تبریز - نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی بر اهمیت کتاب و کتاب خوانی تاکید و آن را یکی از گران‌سنگ‌ترین میراث بشر در عرصه دانش عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدعلی آل‌هاشم عصر امروز، سه‌شنبه، در آیین افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز و نهمین نمایشگاه مطبوعات استان ضمن اشاره به جایگاه کتاب و کتابخوانی در جامعه، اهمیت و نقش کتاب و کتابخوانی اظهار داشت: از این رخداد فرهنگی افتتاح این نمایشگاه، بسیار خرسندم و در این خصوص همین نکته بس است که تمام ادیان آسمانی از طریق کتاب جادوانه مانده اند و هیچ تمدنی خالی از کتاب و کتابت نبوده است و همه فرهنگ ها از کتاب آغاز می شوند و با کتاب رشد می کنند و در این میان، دین مقدس اسلام، بیش ترین بهره را از کتاب برده است.

وی با بیان اینکه پیامبر عظیم الشأن اسلام رسالت اش را با فرمان خواندن، از سوی خداوند آغاز کرده است، ادامه داد: در همین فرهنگ مقدس، خداوند به قلم سوگند یاد می کند و معجزه آخرین فرستاده اش را یک کتاب قرار می دهد و در آن کتاب که قرآن مجید است، اهمیت زیادی به کتاب و کتابخوانی می دهد و نزدیک به ۴۰۰ مورد در خصوص کتابت و کتاب مطرح می سازد و می توان اشاره کرد که آیین اسلام، پرچمدار کتاب و کتابخوانی در زمین است.

آل هاشم در ادامه با تکیه بر ارزش خواندن و مطالعه در صدر اسلام، تصریح کرد: این موضوع چنان ارزشمند است که در پایان جنگ بدر  بعد از اسارت تعداد زیادی از مشرکین، اعلام شد که هر یک از مشرکین فدیه بپردازد یا به ۱۰ نفر از مسلمانان، سواد خواندن و نوشتن بیاموزد، آزاد است و این بیانگر اهمیت کتاب و کتابت است.

وی با تکیه بر روایتی از امام علی(ع) با این مضمون که در عجبم از مردی که به غذای جسم خود اهمیت می دهد و می کوشد غذای آلوده نخورد، نسبت به کتاب و مطالعه که برای تغذیه روح اوست اعتنایی نمی کند، ادامه داد: انسان همان گونه که نباید هر غذایی را بخورد، نباید هر کتابی را هم بخواند.

نماینده ولی فقیه در استان با تکیه بر علاقه مقام معظم رهبری به مطالعه و کتابخوانی و بیان اینکه کتاب غذای روح انسان است، بیان داشت: اگر این غدا سالم، نشاط آور و نیرو بخش باشد موجب تعالی انسان خواهد بود، در غیر این صورت، مسموم و زیان آور خواهد بود، حتی اگر با ظاهری آراسته و دلربا عرضه شود، پس باید از آن دوری کنیم و مواظب باشیم تا دل و دین، معرفت و علم ما را فاسد نکند.

وی با بیان اینکه گوهرهای ناب موجود در این دریای عمیق معرفت ادامه داد: کتاب، میراثی ماندگار و پدیده ای با ارزش، گران سنج ترین پدیده ها و میراث بشری  است که تأثیر گذار بر فرهنگ همه تمدن های بشری بوده، و با ایفای نقش بسیار مهم، رنگ پویایی و ماندگاری به آن ها بخشیده است و افزون بر دست یابی تلاشگران چیره دست به آن، همه باید در این مسیر قدم بردارند.

وی با بیان اینکه نوشته ها ماندگارند، حرف ها و سخن ها از بین رونده، ادامه داد: باید کتاب را یکی از زیباترین و مهمترین جلوه های فرهنگی بدانیم و آن را از گران سنگ ترین پدیده ها و میراث های بشر در عرصه دانش به حساب بیاوریم و شکوه این ارزش را باید در پروردگاری که به قلم آموخت، جستجو کنیم.

امام جمعه تبریز در همین راستا با تأکید بر اهمیت عنصر کتاب در پویایی جامعه و بیان اینکه کتاب در پیشرفت های روزافزون بشر در عرصه دانش، نوآوری و فرهنگ نقش فعال دارد، ابراز داشت: باید متوجه باشیم که روابط و تبادل فرهنگی جوامع بشری در پرتو کتاب رونق پیدا کرده اند. چون با خواندن کتاب که گنجینه تجربه دیگران است می توان صدها و هزاران تجربه آموخت.

وی در این خصوص با تأکید بر ضرورت نهادینه کردن فرهنگ کتاب و کتابخوانی، میزان کتب منتشر شد بر اساس آمار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: اما در این خصوص باید متوجه باشیم که مطالعه جدی در زمینه کتابخوانی شکل نگرفته، و دیدگاه های متفاوتی در این خصوص وجود دارد و چهره های شاخص فرهنگی کشور معتقدند که میزان مطالعه کتاب در کشور کاهش یافته است و باید برای آن تدبیر و چاره اندیشی کنیم و فرهنگ کتابخوانی را در کشور ترویج دهیم.

آل هاشم در پایان در تبیین راهکارهای مؤثر بر ترویج کتابخوانی و مطالعه، برگزاری مسابقات کتابخوانی و خلاصه نویسی، ایجاد فرصت های مطالعاتی برای نوجوانان و جوانان، ترغیب و علاقه مند کردن کودکان به کتاب و کتابخوانی، نشر کتاب های تازه و جدید با مطالب مفید و ارتقای برپایی نمایشگاه های کتاب گرایش افراد را برای مطالعه بالا را از جمله موارد ترغیبی در این حوزه برشمرد.

نماینده ولی فقیه در استان یکی از عوامل تاثیر گذار بر کتاب و کتابخوانی را گسترش فضای مجازی دانست و با بیان اینکه در بعضی از کشورهای پیشرفته، بر کامه گسترش فضای مجازی، به لحاظ فرهنگ سازی بالا، آنان همچنان میزان مطالعه کتاب بالایی دارند.

وی با تأکید بر ترغیب فرزندان جامعه به کتابخوانی، بهترین کار برای محقق شدن این کار را مددگرفتن از کتاب الهی دانست و با تأکید بر اینکه ما باید قرآن را سرلوحه خود قرار دهیم، گفت: قرآن در کنار جنبه های والای آسمانی خود، از باارزش ترین شاهکارهای ادبی جهان است و ما افتخار می کنیم که قرآن - این  بزرگ ترین و شریف ترین کتاب آفرینش، از آن ماست  و ما سربلندیم به قرآن که کتاب نور و هدایت و شفا و رحمت و خیر و برکت برای ماست.