رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت ضمن تشریح آخرین وضعیت احکام متخلفین آزمون دستیاری گفت: ارتباط تمامی افرادی که با خرید سئوالات در آزمون دستیاری پزشکی سال 82 به این دوره تخصصی راه یافته بودند با سیستم آموزشی قطع شده است و این افراد از دانشگاه اخراج شده اند. ضمن اینکه این افراد با محرومیت 1 تا 10 ساله متهمان از شرکت در آزمون مواجه شده اند.

کی قباد طاهر نژاد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر با اشاره به احکامی که برای متهمان پرونده آزمون دستیاری سال 82 صادر شده است، افزود: متهمان این پرونده دو دسته اند و شامل افرادی که با تقلب و خرید سئوالات در آزمون قبول نشده اند و طبیعی است که تنها حکمی که می توان در مورد آنها صادر کرد یک تا سه سال محرومیت آنها از شرکت در آزمون های دستیاری از زمان صدور حکم است.

وی تأکید کرد: تعیین زمان وقوع جرم در واقع به نوعی تخفیف در تنبیه محسوب می شد چرا که اگر از زمان وقوع جرم این تنبیه اعمال می شد می توانستند از امسال و حداکثر سال آینده در آزمون شرکت کنند، ولی با احتساب ممنوعیت برای شرکت در آزمون دستیاری و اعمال آن از زمان صدور حکم، این افراد در واقع با تنبیه سخت تری مواجه شده اند. 

رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت با اشاره به احکام گروه قبول شدگان در آزمون دستیاری سال 82 ، گفت: برای این گروه به طور جمعی حکم ابطال قبولی سال 82 و سه سال محرومیت از شرکت در آزمون های دستیاری از زمان صدور حکم صادر شده است. 

وی افزود: افرادی که این احکام برای آنها صادر شده بود به حکم اعتراض کرده اند که پس از رفتن احکام به دادگاه تجدید نظر، دادگاه تجدید نظر نیز تمام احکامی که وزارت بهداشت برای آنها صادر کرده بود را تأیید کرد.

طاهر نژاد اظهار داشت: بعضاً برخی از دانشگاه ها از اخراج این افراد سرباز می زدند و تعلل می کردند تا شاید شامل مرور زمان شود اما خوشبختانه با پیگیری های جدی وزیر بهداشت و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طور ویژه از دانشگاه ها خواسته شد گزارش اخراج این افراد را ارائه دهند که طی روزهای گذشته گزارش دانشگاه ها به مرکز سنجش رسیده است و طی آن تأکید شده است که این افراد از سیستم آموزشی دانشگاه حذف شده اند .

وی خاطرنشان کرد: بعضاً ممکن است برخی افراد هنوز در داخل بخش ها تردد کنند که این امر غیرقانونی است و حضور آنها به شدت از سوی وزارت بهداشت پیگیری می شود.

رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت در خصوص میزان محرومیت از شرکت در آزمون دستیاری سال های بعد برای متهمان پرونده دستیاری سال 82، گفت: بر اساس قانون جدید افراد متخلف و متقلب یک تا 10 سال از شرکت در آزمون سال های بعدی محروم هستند که این میزان محرومیت در قانون قبلی یک تا سه سال بوده است اما برای جلوگیری از بهانه تراشی متهمان و قرار گرفتن در مفرهای قانونی به ناچار هستیم بر اساس به استناد قوانین سال 82 احکام صادر شده است اما در واقع جا داشت این افراد تا 10 سال محکوم می شدند.

وی مبالغی که این افراد برای تهیه سئوالات اصلی و تقلبی پرداخت کرده اند را از 70 تا 300 میلیون ریال متغیر اعلام کرد و گفت: این افراد در رشته های چشم پزشکی، داخلی ، جراحی عمومی، رادیولوژی، زنان و زایمان ، پزشکی هسته ای مشغول به تحصیل شده بودند.  

وی در پاسخ به این سئوال که اگر فردی با تقلب وارد سیستم آموزشی شده باشد، چگونه توسط وزارت بهداشت از ادامه تحصیل آن فرد جلوگیری می شود، گفت: این مورد در آزمون دستیاری سال 82 اتفاق نیفتاده چراکه هنوز سنوات آنها پر نشده است. اما متاسفانه مواردی در سال های گذشته وجود داشته که با کمک سیستم نظارتی متوجه وقوع این مسئله در گذشته شدیم، حتی افرادی که به طور مثال در مقطع کارشناسی ارشد 2 تا 3 سال از فارغ التحصیلی آنها گذشته است مورد شناسایی قرار گرفته اند و حکم اخراج برای آنها صادر شده است.

طاهرنژاد اضافه کرد : فایده این حکم اخراج این است که اگر این فرد عضو هیئت علمی شده باشد اعتبار هیئت علمی خود را از دست می دهد و اگر از مزایای خاصی استفاده کرده باشد خودبخود این امور باطل می شود.

وی یادآور شد : به طور نمونه افرادی بوده اند که در خارج از کشور درس خوانده اند و در امتحان علوم پایه داخل کشور شرکت کردند، در سال 82 در این امتحان تقلب کردند که در حال حاضر ما به این جمع بندی رسیده ایم که حکم اخراج باید برای این افراد صادر شود. از همین رو حکم اخراج به نظام پزشکی و به تمام جاهایی که با وضعیت جدید این فرد در ارتباط هستند مکاتبه صورت می گیرد و صلاحیت علمی و پزشکی این فرد کان لم یکن تلقی می شود.

رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت از پیگیری ها و ردیابی های مختلف در فاصله سال های 79 تا 83 خبر داد و گفت : تا کنون 44 پرونده در رابطه با تقلب تشکیل شده که منتهی به صدور حکم شده است. این پرونده ها مربوط به آزمون های دستیاری، دکتری تخصصی، کارشناسی ارشد، آزمون پیش کارورزی ، آزمون علوم پایه بوده اند.

وی نوع تقلب ها را در آزمون های مختلف متفاوت ذکر کرد و گفت: پس از اتفاق سال 82 در آزمون دستیاری به طور تقریبی می توان گفت که خرید و فروش سئوالات صورت نگرفته است اما بیشتر تقلب در امتحانات به استفاده از تلفن همراه، استفاده از ماشین حساب های غیر مجاز و جای همدیگر امتحان دادن، مربوط می شود.

طاهر نژاد تأکید کرد: مجموعه وزارت بهداشت به هیچ عنوان قائل بر ترحم و دلسوزی در رسیدگی به این پرونده ها نیست چرا که این افراد بدترین ستم را بر نظام آموزشی وارد کرده اند و مصیبت های زیادی را برای خود هم فراهم کرده اند. این افراد علاوه بر از دست دادن حیثیت علمی، زندگی خانوادگی خود را نیز از دست داده اند. 

وی بر ضرورت برخورد جدی با متخلف در هر نوع خود تأکید کرد و گفت: افراد متخلف حق فرد دیگری را که زحمت بیشتری کشیده غصب کرده اند و باید به طور جدی با آنها برخورد شود.