حجت الاسلام والمسلمین حجت الله سروری در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: جایگاه امام در زندگی، جایگاه چراغ در شب تاریک است؛ یعنی چونان که در شب تار، در شب ظلمانی، نیازمند چراغ هستیم و چشم ما شب تاریک را کفایت نمی کند، نیازمند یک چراغ می باشیم.
وی افزود: در ظلمت مطلق شب تشخیص خطر برای ما ممکن نیست؛ اگر بیرون از خانه باشیم هیچ امنیتی از افتادن در چالهها نداریم، هیچ امنیتی از برخورد با حیوانات موذی، زهردار، قاتل، کشنده، نداریم و اگر در خانه باشیم چشم ما کمک صددرصدی به ما نمیکند، حتی از تشخیص رنگها و گلهای فرشی که رویش نشستیم عاجز هستیم، ناتوان هستیم؛ این موقعیت امام است.
نویسنده کتاب «زندگی با خورشید هشتم» بیان کرد: امام در زندگی تاریک این دنیا به منزله همان چراغ است، جدایی از امام و فرهنگ اهل بیت(ع) مساوی با برخورد به انواع خطرهای فکری، روحی، روانی، خانوادگی، اجتماعی، و اقتصادی است.در حدیثی از امام صادق علیهالسلام آمده است که می فرماید: (نحن اصل کُلّ خیر وَ مِن فُروعنا کُلّ بِرٍّ، فَمِن البِرِّ التَوْحِید والصَّلاة و الصِّیام و کَظْم الغَیظ والعَفْوعن المُسی ء و رَحْمَةُ الفقیر و تَعهُّد الجار و الاِقْرار بالفَضْلِ لا هْلِه و عَدُّونا اَصْلُ کلّشَرٍّ و من فُرُوعِهِم کُلّ قَبیحٍ وَ فاحِشَة فَمِنْهُم الکذب) ما [امامان معصوم علیهالسلام] ریشه و اساس تمام نیکیها و خوبیها وخیرات هستم و تمامی احسان و نیکی ها از ماریشه می گیرد و از جمله این خیرات ونیکیها توحید ونماز و روزه و فرو بردن خشم و غضب و گذشت از خطا کار، نشان دادن مهر و عطوفت بر فقیر، احترام به حقوق همسایه، و اقرار به فضیلت انسانهای واقعی و ارزشمند می باشد.دشمنان ما [اهل بیت علیهالسلام ] ریشه تمام شرّ و فسادها هستند و از همان ریشه هر عمل زشت و قبیح و فحشاء مایه می گیرد مانند، دروغ ، بخل سخن چینی ، قطع رَحِم، ربا خواری، خوردن مال یتیم بصورت ظالمانه، تجاوز از حدود و قوانین الهی، روی آوردن بر فحشاء در خَلْوتْ و جَلْوت، زناکاری و دزدی، و هر کار وعملی که در ردیف این نوع کارها باشد و کسانیکه گمان می کنند که دشمنان ما در ردیف ما و با ما هستند کاملا راه غلط رفته و دروغ گفته اند چون آنها به شرّ و ریشه های آن وابسته هستند.بنابراین مقام امامت ریشه تمام خیرات از جمله توحید وخداشناسی می باشد.رسول اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم در این باره می فرماید: ((مَنْ مَنَّ اللّه علیه بِمَعْرِفَةِ اهلَ بَیتی وَ وِلایَتِهِمْ فَقَدْ جَمَع اَللّهُ لَهُ الخَیرَ کُلُّه )).ترجمه: (هرکس را خداوند به شناخت و معرفت اهل بیت من و ولایت آنها موفق نماید [ آنها را به نعمت ولایت اهل بیت مُتَنّعم سازد] در حقیقت خدای متعال تمامی خیر وسعادت را در او جمع نموده است)).
وی گفت: اهلبیت(ع)، صراط مستقیم دین و امّت وسط میباشند و معارف، عقاید و فرامین اسلام را بدون افراط و تفریط، بیان کردهاند، از این رو معیار سنجش و عهدهدار هدایت جامعه بشری تا قیامت هستند.
