سنندج – روند رو به رشد فضای مجازی و نبود مدیریت مناسب باعث شده است تا نوجوانان و نسل جوام در کشور به قربانیان اصلی این وضعیت باشند.

خبرگزاری مهر – گروه استان ها، محسن کرمی*: جوانان و نوجوانان جامعه‌، امروز در فضای ناامن و آلوده‌ی فرهنگی باعنوان فضای مجازی زندگی می‌کنند و فقط بی‌دینی و بی‌اخلاقی را از این فضا به ارث می‌برند و قربانی آن شده‌اند.

بر اساس آمارهای کشور نزدیک به ده میلیون نوجوان در کشور داریم که در حال درس خواندن هستند. این نوشتار درباره آینده نوجوانان امروزی در قیاس با نسل‌های گذشته است. هر چند همه افراد متکفل و مسئول آینده خودشان هستند اما به شرطی که در یک فضای سالم و امن فکری، اخلاقی و فرهنگی زندگی کنند.

اما امروز نوجوانان ما در یک فضای ناامن و شدیدا آلوده فرهنگی زندگی می‌کنند که تحت تاثیر مستقیم فضای مجازی بخصوص شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان و بازی‌های تحت وب قرار دارند.

امروز ظلمی که در حق نوجوانان شده در طول تاریخ بشریت بی‌سابقه است، از یک طرف آنان در یک فضای بی‌در و پیکر و آزاد و فاسقانه رها شده‌اند و برخی نیز بشدت از این کار حمایت می‌کنند.

از طرف دیگر نیز هیچ کنترل و نظارتی بر فضای مجازی صورت نمی‌گیرد و یک نوجوان تحت تاثیر مستقیم هزاران هزار تصویر، فیلم و مطلب اغواگرایانه و فاسقانه قرار دارد، بویژه در شبکه‌های اجتماعی داخلی و خارجی که در ارتباط مجازی با صدها نفر قرار دارد و هزاران پیام و مطلب رد و بدل می‌کنند. این نوجوان معصوم در این فضا یاد می‌گیرد چگونه خیانت کند، چگونه فریب بدهد و فریب بخورد، چگونه حرمت بشکند و... .

آینده این وضعیت کاملا روشن است و بانیان آن ظلمی در حق این نوجوانان معصوم می‌کنند که به صورت یک نقطع ضعف بر پیشانی و پرونده آنها باقی خواهد ماند. هیچ راهی نداریم جز سوختن و ساختن و ناظر پرپر شدن نوجوانانی که فقط بی‌اخلاقی را از این فضا به ارث می‌برند.

باید برای نوجوانان‌مان اشک بریزیم و گریه کنیم و بر جامعه رها شده و بانیان آن نفرین بفرستیم، مگر می‌توان بدون بستر سازی‌های مناسب اخلاقی و فرهنگی و دینی‌، این همه نوجوان را ساعت‌ها به پای رایانه و گیم و شبکه‌ها و غیره کشاند و رها و سرگردان شان کرد.

در جامعه‌ی ایران متولدین دهه‌ هفتاد ویژگی‌های رفتاری و عاطفی منحصر به خود را دارند، این ویژگی‌ها محصول تحولات جامعه است. در واقع نسل دهه‌ هفتاد و بعد از آن ارزش‌هایی دارد که مبتنی بر گردشگری و مصرف فرهنگی است.

برای نسل امروز مدیریت بدن یعنی آراستگی در لباس و توجه به اندام به لحاظ چاقی و لاغری، داشتن آزادی‌های اجتماعی، دسترسی به اطلاعات، برخورداری از اشکال گوناگون تعاملات جمعی، تجربه معاشرت باهم بودن‌های جدید، تجربه‌ اشکال دیگری از شهروندی است که تمایلاتش بیشتر جهانی است.

نکته مهم این است که برای این نسل، ارزش‌های فرامادی مانند صلح سرگرمی، لذت، آزادی، زیبایی، گفتگو، ارتباطات اطلاعات و دانش اهمیت یا اصالت بیشتری از ارزش‌های مادی دارد. ذهنیت جوانان در خصوص مبلغان و معلمان دینی، مخدوش و مشکوک است.

به دلیل نوع آموزش های غلط جوانان امروزی تصور می‌کنند، نسل قدیم ساده، ‌خوش‌باور و حتی دارای فهم نادرست از آموزه‌های دینی هستند که از سر ناآگاهی به دستورات دین پایبندند.

نسل جوان امروز معنویت ‌گرا و تکلیف‌گریز بوده، بگونه‌ای که حاضر است از شب تا سحرگاهان خود را صرف یک آیین و مراسم مذهبی مثل مولودی ‌خوانی یا سوگواری برای بزرگان دین نماید ولی از خواندن دو رکعت نماز که تکلیف و واجب است سرباز می‌زند، علت گرایش آنان به فرقه‌ها و گروه های انحرافی هم دقیقا از همین روحیه ناشی می‌شود چون افراد این گروهها و فرق، تکلیفی از آنان طلب نمی‌کنند.

بنابراین لازم است افرادی همچون والدین، مبلغان، اساتید، مربیان و معلمان و سایر صاحب نظران و فرهیختگانی که با جوانان سخن می‌گویند، مطالعات مستمر و دقیق و علمی دربارهی روانشناسی و حالات و نیازهای جسمی وروحی آنان داشته باشند و به تفاوت‌های روحانی و جسمانی دختران و پسران، با مطالعات روانشناسی، توجه کافی داشته باشند تا بتوانند زمینه‌ هدایت و روشنگری آنها را به بهترین شیوه ممکن فراهم نمایند.

مشاور مدیرکل تبلیغات اسلامی کردستان