به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی خانه کتاب، آمار و درصد تغییر تعداد کتابهای مهر ماه سال جاری نسبت به زمان مشابه در سال گذشته نشان میدهد تعداد کتابهای عمومی در مهر سال گذشته ۴ هزار و ۶۰ عنوان بوده که با افزایش ۴۰ درصدی به ۵ هزار و ۶۷۸ عنوان در سال جاری رسیده است.
همچنین مطابق این آمار، تعداد کتابهای کودک و نوجوان در مهرماه سال جاری در مقایسه با مهرماه سال گذشته، افزایش ۲۴ درصدی را تجربه کرده است. همچنین، تعداد کتابهای کمک درسی در بازه زمانی مورد بررسی با افزایش ۴۰ درصدی روبه رو شده است.
از مجموع ۷ هزار و ۷۳۱ عنوان کتاب منتشر شده در مهر ماه سال جاری، موضوع علوم عملی از سایر موضوعات پیشی گرفته و با هزار و ۳۷۸ عنوان پیشتاز است. موضوعات کمک درسی با هزار و ۲۸ عنوان، کودک و نوجوان با هزار و ۲۵ عنوان، علوم اجتماعی با هزار و چهار عنوان و ادبیات با ۹۴۲ عنوان در ردههای بعدی قرار دارند. در حوزه تالیف، موضوع علوم عملی در صدر قرار دارد و موضوعات کمک درسی، علوم اجتماعی، دین و ادبیات جایگاههای بعدی را به خود اختصاص دادند.
بیشترین تعداد کتابهای ترجمه شده در مهرماه سال جاری به موضوع کودک و نوجوان اختصاص دارد و موضوعات علوم عملی، ادبیات، علوم اجتماعی و فلسفه و روانشناسی در رتبههای بعدی قرار دارند.
از مجموع ۷ هزار و ۷۳۱ نسخه کتاب منتشر شده در اولین ماه پاییز سال جاری، ۶ هزار و ۲۷۶ نسخه در تهران و مابقی در شهرستان به چاپ رسیدهاند. بیشترین تعداد کتابهای چاپ شده در تهران به موضوعات علوم عملی، کمک درسی و علوم اجتماعی اختصاص دارد و در شهرستانها اقبال بیشتری به موضوعات دین، ادبیات و کودک و نوجوان نشان داده شده است.
از مجموع کل کتابهای منتشر شده در مهرماه سال جاری، ۴ هزار و ۶۷۸ عنوان چاپ اول و ۳ هزار و ۵۳ عنوان بازچاپ بودهاند که موضوعات علوم عملی، علوم اجتماعی و ادبیات بیشترین تعداد چاپ اول را از آن خود کردهاند و موضوعات کمک درسی، کودک و نوجوان و ادبیات بیشترین بازچاپ را به خود اختصاص دادند.
در مهرماه سال ۹۶، شمارگان کل به ۱۲ میلیون و ۶۱۹ هزار و ۶۰۹ نسخه رسیده است که بیشترین شمارگان به موضوعات کمک درسی، کودک و نوجوان و دین اختصاص پیدا کرده است و کمترین شمارگانِ کل در موضوعات کلیات، علوم طبیعی و ریاضیات و فلسفه و روان شناسی بوده است.
در اولین ماه پاییز ۹۶، استان تهران، شش هزار و ۲۷۶ عنوان کتاب منتشر کرده است که این آمار در مقایسه با مهرماه سال گذشته افزایش ۵۰ درصدی داشته است و ۸۱ درصد عناوین منتشر شده کل کشور را دربرمیگیرد. بعد از استان تهران، استانهای قم، خراسان رضوی و گیلان در ردههای بعدی قرار دارد.
کتابهای منتشر شده در بازه زمانی مهر سال گذشته از سوی ۴ هزار و ۷۸۷ پدیدآورنده انتشار یافته که از این تعداد هزار و ۱۴۷ نفر زن و ۳ هزار و ۶۴۰ نفر مرد بودند. این آمار در سال جاری با افزایش ۱۴ درصدی پدیدآورندگان زن و افزایش ۲۲ درصدی پدیدآورندگان مرد مواجه شده است.
بر اساس آمار نشر کتاب در مهرماه سال ۱۳۹۶، انتشارات جنگل با ۱۰۴ عنوان کتاب منتشرشده در صدر پرکارترین ناشران عمومی قرار گرفت که از این تعداد ۷۰ عنوان چاپ اول و ۳۴ کتاب بازچاپ روانه بازار کتاب کرده است. سنجش و دانش با ۹۸ عنوان چاپ اول در جایگاه دوم قرار گرفت و بعد از آن، انتشارات موجک با ۶۳ عنوان کتاب چاپ اول در رتبه سوم قرار گرفت. انتشارات حیدری، شرکت نشر قطره، مجد، جاودانه، نشر چشمه، کتاب جمکران و آموزشی تالیفی ارشدان در جایگاههای چهارم تا دهم ناشران عمومی پرکار قرار گرفتند.
از جمله ناشران کودک پرکار در مهر ماه سال جاری میتوان به انتشارت پرتقال، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، قدیانی، بلور، فرهنگ و هنر، پیدایش، ذکر، شرکت انتشارات فنی ایران، شهر قلم و هوپا اشاره کرد.
همچنین، انتشارات موسسه مهرپویا مهراس، رهپویان شریف، سمت، مدرسان شریف، گزینه پارسیان طب، آریانگار، علمی سنا، پیدار، حیدری و نگاه دانش در فهرست ۱۰ ناشر آموزشی پرکار مهرماه ۱۳۹۶ قرار گرفتهاند.
براساس فهرست کتابهای منتشر شده در مهرماه سال جاری، کتابهای «آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن کریم نور» و «رنگین کمان: انس با قرآن کریم در دوره پیش دبستانی» با ۱۵۰ هزار نسخه در صدر جدول پرشمارگانترین کتابها قرار گرفتهاند و کتابهای «القرآن الکریم»، «راهنمای گام به گام دروس یازدهم (رشته علوم تجربی) شامل: پاسخ کامل سوالات کتاب درسی، نمونه سوالات امتحانی با پاسخ تشریحی»، «راهنمای گام به گام دروس یازدهم (رشته علوم انسانی) شامل: پاسخ کامل سوالات کتاب درسی، نمونه سوالات امتحانی با پاسخ تشریحی»، «راهنمای گام به گام دروس یازدهم (رشته ریاضی و فیزیک) شامل: پاسخ کامل سوالات کتاب درسی، نمونه سوالات امتحانی با پاسخ تشریحی»، «ادبیات میکرو»، «دفتر مشق اول دبستان:نگارهها»، «دفتر مشق اول دبستان: نشانهها (۱)» و «دفتر مشق اول دبستان: نشانهها (۲)» در جایگاههای بعدی قرار دارند.