خرم‌آباد - «کمندان» ۱۳ سال است که سد راه خدمات‌رسانی به ۱۲۰۰ روستایی شده تا مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بگوید: منتظر نظر مشاور برای جابجایی روستا هستیم تا بهترین گزینه برای مردم عملیاتی شود.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: سد کمندان به مشکلی بزرگ برای هزار و ۲۰۰ روستایی تبدیل‌شده است، خبرگزاری مهر پیش‌ازاین در گزارشی‌های « «کمندان» سد راه خدمات‌رسانی به۱۲۰۰روستایی؛ تکلیفی که روشن نمی‌شود»، «کمندان» در کمند وعده‌های وزارت نیرو؛ سدی که۱۲۰۰روستایی راگرفتارکرد»، «مشکلات «کمندان» به وزارت نیرو رفت؛ تصمیماتی برای یک ماه دیگر» و انتشار فیلمی با عنوان «دل‌خون مردم یک روستا؛ ۱۲۰۰روستایی چشم به وعده استاندار دارند» بر لزوم پیگیری مشکلات روستائیان تأکید کرده است.

دل‌خون اهالی روستای «کمندان» و وعده‌ای که تحقق پیدا نکرد

اما ۱۳ سال مشکلات روستای «کمندان» به‌واسطه سدسازی حکایت دل‌خون هزار و ۲۰۰ روستایی است تا این روستائیان همچنان در کمند مشکلات باقی بمانند و وعده‌های مسئولان ازجمله استاندار سابق لرستان که وعده کرده بود در مدت‌زمان ۴۵ روز اقدام به رفع مشکلات اهالی این روستا خواهد کرد هیچ‌گاه تحقق پیدا نکرد تا مردم این روستا همچنان چشم‌انتظار اقدام مسئولان در این رابطه باشند.

این بار مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان در سخنانی می‌گوید: پکیجی برای انتقال فاضلاب روستا در نظر گرفته‌شده تا فاضلاب را به پایین‌دست سد منتقل کند و آب سد نیز آلوده نشود و درمجموع در این رابطه منتظر اعلام نظر مشاور پروژه و همچنین توافق با مردم هستیم تا بهترین گزینه برای مردم در نظر گرفته شود.

پیشرفت ۷۱ درصدی سد کمندان

رضا میرزایی با اشاره به پروژه سد کمندان اظهار داشت: این سد در سال ۸۳ باهدف تأمین آب شرب شهرهای الیگودرز وازنا به میزان ۱۸ میلیون مترمکعب در سال و تأمین آب اراضی کشاورزی منطقه به میزان چهار هزار و ۳۰۰ هکتار آغاز شد.

وی بابیان اینکه ارتفاع این سد از بستر رودخانه ۶۴ متر و طول تاج آن نیز ۶۵۴ متر است عنوان کرد: همچنین عرض سد از بستر ۳۸۳ متر، عرض تاج در بالا ۱۰ متر بوده و این سد از نوع سدهای خاکی با هسته رسی و سیستم تخلیه به‌صورت سرریز آزاد است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان حجم مخزن سد کمندان را ۲۸ میلیون مترمکعب اعلام کرد و گفت: همچنین حجم تنظیم آب این سد ۷۲ میلیون مترمکعب و آورد رودخانه آن نیز ۸۱ میلیون مترمکعب در سال است.

میرزایی  بابیان اینکه در حال حاضر این سد دارای پیشرفت فیزیکی ۷۱ درصدی است تصریح کرد: در حال حاضر فعالیت در این پروژه به‌صورت دو شیفت و حدود ۱۷ ساعت در شبانه‌روز است.

پرداخت ۵۰ درصد از مطالبات مردم

وی میزان مطالبات سد کمندان را ۵۷ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: از این میزان ۳۰ میلیارد تومان مربوط به مطالبات پیمانکار، دو میلیارد تومان مشاور طرح و ۲۵ میلیارد تومان نیز مربوط به تملک اراضی و هزینه جابجایی روستای در محل احداث این سد است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بابیان اینکه اعتبار مصوب این سد در سال گذشته ۲۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده است ادامه داد: میزان تخصیص اعتبار آن در سال گذشته ۹ میلیارد تومان بوده است.

میرزایی با اشاره به مشکلات پروژه سد کمندان بیان داشت: مشکلات این پروژه شامل مطالبات پیمانکار، مشاور و همچنین تملک اراضی آن است.

وی بابیان اینکه ۵۰ درصد از اعتبارات تملک اراضی منطقه به مردم پرداخت‌شده است گفت: در اسرع وقت نیز مابقی مطالبات مردم پرداخت خواهد شد و اولویت ما در این پروژه پرداخت مطالبات مردم است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان همچنین یکی دیگر از مشکلات این پروژه سدسازی را مشکل موافقت‌نامه‌ای عنوان کرد و بیان داشت: در این راستا با مکاتبات با مدیریت منابع آب کشور، جلسه با کارشناسان و مدیران منابع آب کشور پیگیر رفع این مشکل نیز هستیم.

منتظر اعلام نظر مشاور طرح برای جابجایی روستا هستیم

میرزایی بابیان اینکه روند فعالیت در سد کمندان در سال ۹۶ متوقف‌شده بود که با پیگیری‌های صورت گرفته با پیمانکار پروژه به میزان چهار میلیارد تومان قرارداد حد اعتبارات منعقد کردیم تا پروژه به تعطیلی نکشد گفت: همچنین هم‌زمان با این اقدام کار تشریفات قانونی را برای برگزاری مناقصه آن انجام دادیم.

وی بابیان اینکه پس از طی مراحل اداری و قانونی پیمانکار پروژه انتخاب شد تصریح کرد: هم‌اکنون این پروژه به صور دو شیفته در حال اجرا است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به روستای در حریم سد کمندان نیز گفت: با توجه به اینکه هدف اصلی از احداث سد تأمین آب شرب سالم و بهداشتی برای شهرهای ازنا و الیگودرز است یکی از گزینه‌ها این بوده که روستا را به پایین‌تر از ساختمان سد انتقال دهیم و این امر بهترین گزینه است.

میرزایی بابیان اینکه در این رابطه تعدادی از اهالی روستا این موضوع را قبول نکردند گفت: آن‌ها می‌گویند که روستا را به بالادست سد منتقل کنیم اما بحث سیستم فاضلاب روستا در بالادست برای سد ایجاد مشکل می‌کند.

وی بابیان اینکه بااین‌وجود پکیجی برای انتقال فاضلاب روستا در نظر گرفته‌شده تا فاضلاب را به پایین‌دست سد منتقل کند و آب سد نیز آلوده نشود گفت: درمجموع در این رابطه منتظر اعلام نظر مشاور پروژه و همچنین توافق با مردم هستیم تا بهترین گزینه برای مردم در نظر گرفته شود.