تشکیل دادیم و موارد مرتبط با طاقبستان همچون مونوریل، دنده کبابی ها و تله کابین را در دو جلسه بررسی و به نتایجی هم رسیدیم.
حسین راعی افزود: در مورد ساماندهی محوطه قرار بر این شد که زون یک طرح محوطه داخل فنس را ساماندهی کنیم که تا الان مسیرهای دسترسی، تعریض ها و تابلوهای محیطی نصب شده و سالن معرفی آثار نیز در دست احداث است.
به گفته وی، بخش اعظمی از ساختار اصلی سالن شامل گیت های ورودی، محل نمایش فیلم، محل فروش اقلام فرهنگی و غرفه های صنایع دستی معرفی و نصب شده که با تزریق اعتبارات جدید در سال ۹۶ تکمیل خواهد شد.
این مقام مسئول اعتبارات لازم برای تکمیل سالن فوق را ۸۰۰ میلیون تومان اعلام کرد و بیان داشت: با تزریق اعتبارات مورد نیاز این سالن برای نوروز ۹۷ افتتاح و معرفی آثار را برای مهمانان نوروزی خواهیم داشت.
سرپرست پایگاه ملی طاقبستان تصریح کرد: بر اساس مصوبات جلسه راهبردی ۳۰ هکتار از محوطه زون ۲ که اغلب شامل دنده کبابی های اطراف محوطه باید طراحی و طرح ساماندهی آن تهیه شود.
راعی ادامه داد: به محض تزریق اعتبار مشاور طرح تعیین و کارها شروع می شود و تا مطالعه صورت نگیرد، نقشه راه تدوین نخواهد شد و نمی توان طرح ساماندهی را تهیه و اجرا کرد و در صورت تامین اعتبار نیز ۲ سال طول می کشد تا طرح ساماندهی تهیه و تصویب شود.
وی در مورد تعیین تکلیف وضعیت بقعه امام زاده ابراهیم نیز گفت: این بقعه به لحاظ ارتفاعی کنترل شده است و با توجه به ضوابط میراث فرهنگی امکان گسترش آن وجود ندارد.
به گزارش مهر، باید دید با این وضع اعتبارات قطره چکانی و روند کند پیشرفت کار در سالیان گذشته محوطه تاریخی طاقبستان تا چند سال دیگر از نابه سامانی موجود به ساحل ساماندهی می رسد.