وی افزود: به تعبیر قرآن که می فرماید: «وَجَعَلْناهُمْ أَئِمَّةً یَهْدُونَ بِأَمْرِنا» و امام علی(ع) که در خطبه ۹۷ نهج البلاغه میفرماید: «انْظُرُوا أَهْلَ بَیْتِ نَبِیِّکُمْ فَالْزَمُوا سَمْتَهُمْ وَ اتَّبِعُوا أَثَرَهُمْ فَلَنْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ هُدًی وَ لَنْ یُعِیدُوکُمْ فِی رَدًی، فَإِنْ لَبَدُوا فَالْبُدُوا وَ إِنْ نَهَضُوا فَانْهَضُوا وَ لَا تَسْبِقُوهُمْ فَتَضِلُّوا وَ لَاتَتَأَخَّرُوا عَنْهُمْ فَتَهْلِکُوا/ در زندگی به اهل بیت نگاه کنید، از آن سمت که آنها گام برمیدارند منحرف نشوید و قدم به جای قدمشان بگذارید. آنها هرگز شما را از جاده هدایت بیرون نمیبرند و به پستی و هلاکت باز نمیگردانند، اگر سکوت کنند، سکوت کنید و اگر قیام کردند، قیام کنید، از آنها پیشی نگیرید که گمراه میشوید؛ از آنان عقب نمانید که هلاک می گردید».
حجت الاسلام والمسلمین سروری یادآور شد: انسان هدایتخواه باید در مسیر سعادت، سرعت خود را با آنها تنظیم کند و پای در جای پای آنها بگذارد، چون جا ماندن یا سبقت از آنها باعث جدایی از مسیر هدایت و افتادن در جاده گمراهی و هلاکت خواهد بود.
امامان پاک ما در میان مردم و با مردم می زیستند، وعملا به مردم درس زندگی و پاکی و فضیلت می آموختند
این کارشناس حوزوی بیان کرد: امامان پاک ما در میان مردم و با مردم می زیستند، وعملا به مردم درس زندگی و پاکی و فضیلت می آموختند، آنان الگو و سرمشق دیگران بودند، و با آن که مقام رفیع امامت آنان را از مردم ممتاز می ساخت و برگزیده خدا و حجت او در زمین بودند درعین حال در جامعه حریمی نمی گرفتند و خود را از مردم جدا نمی کردند و به روش جباران انحصار و اختصاصی برای خود قائل نمی شدند، و هرگز مردم را به بردگی و پستی نمی کشاندند و تحقیر نمی کردند. آنان نمونه بارز اسوه حسنه می باشند.وی گفت: یکی از همین اولیای پاک الهی و اوصیای الهی، امام رضا(ع) بودند که بررسی ابعاد ویژه اخلاقی آن حضرت برای همه اعصار و قرون یک درس ماندگ
ار است.
حجت الاسلام والمسلمین سروری بیان کرد: «ابراهیم بن عباس» دربارۀ روش اخلاقی آن حضرت می گوید: هرگز ندیدم آن حضرت، با سخن خود در حق کسی جفا کند (و مورد اهانت و آزار قرار دهد) و یا کلام کسی را قبل از آنکه پایان یابد، قطع کند. نیاز نیازمندان را برآورده می ساخت و هرگز حاجتمندی را که توان انجام حاجت او را داشت، رد نمی کرد. هرگز پای خود را نزد دیگران دراز نمی کرد. و هرگز در حضور دیگران به چیزی تکیه نمی داد. و هرگز ندیدم غلامان و خدمۀ خود را دشنام دهد. و ندیدم که در جمع با صدای بلند بخندد؛ بلکه خنده اش تبسّم بود.
وی افزود: وی در ادامه بیان می کند که زمانی که حضرت سفره پهن می کرد، بردگان و خدمه و حتی دربانها و نگهبانان نیز با او بر سفره می نشستند. خوابش کم بود و کارهای نیک و صدقه های پنهانی فراوانی داشت و اکثر آنها را در شب تار انجام می داد (تا مبادا کسی خجالت بکشد و یا او را بشناسد) هر کس گمان کند مثل او را [در غیر اهل بیت] در فضایل دیده است، او را تصدیق نکن.
