سخنگوی وزارت خارجه گفت که استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل های کلان و گسترده دانشگاه در سیاست خارجی کشور، یکی از دغدغه های اصلی مسئولان دستگاه سیاست خارجی است.

سیدمحمد علی حسینی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان که در جمع دانشجویان شهرضا سخن می گفت، جنبش ها، انجمن ها و جماعات تشکل یافته دانشجویی را اساسا پدیده ای خاص در جوامع امروزی و در سطح جهانی دانست و افزود: با آنکه اغلب این انجمن ها برای حفاظت از حقوق صنفی دانشجویی و دانشگاهیان تشکل می یابد ولی در عمل حوزه تاثیر آن ها همه  ساحات اجتماعی را در بر می گیرد.

حسینی ادامه داد: بنابر آن چه گفته شد دقت و مراقبت از نحوه و چگونگی تاثیرگذاری بر فرایندهای اجتماعی و خودآگاهی درباره فرازهای تاثیر گذاری و نظارت و خطرهای نهفته در روشها و عملکردها و افراط ها و تفریط ها، امری ضروری و واجب است.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که علم گرایی و دانش محوری مهم ترین شاخص و مشخصه دانشگاه و دانشگاهیان بوده است، گفت: دانشگاهیان، صاحبان ابزار نقد هستند اما نقدی که بر اساس دانش، علم دقیق و استنتاج تحقیقی بدست آمده است. بنابراین شتابزدگی، سطحی نگری و در افتادن در گرداب احساسات و تخیلات غیر واقع بینانه با روش نقد علمی بیگانه و لاجرم از ساحت دانشگاه و دانشجو به دور است.

وی تصریح کرد: مهم ترین انتظار دانشگاه دیپلماسی کشور از دانشگاه، توجه به رسالت قضاوت منصفانه و نقد علمی و روشمند فرایندها و عملکردهای دستگاه دیپلماسی کشور است و هر گاه چنین همیاری از سوی دانشگاه با سیاست خارجی کشور صورت گرفته، شاهد اتخاذ تصمیماتی بهتر و دقیق تر در راستای منافع ملی نظام بوده ایم.

حسینی در ادامه اظهار داشت: اصولگرایی و تعهد پایدار به ارزشهای اخلاقی، سیاست و اجتماعی و مراقبت دائمی و حفظ نمادهای آن در همه عرصه های اجتماعی و عملکرد مسئولان، نعمتی است که باید پاس داشته شود چرا که پیوسته این خطر وجود دارد که مسئولان در گیر و دار عمل گرایی و مصلحت گرایی نسبت به ارزش ها کاهلی کرده و حساسیت های واقع گرایانه جای تعهدات ارزشی و اصولگرایانه را تنگ نماید.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: تنظیم و کنترل عملکرد مسئولان توسط خود آنان و دیگر نهادهای دولتی با شاخص های مختلفی قابل بررسی است که یکی از آنها نظریات اصولگرایانه، صریح و برآمده از ارزشهای ناب دینی در لایه های مختلف دانشجویان است.

وی ادامه داد: همه نهادهای اجرایی کشور و به خصوص دستگاه سیاست خارجی باید در اهداف ارزش گرا و در رفتار و عمل واقع گرا باشد یعنی دستگاه سیاست خارجی باید برای رسیدن به اهداف بلند ارزشی که نیل به معنویت، عدالت و آزادی در ایران اسلامی و بلکه سراسر دنیا و نیز حصول منافع ملی نظام است عمل کند.

سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: بنابراین افت و خیزهایی که در عملکرد مسئولان دستگاه سیاست خارجی کشور ایجاد می شود و از بکارگیری روش های مختلف دیپلماسی نشات می یابد، نباید در یک قضاوت سطحی به افول ارزشها و عقب نشینی از اصول تعبیر شود.

حسینی هم چنین گفت: می توان انتظار داشت که جنبش های دانشجویی که مانند سازمانی مستقل از دولت فعالیت می کنند، اهداف کلان عدالت جویانه و ضد امپریالیستی را با گفتمان جهانی آن پیگیری کرده و صدای ملت و مردم کشور و ملل رنج کشیده دیگر نقاط جهان را به گوش افکار عمومی و نهادهای جهانی برسانند.

وی در ادامه اظهار داشت: دفاع از حق ملت فلسطین، دفاع از حق بهره برداری از دانش هسته ای، مقابله با جنگ و اشغال عراق و دهها موضوع دیگر مطلوب نظر نهادهای مدنی و خصوصی جهان بوده و جنبش دانشجویی ایران نیز می تواند در این زمینه فعال ترین اقدامات خود را به منصه ظهور و بروز برساند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: توسعه گفتمان سیاسی نظام به خصوص در عرصه سیاست خارجی و سامان بخشیدن به تعبیرها و تفسیرها درباره چرایی تصمیمات متخذه در افکار عمومی، از توانمندی های خاص دانشگاه و دانشجویان عزیز است.

حسینی در بخش دیگری از اظهاراتش درباره جهت گیری سیاست خارجی دولت نهم نیز گفت:همان گونه که پیشتر در بیانات ریاست محترم جمهوری و وزیر امور خارجه ملاحظه فرموده اید، دولت نهم در تنظیم و جهت گیری مناسبات و روابط خارجی خود به چند اصل اساسی اتکاء دارد.

وی اصول مورد نظر دولت نهم در عرصه دیپلماتیک را چنین برشمرد: عدالت و مهرورزی در روابط بین الملل، سیاست نگاه به شرق، توسعه روابط با همسایگان، توازن روابط سیاسی با روابط اقتصادی، توسعه متوازن و برابر روابط با دیگر کشورها، توسعه و عضویت در نهادهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی منطقه ای و جهانی، مقابله با تک قطبی گرایی و سیاست خارجی چند جانبه گرا و اتخاذ رویکرد از موضع مدعی از اهم این اصول هستند.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره مواضع رییس جمهور کشورمان درباره اصول مورد نظر دستگاه دیپلماسی در دولت نهم، اظهار داشت: تاکید بر این نکته که دولت نهم در سیاست خارجی خود همه زمینه های دیپلماسی رسانه ای، اقتصادی و فرهنگی را در کنار دیپلماسی معمول پیش گرفته و در این راستا از همه زمینه های موجود برای تعامل سازنده و متوازن با دنیا بهره می برد، لازم و ضروری است.

حسینی افزود: گاهی برخی از تحلیل های ناتمام مدعی هستند که سیاست خارجی  دولت نهم انزواگرا و یا به مناطق خاصی از جغرافیای جهانی معطوف است؛ حال آنکه بر اساس بیان مصرح قانون اساسی و رهنمودهای مقام معظم رهبری درباره سیاست های کلی کشور در عرصه سیاست خارجی، دولت در روابط جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورهای تک حوزه ای عمل نکرده و کلی نگر است.

وی هم چنین خاطرنشان کرد: آنچه محدودیت های روابط را تعریف می کند، نگاه آمرانه و تک قطبی گری در روابط بین الملل و عدم عدالت رفتاری و باج خواهی برخی از کشورها در قبال ایران است.

سخنگوی وزارت خارجه در پایان سخنانش گفت: توانمندی نظام جمهوری اسلامی ایران از آغاز تاکنون به حضور آگاهانه و مسئولانه همه آحاد مردم و نهاد های مردمی کشور در صحنه های سیاسی، بستگی تام دارد و لذا همراهی و پشتیبانی  مردم از دولت رمز موفقیت آن به حساب می آید.