خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : هجدهمین اجلاس اتحادیه اروپا و روسیه روز گذشته با انجام مذاکراتی درباره توافقنامه شراکت و همکاری بین دو طرف در هلسینکی فنلاند به سبب موضع منفی لهستان علیه روسیه بدون دستیابی به نتیجه چشمگیری پایان یافت.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل ازشینهوا، روسیه واتحادیه اروپا در نظر داشتند که مذاکراتی را برای دستیابی به توافقنامه همکاری و شراکت به منظور جایگزینی قرارداد موجود که عمرآن به یک دهه می رسد و سال آینده مدت آن به پایان خواهد رسید ، انجام دهند.

این توافقنامه جدید مسائل سیاست انرژی و تجارت در ابعاد گسترده را شامل خواهد شد .

با وجود تلاشهای جداگانه ای که در دقایق آخر توسط مقامهای اروپایی انجام شد تا لهستان را ترغیب کنند دست ازموضع خود  بردارد، اما لهستان همچنان برتوقف آغاز مذاکرات تاکید کرد . پافشاری لهستان منجر به شکست برنامه آغازمذاکرات قراردادی شد که نیازمند تایید تمام 25 عضو اتحادیه اروپا است . لهستان از روسیه خواسته است که ممنوعیت واردات گوشت این کشور را لغو کند .

لهستان اعلام کرد که این ممنوعیت انگیزه سیاسی دارد، اما روسیه از لغو این ممنوعیت خودداری کرد ونگرانی های مربوط به امنیت مواد غذایی را دلیل این ممنوعیت عنوان کرده است .

ورشواعلام کرده است که ممنوعیت واردات گوشت لهستان به روسیه، مجازاتی است که روسیه برای این کشور به خاطر رو آوردن به غرب انجام داده است، اما روسیه از تولید کنندگان لهستانی به خاطر نقض قوانین بهداشتی و قاچاق انتقاد کرده است .

روسیه اعلام کرده است که خودش هیچ مشکلی با کیفیت محصولات لهستانی ندارد .

لهستان اولین عضو جدید اتحادیه اروپایی است که از قدرت وتوی خود برای توقف مذاکرات این اتحادیه با کشور سوم استفاده کرده است. وتوی لهستان دیگراعضای اتحادیه اروپا را خشمگین کرده است، زیرا این اتحادیه در جستجوی توافقنامه ای با روسیه روی امنیت آینده واردات  نفت و گاز است .

خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بدو ورود به هلسینکی ابراز امیدواری کرده بود که لهستان از حق وتوی خود استفاده نکند و اظهارداشت که وضعیت موجود حل و فصل شود . 

همچنین رسانه ها درگزارشهای خود به نقل ازکارشناسان گفتند که مشکل انرژی بین روسیه و اتحادیه اروپا سالها به طول خواهد انجامید. اتحادیه اروپا وابستگی شدیدی به انرژی روسیه دارد،زیرا یک چهارم نیازهای طبیعی خود به انرژی را ازروسیه تامین می کند. دراین رابطه روسیه آمادگی خود را برای آغاز مذاکرات درهرزمان اعلام کرد .

ولادیمیرپوتین رئیس جمهوری روسیه پس ازاین اجلاس، روزگذشته دریک کنفرانس مطبوعاتی مشترک اعلام کرد که ما همچنان صبورانه منتظر اتحادیه اروپا خواهیم بود .

فنلاند که ریاست کنونی اتحادیه اروپا را برعهده دارد؛ سخت درتلاش است تا مشکل قیمومیت را برای آغازهرچه زودترمذاکرات حل و فصل کند .

اتحادیه اروپا از روسیه خواسته است که پیمان منشور انرژی را تصویب کند که دراین زمینه به هیچ پیشرفتی دست نیافته است . در این پیمان از روسیه خواسته شده است که بخش گاز و نفت خود را به روی بازارهای اروپایی بازکند .

تنها افتخار برای این اتحادیه این است که موفق شده است روسیه را ترغیب کند هزینه های پرواز به سیبری را در پایان سال 2013 به تدریج لغوکند. این امرحل مناقشه 20 ساله روی این موضوع است.هواپیماهای حامل محموله ها و بسته های پستی اروپا سالانه در سیبری درمسئله هزینه های پرواز خود بیش از 330 میلیون یورو حدود 400 میلیون دلار آمریکا می پردازند.

درباره موضوعات مورد بحث در اجلاس سران اتحادیه اروپا و روسیه می توان به مسائلی چون نحوه اجرای نقشه راه ، سیاست گسترش اتحادیه اروپا ، نحوه ارتباط روسیه با این اتحادیه و همکاری استراتژیک در زمینه های امنیت ، انرژی ، مهاجرت ، تجارت و حقوق بشر اشاره کرد.

علاوه بر مسائل فوق، موضوع ایران، خاور نزدیک، شبه جزیره بالکان و کره شمالی هم در این مذاکرات مطرح شد، اما امنیت انرژی از محورهای کلیدی مذاکرات بود.

اتحادیه اروپا و روسیه در موارد متعددی با هم اختلاف دارند که از آن جمله می توان به کره شمالی، خاورمیانه و موضوع هسته ای ایران و تامین انرژی اشاره کرد .