مدیر اجرایی نذر فرهنگی گفت: بدون شک آمار ثبت ۲۶ هزار نذر فرهنگی به همت سه هزار متخصص در بازه زمانی ۷ ساله، آمار قابل توجهی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، مدیر اجرایی نذر فرهنگی در سلسله نشست های واکاوی مولفه های نذر فرهنگی با موضوع ارتقاء سلامت در دانشگاه الزهراء با اشاره به ارائه خدمات رایگان و با کیفیت در فرآیند نذر فرهنگیبا اشاره به اقشاری که تاکنون بیشترین مشارکت را در حوزه نذر فرهنگی داشته اند اظهارکرد: متخصصین در حوزه های آموزش، مشاوره، حقوقی، دبیران، معلمان بازنشسته و اعضای کانون های دانشجویی بیشترین افرادی بوده اند که عضو سامانه نذر فرهنگی شده که خدمات به طور رایگان در اختیار افراد قرار می گیرد.

فاطمه یازرلو از فعالیت یک سامانه به منظور راستی آزمایی افراد دریافت کننده نذرهای فرهنگی و ایجاد یک جامعه آماری دقیق خبرداد و خاطرنشان کرد: یکی از ویژگی های نذر فرهنگی و تفاوت آن با سایر موسسات دیگر، سامانه مند بودن نذر فرهنگی است. سامانه ای متصل به ثبت احوال را در اختیار داریم که در قالب آن، کد ملی افراد را ثبت و راستی آزمایی های لازم در این زمینه را انجام می دهیم.

زهرا سادات مشیر، استاد دانشگاه نیز در این نشست با اشاره به اهمیت نذر فرهنگی در جامعه کنونی تصریح کرد: جامعه متنوعی که امروز شاهد آن هستیم، طلب می کند که به مقوله نذر فرهنگی بیش از گذشته توجه داشته باشیم و بخواهیم که انسجام اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی را به واسطه دست در دست هم بودن محقق کنیم.

 مشیر تاکید کرد: جامعه امروز به گونه ای پیش می رود که افراد هر روز فردگرا و متمایز تر می شوند. در این شرایط باید به این موضوع توجه شود که فردگرایی انسان را اسیر خود کرده و اگر هم نوایی نباشد، مشکلات ما بیشتر می شود. وجود موسسه ها، نهادها، سیاست گذاران، سمن ها و NGO هایی که می توانند در این مسیر کمک حال سلامت مردم در حوزه های مختلف باشند ضروری است.    

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر نقش نذر فرهنگی در هم نوایی بیشتر جامعه خاطرنشان کرد: نذر فرهنگی یکی از نمونه موسساتی است که تلاش دارد در جهان کنونی طرحی نو در اندازد و هم نوایی افراد را بیشتر کرده و انضباط اجتماعی و انسجام اجتماعی را به دنبال داشته باشد.

مشیر، نذر فرهنگی را یکی از مولفه های شکل دهنده به سلامت اجتماعی دانست و اظهارکرد: نذر فرهنگی می تواند یکی از مولفه های شکل دهنده به سلامت اجتماعی باشد و اساسا نذر فرهنگی با این هدف که یار یکایک شهروندان مسئول باشد، شکل گرفته است.

سارا زارعی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس نیز یکی دیگر از این سخنرانان با اشاره به اهمیت بحث عدالت در سلامت، گفت: در بحث عدالت در سلامت به این موضوع توجه شده که خدمات سلامت باید به همه افراد در هر سطحی از اجتماع و شرایط اقتصای که قرار دارند ارائه شده و این موضوع باید فارغ از بعد جنسیت، سن، فرهنگ و نژاد افراد باشد.

وی افزود: در این شرایط این چالش ایجاد می شود که آیا نذر فرهنگی می تواند بستر مناسبی برای عدالت در سلامت باشد یا خیر. اگر به مفهوم نذر به معنای یک قول مذهبی نگاه کنیم، به این مفهوم می رسیم که اساسا نذر قولی است که فرد به خود یا به جامعه خود می دهد.   

زارعی نذر فرهنگی را دارای مکانیزم مبتنی بر جامعه دانست و اظهارکرد: رویکرد نذر فرهنگی به لحاظ علمی تبیین شده و یک مکانیزم مبتنی بر جامعه است. در این رویکرد مبتنی بر جامعه، مشارکت مردمی به عنوان اصلی ترین واژه، می تواند مورد تبیین قرار گیرد.

سیمین حسینیان، استاد دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه الزهرا نیز در این نشست با اشاره به اهمیت نذر فرهنگی گفت: ابعاد مختلف نذر فرهنگی شامل بعد روانشناختی، اقتصادی، جامعه شناسی، دین پژوهی و اخلاق است. نذر فرهنگی عاملی برای ارتقا سلامت روان است و فرد نذرکننده نیز از ثمرات نذری که کرده است بهره مند می شود.

وی در خصوص تاثیرات مثبت نذر فرهنگی تصریح کرد: نذر فرهنگی می تواند باعث رضایت و عاطفه مثبت فرد در رابطه با دیگران شود. همچنین نذر فرهنگی سبب امنیت روانی فرد شده و دایره ارتباطات او را افزایش می دهد. در نذر فرهنگی افراد با توجه به نیازشان از توانمندی های فرد نذر کننده استفاده کنند. پس می توان ادعا کرد که نذر فرهنگی در واقع خیر پر ثوابی است که متضمن همت عالی متخصصان است.

در ادامه مریم صف آرا، عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) با اشاره به مشخصات افرادی که می توانند نذر فرهنگی انجام دهند خاطرنشان کرد: افراد خانه دار، محصل، متخصص، اساتید دانشگاه، پزشکان و ... می توانند نذر فرهنگی داشته باشند و می توان گفت هیچ قشر نیست که نتواند این نذر را انجام دهد، تنها موضوعی که در این زمینه مطرح می شود این است که افراد حاضر باشند برای انجام نذر، وقت اختصاص دهند.

وی با اشاره به لزوم تحول شناختی و عقلانی فرد برای ادای نذر فرهنگی اظهارکرد: برای نذر فرهنگی لازم است تحول شناختی و عقلانی فرد که همراه با معنویت و احساس است به عرض هم رشد و ارتقا پیدا کرده باشد و اگر فرد به این درجه از رشد شناختی و معنایی نرسیده باشد، نمی تواند یک نذر کننده فرنگی باشد.

صف آرا نذر فرهنگی را موضوعی فرادینی و فرامذهبی دانست و تصریح کرد: نذر فرهنگی فرادینی و فرافرهنگی است. هر فرد صرف نظر از دینی که دارد در پی ارتقا معنایی وجوه خود است که با نگاهی ساده به ادیان دیگر، می توان دید که آنها هم در مفهوم نذر، ایفاگر نقش نذر فرهنگی هستند.