محمد نهاوندیان گفت: با وجود اینکه جهانی شدن به رشد منجر شده، اما در بسیاری از موارد به برقراری عدالت منجر نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، رئیس مرکز ملی مطالعات جهانی شدن امروز همایش بین المللی سازمان جهانی تجارت و چالش‌های جهانی شدن در کشورهای مسلمان در سالن همایش‌های صدا و سیما شکست اخیر جمهوریخواهان در انتخابات آمریکا را شکست سومین مرحله از جهانی سازی یکجانبه اعلام کرد و افزود: درمرحله اول جهانی سازی که اواخر دهه 1980 بود،با پیدایش نو آوری های تکنولوژیک و استفاده بدون قاعده مندی و شیفتگی از آنها همراه بود و استفاده از این امکانات ، بدون تدوین قاعده مندی های بین المللی همراه بود.

محمد نهاوندیان مرحله دوم جهان شدن را دهه 1990 و تاسیس سازمان جهانی تجارت WTO  اعلام کرد که طبق آن "گات " که یک موافقتنامه بود به یک سازمان بین المللی تبدیل شد.

وی که رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران نیز است، اضافه کرد: نقص سازمان جهانی تجارت و خلاء حکمرانی موجب یکجانبه گرایی شد و در 5 سال اخیر شاهد اوج یکجانبه گرایی در حکمرانی جهانی شدن بودیم که پس از شکست این روند در افکار عمومی جهان ، اخیرا آراء مردم آمریکا نیز این یکجانبه گرایی را رد کرد.

نهاوندیان افزود: مهمترین مسئله در فرآیند جهانی شدن ، عدالت است اما با وجود اینکه جهانی شدن به رشد منجر شده است، اما در بسیاری از موارد  به برقراری عدالت منجر نگردیده است . همچنین بر اثر جهانی سازی ، متوسط شاخص های اقتصادی رشد کرده اما شکاف ها و فاصله های در آمدی افزایش یافته و نابرابری اقتصادی شمال و جنوب بیشتر شده است.

مدیر مرکز ملی مطالعات جهانی شدن افزود: اگر جهانی شدن آینده ای در ابعاد اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی داشته باشد و اگر بخواهد به سمت گستردگی و عمق بیشتر برود، راهی جز عادلانه شدن فرآیند ندارد و در واقع ، عدالت در سطح جهانی نیز لازمه رشد است و جهانی شدن مستلزم برابری فرصت‌ها برای تمام ملل است.

وی افزود: تامین عدالت هم در سطح ملی و هم بین المللی باید مورد توجه قرار گیرد و در سطح ملی باید به صورت ساختار سازانه و از طریق شراکت و رقابت صورت پذیرد و بخش خصوصی باید دارای حداکثر فضا برای فعالیت باشد، اما فضای رقابتی باید آن را کنترل کند.

نهاوندیان تصریح کرد که فضای رقابتی شرط تحقق عدالت است و در این چارچوب وظایف دولت شامل توانمند سازی ، ثبات ، باز توزیع و نهاد سازی است.

وی در رابطه با عملکرد سازمان جهانی تجارت گفت: با گذشت 10 سال از تاسیس این سازمان، کارنامه عملکرد آن در زمینه‌هایی که به نفع کشورهای درحال توسعه است، درخشان نیست.

نهاوندیان وظایف کشورهای اسلامی را استفاده از فرصت‌ها، آشنایی و تسلط قاعده‌مندی‌های موجود ذکر کرد و خاطرنشان ساخت: انزوا به نفع کشورهای مسلمان نیست و آنها باید با برعهده گرفتن نقش فعال، در اصلاح جهات جهانی شدن و منصفانه تر کردن آن اقدام کنند.

وی با اشاره به گام‌های مثبت ایران در پیوستن به سازمان جهانی تجارت، گفت: در زمینه جهش صادراتی، تعرفه‌های نابرابر همچنان مانع بزرگ برای صادرکنندگان کشور است و ایران باید با تکیه بر همکاری‌های منطقه‌ای گام به عرصه جهانی بگذارد.

نهاوندیان در پایان پیشنهاد کرد به منظور پیشبرد توسعه در کشور، جایزه ملی برای پیشروان حضور در اقتصاد جهانی همچون افرادی که نقش مهمی در جذب سرمایه گذاری خارجی و صدور کالا و خدمات دارند، تعریف شود.