نویسنده کتاب زندگی با خوشید هشتم گفت: اگر بخواهیم در جامعه خویش شاهد امنیت و آرامش و رحم و مروت و صفا و نیکی و خوش اخلاقی و فرهنگ سازی اهل بیتی باشیم ناگریزیم که به فرهنگ این حضرات اقتدا نه اینکه در دام فرهنگ منحط غربی بیافتیم.
وی بیان کرد: شخصی به محضر امام رضا علیه السلام شرفیاب شد واز حضرتش سوال نمود که بهترین بندگان خداوند چه کسانی هستند؟ حضرت رضا علیه السلام در جواب فرمودند بندگان خوب خدواند پنج ویژگی وصفت دارند با پنج آیتم می توان انها را شناخت: این نوع احادیث حکم خط کش وشاغول در زندگی دارد برای همه افراد جامعه اگر عمل شود:البته این کلام نورانی بر گرفته از آیات کلام اللّه مجید است که برای بیداری بندگان خدا توسط حضرت بیان شده امید است چراغ هدایت همه ما قرار گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین سروری اظهار کرد: خداوند می فرماید: قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَلِکَ فَلْیَفْرَحُوا هُوَ خَیْرٌ مِمَّا یَجْمَعُونَ ؛ بگو به فضل و رحمت خدا باید خوشحال شوند که از آنچه گردآوری کرده اند بهتر است.
وی گفت: «اَلَّذینَ اِذا اَحسَنُوا أَستَبشَروُا» نیز کسانی هستند که وقتی کار نیک و طاعاتی از طاعات الهیّه را انجام میدهند، از این که موفّق به انجام آن شدهاند، مسرور میشوند. خوشحالی که به سبب رضایت خداوند تبدیل به حالتی روحانی و معنوی است پس از انجام عمل خیرخواهانه به انسان دست می دهد هر انسانی در زندگی به نیرویی روحی و روانی برای حرکت و فعّالیتهای خویش نیازمند است.
وی افزود: در مرتبه دوم نیز بیان شده است که «وَ اِذا اَسائُوا اِستَغفَروُا»؛ یعنی اگر خطای و غفلتی در زندگی مرتکب شدند، اینها از خداوند پوزش میطلبند، استغفار میکنند و بیتفاوت نمیگذرند؛ چون با تمام وجود به این باور و کلام نورایی امیر مومنان رسیده اندکه می فرماید«مُدَاوَمَةُ الْمَعَاصِی تَقْطَعُ الرِّزْق»؛ تداوم گناه، رزق را قطع میکند.
حجت الاسلام والمسلمین سروری خاطرنشان ساخت: در مرتبه سوم بیان شده است که «وَ اِذا اُعطوُا شَکَروُا»؛ یعنی اگر خداوند به آنها عطایی کرد و نعمتی به آنها عنایت کرد، سپاسگزاری میکنند و اینطور نیست که بیتفاوت باشند، بلکه نسبت به معطی خودشان، تشکّر و سپاسگزاری میکنند.
وی گفت: در مرتبه چهارم بیان شده است که «وَ اِذَا ابتَلَوا صَبَرُوا»؛ یعنی اگر گرهی به کارشان بیافتد و ابتلایی پیدا کنند، از خدا گِله نمیکنند، بلکه صبر میکنند و اهل شکایت نیستن و پنجم؛ «وَ اِذا غَضِبُوا عَفَوا»، اگر خشمگین شوند، عفو میکنند؛ انتقام نمیگیرند و حتّی اهل انتقام گیری هم نیستند.
این استاد حوزه بیان کرد: این سلوک رفتاری در سیمای امام رضا(ع) که خوشبختانه اخبار کثیری از حالات و وجه آن امام به ما رسیده است، وجود دارد که نظر به این سیما، دنیا و آخرت شیعیان و مسلمانان را تضمین خواهد کرد.