کرمان-سرپرست فرمانداری کرمان کار جمع آوری اطلاعات مهاجران و ساکنان در باغ زرد آلو را به فرماندهی انتظامی شهرستان واگذار کرد وگفت:راهکارها در خصوص اسکان دائم این افراد در شهرهایشان بررسی شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی فرمانداری کرمان، علی بابایی در جلسه بررسی وضعیت مهاجرین ساکن در منطقه سعیدی کرمان (باغ زردآلو) اظهار داشت: این افراد از سنوات قبل به صورت فصلی در شهر کرمان مستقر می شده اند که در چند سال اخیر روستای سعیدی و منطقه معروف به باغ زردالو را برای اسکان انتخاب کردند طبق بررسی انجام شده اکثر این افراد از شهرستان کهنوج همزمان با گرم شدن هوا و از اواخر فروردین ماه به این منطقه مهاجرت کرده و تا اواخر مهرماه در این مکان ساکن می شوند .

وی تعداد کل مهاجران را حدود ۱۵۰ نفر اعلام کرد و گفت: حدود ۸۰ درصد این افراد از اهالی کهنوج و ۲۰ درصد از اهالی هرمزگان هستند که به گفته خودشان به دلیل نبود امنیت و جایی برای اسکان به کرمان مهاجرت کرده اند و در حال حاضر تعدادی از این افراد به مشاغل کارگری ساختمان و حضور در باغات پسته برای برداشت محصول مشغول هستند و کودکان آنها هم اغلب تکدی گری می کنند.

بابایی تصریح کرد: از این تعداد حدود ۷۰ نفر در شهرستان زرند در مکانی مانند روستای سعیدیِ کرمان مستقر شده اند.

وی در ادامه با اشاره به مشکلات اجتماعی، بهداشتی و امنیتی ناشی از حضور این افراد بیان داشت: با توجه به رایزنی ها و جلساتی که با مسئولان استانی و شهرستانی انجام شده مقرر شد با هماهنگی مسئولان استانی، فرماندار کهنوج و استانداری هرمزگان در خصوص اسکان دائم این افراد در شهر خودشان اقدام شود.

سرپرست فرمانداری کرمان ابراز داشت: بازدیدی توسط معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری به همراه کمیته امداد و بهزیستی شهرستان از محل اسکان ایشان صورت پذیرفت و وضعیت زندگی آنها بررسی شد.

وی با اشاره به فرهنگِ پایین کار در برخی جوامع روستایی و شهری افزود: دولت تسهیلات خوبی با بهره کم به روستائیان ارائه می دهد ولی متاسفانه استقبال چندانی نمی شود برای ایجاد تغییر و تحول در وضعیت زندگی، خواست و مشارکت خودِ مردم ضروریست.

در ادامه محمدعلی سلیمانی معاون دادستان کرمان نیز این موضوع را مصداقی از ناهنجاری اجتماعی عنوان کرد و گفت: باید به موضوع آسیب های اجتماعی که ناشی از حضور این افراد درجامعه است توجه ویژه ای بشود.

وی اسکان این افراد به این شکل را خلاف قانون دانست و با اشاره به جرائم امنیتی، اجتماعی و بهداشتی که از ناحیه این افراد به وجود می آید اظهار داشت: باید جلوی این ناهنجاری گرفته شود سال گذشته در شهرک سیدی تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز را داشتیم که البته اختلاف نظرهایی در این زمینه وجود داشت و برخی به دلیل دلسوزی برای ساکنین، این کار را نمی پذیرفتند ولی به لحاظ قانونی این کار باید انجام می شد.

معاون دادستان کرمان یادآور شد: دو مطلب را باید در کنار هم ببینیم اول، آسیبی که متوجه این افراد است، فقر بهداشتی و اقتصادی و اجتماعی اینها یک طرف قضیه است طرف دوم آسیب هایی است که از ناحیه حضور این افراد به جامعه می رسد؛ سرقتها، تکدی گریها، آلودگی های بهداشتی و زیست محیطی که در محل های اسکانِ موقت به وجود می آورند، باید به این موضوعات هم دقت کرد.

وی گفت: قانونگذار در واقع حقوق افراد را در نظر می گیرد پس دو نوع برخورد می توانیم داشته باشیم؛ اول رویکرد ساماندهی افراد که باید با درنظر گرفتن آسیب ها و فرصتهای حضور این افراد انجام شود. دوم برخورد سلبی که برای این هم باید جمیع جهات را مد نظرقرار داد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

سلیمانی افزود: آیا این نوع اسکان قانونی است یا نه؟ اگر قانونی است باید اوضاع آنها ساماندهی شود و اگر نیست و این اسکان به این شکل خلاف است نباید اسکان داده شوند که البته قانون شهرداری ها این نوع اسکان یا اخلال در بهداشت عمومی و ... را غیرمجاز می داند و باید بر اساس قانون با آن برخورد کرد.

