یکی از کارشناسان نفتی موسسه بین المللی مطالعات انرژی درگفتگو با خبرنگار مهر درباره وضعیت کنونی بازار نفت گفت: عوامل مختلفی همانند عرضه و تقاضا ، مسائل سیاسی و روانی و دلایل فنی بر بازار نفت تاثیر گذار هستند .
به اعتقاد غلامحسین حسن تاش، تحول قابل توجهی در عوامل اساسی یعنی عرضه و تقاضا به وجود نیامده اما اتفاقات فنی و سیاسی و روانی از علل مهم رشد قیمت نفت در دو سال و نیم اخیر بوده اند .
وی تصریح کرد : بحران های خاورمیانه ، پرونده هسته ای ایران ، تهدیدات آمریکا در مقابل ایران ، بحران لبنان و ... از مهمترین دلایل سیاسی وروانی محسوب می شوند که قیمت نفت را به سوی بالا هدایت کرده بودند و حال که این عوامل به تدریج کمرنگ و این بحران ها آرامش یافتند قیمت های نفت به سوی کاهش گام برمی دارند .
حسن تاش افزود : البته مقداری اضافه عرضه در بازار وجود دارد ولی اوپک در حال حاضر با شرایط ویژه ، استثنایی و تاریخی مواجه است .
به گفته وی ، در دوسال گذشته کشورهای عضو اوپک به دلیل قیمت بالای نفت ، تمام ظرفیت های خود را برای تولید نفت استفاده می کردند به گونه ای که این امر باعث شد اوپک دیگر ابزار به نام اضافه ظرفیت برای تنظیم بازار در دست نداشته باشد، زیرا اوپک در دوسال گذشته در سقف تولید کرده است .
حسن تاش اضافه کرد: صفر شدن اضافه ظرفیت اوپک باعث حساس شدن بازار شده بود، زیرا بازیگران و مصرف کنندگان اوپک می دانستند اگر تقاضای جدیدی به بازار اضافه شود دیگر اوپک توان تولید بیش از این را ندارد .
وی با اشاره به تصمیم اجلاس گذشته اوپک مبنی بر کاهش یک میلیون و 200 هزار بشکه از سقف تولیدات، افزود : این تصمیم اوپک باعث شد یک میلیون و 200 هزار بشکه به اضافه ظرفیت اوپک افزوده شود و این باعث آرامش خاطر بازار شده است .
وی درباره رعایت اعضای اوپک به سهمیه تعیین شده در این اجلاس گفت : تجربه نشان داده که اغلب اعضای اوپک به تعهدات خود پای بند نیستند و در مدت دوسال اخیر برای استفاده از قیمت های بالای نفت با تمام توان تولید کرده اند .
این کارشناس نفتی گفت : درنتیجه می توان گفت عامل دوم یعنی افزایش یک میلیون و 200 هزار بشکه ای ظرفیت تولید اوپک بیشترین تاثیر را بر آرامش بازار داشته است.
وی در پایان تاکید کرد : اوپک از سال 1980 هیچگاه با وضعیت به صفر رسیدن اضافه تولید مواجه نشده بود درنتیجه نمی توان این سازمان را به دلیل شرایط خاص بازار سرزنش کرد .