خبرگزاری مهر - گروه استانها: برای رسیدن به بزرگترین انارستان لرستان باید خود را به دست جادهها سپرد تا ۵۰ کیلومتری شهر کوهدشت در استان لرستان؛ جایی که امواج سرخ انار تو را به خود فرامیخوانند.
سوار بر پیچ باریک گردنه «سَر آسِن» جاده را پایین میرویم و بعد از گذشتن از جادهای باریک، «گراب» را نیز پشت سر میگذارم تا پس از چند کیلومتر به تنگهای برسیم که باید آن را دروازه انارستان لرستان نامید، جایی برای لمس زیباییهای یاقوت سرخ ایران!
اینجا بزرگترین انارستان استان لرستان چشمها را به خود خیره کرده است؛ درختان اناری که چنان یک دریای سرخ و سبز، بیکرانهاند و نگاه نمیتواند خود را به انتهایشان برساند؛ فقط میایستی و خیالت را به دل امواج انارستان میسپاری؛ تا دلت از خنکای اینهمه زیبایی اوج بگیرد.
بوی بکر انار نچیده توی هوا می غلطد و گاه خودش را بهصورت و مشامت میزند تا هوس یاقوت چینی به سرت بزند! یاقوت سرخ ایرانی!
اینجا تا چشم کار میکند باغ انار است و باغدارانی که زحمات خود را میچینند و به نام یاقوت سرخ ایران روانه دل خانههایمان میکنند.
این روزها چیدن انار در باغهای «زیر تنگ سیاو» رونق گرفته است، باغداران سبد به دست، جعبهها پر از یاقوت، دستان پر از انار و اینهمه زیبایی و اشتیاق که بعد از یک سال مرارت تأمین آب حال به بار نشسته است.
زن و مرد و بزرگ و کوچک و حتی دخترکان و پسرکان کوچک آبادی دستها را دراز کردهاند تا حاصل یک سال آبیاری و پاسبانی و شببیداری خود را از شاخههای سرخ و سبز بچینند.
هرچند امسال آب بهاندازه کافی روح سبز درختان را خنک نکرد و این چشمههای کمجان بهزور خود را بهپای درختانش میرساندند اما بازهم انار «زیر تنگ سیاو» لرستان در دنیا حرف اول را میزند.
در میان چهرههای بومی که آشناییشان را با ما فریاد میزنند؛ اصفهانیها و ساوهایهای بسیاری در انارستان دیده میشوند که به طلب یاقوت سرخ ایرانی به لرستان آمدهاند.
با باغداران همراه میشوم و در چیدن کمک میکنم، دانههای سرخ انار چون خورشیدهای دانهدانه بر درختها میدرخشند و زحمات باغداران لرستانی را فریاد میزنند.
باغداران انارهای درشت را در جعبه میگذارند تا روانه بازار کنند و انارهای ریزتر و ترکیده را به کارخانه رب اناری انتقال میدهند که در ابتدای دریای انارستان «سیاو» ساختهشده است.
این روزها همزمان با فصل برداشت انار مسافران و گردشگران زیادی راهی این تنگه سبز و سرخشدهاند تا فصل زیبای چیدن را از نزدیک نظارهگر باشند و گاه طعم سرخ انار لرستان را در دل باغات زیر دندانهایشان مزمزه کنند.
سبدهای بالاآمده از انار هم کنار جاده مسیر انارستان رویهم منتظرند تا در صندوق ماشینهای مسافران و گردشگران قرار گیرند تا از این رهگذر با خود سوغات ببرند.
بر روی برخی درختان انارهای ریز و سوختهای هم دیده میشوند که باغداران علت سوختگی این انارها را نرسیدن آب کافی پای برخی درختان میدانند.
اما بازهم تا چشم کار میکند دانههای سرخ یاقوت است که گویا دست زحمت باغبان آنها را بر بالای شاخهها جایداده است تا امروز یکی از جلوههای زیبای نعمتهای خداوندی در گوشهای از این سرزمین چشم هر رهگذری را خیره کند.
برای رسیدن به همه زیبایی راه دور نیست، باید به لرستان آمد و بعد هم کوهدشت و ۵۰ کیلومتر تا قطعه زیبای انارستان تنگ سیاب؛ فقط یادمان نرود نام و نشان این یاقوت سرخ «لرستانی» است و در روایتهایمان نشان این زیبایی را از خاطر نبریم.
فرج علی امیری مدیر جهاد کشاورزی کوهدشت در این رابطه اظهار داشت: برداشت محصول انار در سطح دو هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات شهرستان کوهدشت آغازشده است.
وی گفت: از این مساحت هزار و ۸۰۰ هکتار در منطقه «زیرتنگ سیاب» از توابع بخش کوهنانی با قدمت ۲۵۰ سال قرار دارد.
مدیر جهاد کشاورزی کوهدشت بیان داشت: سالانه بیش از ۳۵ هزار تن محصول انار کوهدشت وارد بازارهای داخلی و خارجی میشود.