به گزارش خبرنگار مهر، دستفروشی از مشاغل کاذب و سیاری به شمار می رود که برخی موارد بیانگر فقر و اختلافات شدید طبقاتی بوده و چهره اماکن و ساختار کشورها را نیز به گونه ای تحت الشعاع قرار می دهد. در نگاه اول می توان دریافت که این افراد با گستراندن روزنامه، کارتن و ابزاری از این قبیل منجر به ناپاکی و آلودگی اماکن می شوند و چهره شهر یا کشور را با تغییرات ناهمگونی رو به رو می کنند.
در بسیاری موارد پدیده دستفروشی و سد معبر در اطراف و حومه اماکن مقدس آسیبهای بسیاری به لحاظ بصری و فرهنگی به کشورهای اسلامی که اماکن زیارتی متبرک در آنها وجود دارد، وارد می کنند .
بنابراین برخی از کشورها به منظور ارائه امکانات به زائران و جلب نظر مساعد آنها، اهتمام به رویکردهای اقتصادی و در نهایت حفظ ژست و منظر اجتماعی و سیاسی، درصدد جمع آوری این گروه بر آمده اند.
شک نیست که رفع مشکلات متعدد در عرضه کالا و اجناس توسط دستفروشان در اماکن مقدس و زیارتی نیازمند شیوه ای جایگزین در قالب بازار و یا فضاهایی دیگر است که تاحدودی از آسیبهای اجتماعی ناشی از فقدان کار ثابت و مشخص بکاهد.
در نهایت کشورهای مختلف اسلامی به منظور زدودن چهره نامناسب از گوشه و کنار اماکن مقدس و ایجاد امنیت برای زائران ضمن جمع کردن این گروه از دارندگان مشاغل کاذب، به ساماندهی آنها نیز پرداخته اند.
از اقداماتی که در این راستا می توان به آن اشاره کرد، فراهم آوردن تسهیلاتی برای زائران حرم مطهر حضرت زینب (س) است که در پی ایجاد بازارهای خرید و فروش در پیاده روهای منتهی به حرم حضرت زینب(س)، ادغام آنها با زائران و ازدحام شدید جمعیت در این مکان، دولت سوریه طی اقدامی به منظور بهبود شرایط برای زیارت زائران تسهیلاتی فراهم و دکه هایی را برای فروشندگان این محدوده تعبیه خواهد کرد.
منطقه زیارتی زینبیه در نزدیکی شهر دمشق به علت استقبال بسیار مسلمانان به منظور زیارت و اهتمام به این حرم مقدس از مهمترین مناطق سوریه به شمار می رود که به علت محوریت گردشگری دینی و انس و الفت مسلمانان به زیارت این مکان مقدس شمار زیادی از دوستداران را به خود جذب کرده است.
این در حالی است که بیشتر ساکنان سوریه از برخی پیاده روها به منظور فروش کالاها و اجناس خود استفاده می کنند و بخش وسیعی از مسیر منتهی به حرم را به منظور دستیابی به اهداف تجاری خود اشغال می کنند. از این رو شورای استانی سوریه در دمشق خواستار برچیدن این دستفروشان از نزدیکی حرم حضرت زینب(س) شده است و امکان ساخت تعداد بسیاری باجه و دکه در بخش شمالی حرم مطهر حضرت زینب(س) فراهم کرده که بر اساس پیش بینی های اخیر ساخت باجه و دکه تا ماه آینده به پایان می رسد.
در همین راستا ستاد امنیتی در پل جمرات نیز که به تازگی مشکل آن به دلیل فضای محدود و کشته شدن جمعی از زائران برطرف شده، به منظور برچیدن دستفروشان و فراهم کردن زمینه های لازم برای حمایت از زائران و کاهش ازدحام در پل جمرات تشکیل می شود.
وزارت حج عربستان 704 چادر به همراه تشکیل ستادی امنیتی برای ممانعت از ورود کالا از سوی زائران در خلال رمی جمرات در نظر گرفته تا مانع نقل و انتقال کالا در پل جمرات شوند. زیرا برخی از زائران در پیاده روها و راههای منتهی به اماکن مقدس اجناس و کالاهای خود را برای فروش در زمین گسترانده و مانع کمک و خدمت رسانی راهنمایان و مأموران به زائران می شوند .
همچنین عربستان سعودی در نظر گرفته به منظور رفع مشکلات ازدحام حجاج در پل جمرات ساعاتی را به کنترل حجاج بپردازد.