وی با بیان این مطلب که در مقایسه با سال ۷۴ نهادهای حمایتی، در منطقه جنوب استان کارهای بسیار زیادی انجام داده اند، گفت: اگر وضعیت فعلیِ این افراد ناشی ازکوتاهی دستگاه های مسئول بوده باید آن دستگاهها را پای کار آورد و اگر کوتاهی صورت نگرفته چه ما چه شهرستان کهنوج باید جلوی این رفتار ناهنجار و بی قانونی را بگیریم. لذا باید با این افراد صحبت کنیم هشدارهای لازم را بدهیم به ایشان یادآور شویم که طبق قانون اسکان شما به این شکل ایراد دارد.

وی تصریح کرد: اینکه کمکهای موردی انجام دهیم نتیجه عکس خواهیم گرفت. حرف ما با مددکاران این است که به کسی که از شما کمک می خواهد کمک کنید اگر نمی خواهند شما منابع مربوط به افراد نیازمند را برای ایشان هزینه نکنید چرا که این ناهنجاری ها برای این افراد تبدیل به هنجار شده است. هرچند رسانه ها و افکار عمومی این کار را زیر سوال ببرند لکن اقدام باید قانونی و اصولی انجام شود.

وی افزود: باید اطلاعات مربوط به این افراد جمع آوری شود و به این نکته توجه شود که هزینه ارائه خدمات به این افراد در روستاهای خودشان بسیار کمتر است تا اینجا و در محدوده غیرمجاز با ایشان چه کنیم؟ حتی اگر مشکل اسکان آنها را حل کنیم وضعیت اشتغال و تفاوتهای فاحش فرهنگ یک جا نشینی با کوچ کردن را به سادگی نمی توان حل کرد.

زهرا موسی پور مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمان هم با بیان اینکه تعداد این افراد رو به فزونی است، گفت: بحث کوچ این افراد قدمت زیادی دارد مربوط به این سالها نیست چند سال پیش تنها ۱۵ نفر مهاجر وارد کرمان شدند و امروز این عدد به ۱۵۰ نفر رسیده است.

وی افزود: هر چند دلسوزی برای هموطنان لازم است اما اسکان در شهرها تابع قوانین شهروندی است و نمی شود هر نقطه ای را برای اسکان انتخاب و چادر زد. ضمن آنکه آثار سوء امنیتی و اخلاقی برای شهرها به وجود می آید و این بر کسی پوشیده نیست.

مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمان اضافه کرد: باید تلاش کنیم به مشکل اسکان این افراد در مناطق اصلی خودشان رسیدگی شود. محدوده ای بین کرمان وهرمزگان وجود دارد که کنترل کاملی روی آن وجود ندارد و به لحاظ امنیتی، بهداشتی، اخلاقی و اجتماعی مشکلات فراوانی آنجا وجود دارد .

وی ورود نهادهای امدادی به این موضوع را ضروری دانست و اذعان داشت: باید بین فرمانداری کهنوج و رودان و نهادهای امدادی جلسه مشترکی گذاشته شود تا کاری اساسی برای این مشکل انجام شود.

موسی پور یادآور شد: افکار عمومی باید بداند مخاطرات ناشی از حضور این افراد چیست دفع غیربهداشتی که به دلیل نبودن سرویس بهداشتی در این محل صورت می گیرد و انبوهی از زباله که در محدوده پراکنده شده ممکن است باعث شیوع برخی بیماری ها شود ما موافقیم همه کار برای ایشان انجام شود ولی این امر در شهر و روستای خودشان محقق شود.

سرهنگ رحیمی معاون عملیات انتظامی شهرستان کرمان با بیان اینکه درآمد بالای تکدی گری یا سرقت ها سبب می شود افرادی تن به کار دیگری ندهند همچنین برخی کمکهای مردمی توسط برخی از سازمان های مردم نهاد به آنها باعث می شود اینها به این رویه عادت کنند برخی از این کمک ها ناشی از احساسات نوع دوستانه آنهاست ولی منطقی نبوده، سبب تداوم این کارها می شود.

در پایان سرپرست فرمانداری کرمان کار جمع آوری اطلاعات و مشخصات این مهاجران و ساکنان در منطقه سعیدی (باغ زرد آلو) را به فرماندهی انتظامی شهرستان واگذار کرد و افزود:: با در نظر گرفتن تمهیدات لازم نسبت به جمع آوری و ثبت مشخصات افراد مستقر در منطقه اقدام کنید و به منظور جلوگیری از حضور مجدد این افراد در سنوات آینده با هماهنگی فرمانداری شهرستان کهنوج و مدیران کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی استان راهکارهای لازم در خصوص توانمندسازی و اسکان دائم این افراد در شهر خودشان مورد بررسی و اقدام قرار گیرد.