یک روزنامه آمریکایی نوشت: در حالی که سه سال و اندی از حمله آمریکا به عراق می گذرد؛ کارشناسان و مقامهای حاضر در این جنگ با نگاهی به عقب تلاش می کنند تا از این جنگ درس بگیرند.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه کریستین ساینس مانیتور نوشت : یک سیاستمدار با تجربه آمریکایی لیستی از اموری را که در عراق به اشتباه انجام شده اند؛ این گونه معرفی می کند: رهبران پنتاگون از تحلیلهایی که گفتند به نیروهای بیشتری نیاز است، چشم پوشی کردند. ارتش در توسعه یک طرح روشن برای مقابله با آشوبها آهسته حرکت کرد. به مدت طولانی، ژنرالهای آمریکایی فکر می کردند: زمانی که نیروهای عراقی قادر خواهند بود روی پای خود بایستند، نزدیک است.

ساینس مانیتور می افزاید: آیا این انتقاد یک قانونگذار دموکرات است؟ یا عضو ارشد یک موسسه پژوهشی لیبرال؟ نه وی " پل برمر"(حاکم آمریکایی سابق عراق پس از سرنگونی صدام) گزینه جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا برای ریاست بر نیروهای ائتلافی در عراق است که اینگونه سخن می گوید و در نسخه جدید کتاب خود در خاطراتش در عراق به جزئیات بیشتری اشاره کرده است.

وی در این کتاب می نویسد:" بزرگترین مانع برای پیشرفت ، شکست برای ایجاد امنیت مناسب برای مردم عراق بوده است."

در حالیکه قرار است گروه تحقیق عراق، پیشنهادهای خود را طی هفته جاری به بوش و دولت وی ارائه دهند، بسیاری از کارشناسان و سازمانهای سیاسی با نگاهی به عقب تلاش می کنند تا درسهای مهمی را از تجربه سه سال و اندی آمریکا در عراق بگیرند.

" لری دیاموند" کارشناس دموکراسی در کتاب خود در مورد تجربه خودش از عراق می نویسد:" اگر ما از اشتباهات خود در عراق درس بگیریم، مشارکت آینده ما برای کمک به بازسازی یک دولت فروپاشیده ممکن است نتیجه موفقیت آمیزتری داشته باشد."

به نوشته ساینس مانیتور یکی از این درسها این است که هر چه بیشتر از زور استفاده کنید؛ کمتر موثر خواهید بود.

" تابی داج" کارشناس خاورمیانه در انستیتو بین المللی مطالعات استراتژیک هم گفت :" تغیر نظام همانطور که ما درعراق دیدیم، یک شرط خطرناک و افراطی است."

برمر نیز از شکست ارتش آمریکا برای مقابله با آشوبهای عراق انتقاد می کند.

دیاموند هم می گوید که یکی از درسهایی که از این جنگ می گیریم این است که تا زمانی که یک دولت وجود نداشته باشد و نتواند امنیت داخلی خود را کنترل کند، شما نمی توانید یک دولت دموکرات را به وجود آورید و درس دیگر هم این است که موفقیت در شرایطی مثل عراق نیازمند تعهد منابع انسانی و مالی به مدت پنج تا 10 سال است.