به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا خارکوهی، شامگاه دوشنبه در میزگرد تخصصی واکاوی ابعاد قیام پنجم آذر مردم گرگان و دشت اظهار کرد: شهدای پنجم آذر سال ۵۷ و مردمی که در آن واقعه شرکت کردند اولین مدافعان حرم در انقلاب اسلامی بودند زیرا برای دفاع از حرمت و شأن امام رضا(ع) آن روز به میدان آمدند.
وی اضافه کرد: وقتی به حرم امام رضا (ع) اهانت شد، حضرت امام خمینی (ره) که آشنا به تاریخ و وقایع تاریخی بودند، پیام محکمی دادند که به دنبال آن قیام پنج آذر به وقوع پیوست.
خارکوهی تصریح کرد: زمانی که پیام امام مخابره شد مردم گرگان که ۶۰۰ کیلومتر با مشهد فاصله داشتند به پا خاستند و تنها شهری که قیام خونین برپا شد گرگان بود.
این تاریخ نگار گرگانی تأکید کرد: تجمع در امامزاده عبدالله(ع) و شروع تظاهرات از آن جا نشان از اسلامی بودن و اعتقادی بودن این حرکت دارد، این قیام در حالی بود که دولت ازهاری روی کار و ساواک منحل نشده بود.
خارکوهی با بیان این که در چنین اوضاع خفقان آوری که همگان به آن اشراف داشتند، راهپیمایی انجام شد، ادامه داد: این قیام تنها مختص گرگان نبود از سراسر استان در گرگان تجمع کردند، پیام امام سه روز زودتر رسید و اطلاع رسانی چهره به چهره انجام می شد.
پژوهشگر تاریخ انقلاب گفت: طبق گزارش اطلاعات شهربانی حدود ۳۰ هزار نفر جمع شدند و این بزرگترین تجمع انقلابیون مذهبی در گرگان بود، تهدید به تیراندازی شد و به صورت وحشیانه ای به سمت مردم تیراندازی می کردند.
وی افزود: از هشت صبح تا ۱۱ شب هشت هزار انواع گلوله شلیک شد و به بیمارستان ها و داروخانه ها نیز رحم نکردند.
قیام پنجم آذر گرگان در کتاب های درسی ثبت شود
پژوهشگر تاریخ انقلاب اظهار کرد: این واقعه جزو وقایع بزرگ تاریخ انقلاب اسلامی کشورمان است و خوشبختانه در دوم شهریور سال ۹۵ ثبت رسمی شده است.
وی ادامه داد: درج این قیام باید در کتاب های درسی دانشگاه ها و مدارس صورت گیرد و این از ضعف های ما است که تاکنون انجام نشده است.
خارکوهی خاطرنشان کرد: ستاد ویژه برای برگزاری شکوهمند چهلمین سالگرد قیام در ابتدای سال آینده شکل گیرد و ملاقات مردم گرگان با رهبری نیز در این روز محقق شود.