خبرگزاری مهر - گروه استانها: زوال بلوط همچنان در زاگرس جولان میدهد بیآنکه برای مقابله با این پدیده راهکاری جدی اندیشیده شده باشد، سالهاست که مسئولان جلسه میگذارند و دستورالعمل تدوین میکنند ولی زوال با خیال راحت در زاگرس پرسه میزند و جان میگیرد.
بلوطها یکییکی طعم نیستی را میچشند
از زمانی که حرف زوال در بلوطستان پیچیده، راهحلها و آزمونوخطاهای متعددی انجام شد ولی همچنان بیماری کار خود را میکند و بلوطها یکییکی طعم نیستی میچشند.
اینکه ماجرا از کی و کجا شروع شد روایتهای مختلفی دارد ولی وقتی چشمباز کردیم دیدیم نیمی از بلوطستان در قلب زاگرس مرکزی ایران نیست شده است.
خسارت زوال در برخی مناطق زاگرس به ۱۰۰ درصد میرسد و به گفته کارشناسان، حدود ۶۰۰ هزار هکتار از بلوطها به چشم خود زوال را دیدهاند، اگر اوضاع همینطور ادامه یابد و زوال کار خود را بکند احتمالاً کل بلوطستان نیستی را به چشم خواهد دید.
در بخشهایی از جنگلهای بلوط لرستان درختان خشکیده زوال دیده به دم تیغ تبر و اره سپرده شدند تا جای پای آنها نهال و دانه بلوط کاشته شود، که آیا ۵۰ سال دیگر این بلوطها پا میگیرند و جای خالی مادران و پدرانشان را پر میکنند یا نه!
اما این پایان ماجرای شوم جنگلهای لرستان نیست، ریز گردها، آتشسوزیها، پروژههای عمرانی، چرای بیرویه دام و ... همه اینها کمر به نابودی جنگلهای لرستان بستهاند تا هرروز شاهد از دست رفتن این ظرفیت استان باشیم.
تخریب جنگلهای لرستان طی چند دهه گذشته
رضا آریایی مدیرکل مدیریت بحران استان لرستان بابیان اینکه طی دهههای گذشته به دلایل مختلف جنگلهای لرستان تخریبشده است اظهار داشت: چرای بیرویه، آتشسوزیهای عمدی و غیرعمدی، بیماری زوال بلوط، اجرای پروژههای بزرگ عمرانی، آزادراهها و ... ازجمله دلایل نابودی جنگلهای لرستان بوده است.
وی همچنین توسعه شهرها، تبدیل جنگلها و مراتع در مناطق روستایی به اراضی کشاورزی، روش غلط آتش زدن کاه و کلش بعد از برداشت محصولات کشاورزی، زغال گیری را از دیگر دلایلی دانست که جنگلهای لرستان را با چالش جدی تخریب مواجه کرده است.
مدیرکل مدیریت بحران لرستان بیماری زوال بلوط را یکی از عوامل تخریب جنگلهای لرستان برشمرد و گفت: چند سالی است که جنگلهای منطقه زاگرس و بهتبع استان لرستان درگیر این بیماری شده است که باید برای جلوگیری از تخریبهای بیشتر اقدامات لازم صورت گیرد.
«زوال» به جان جنگلهای لرستان
مهرداد بهاروند مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز بابیان اینکه استان لرستان به لحاظ مساحت منابع طبیعی و عرصه جنگلی بلوط در رتبه سوم کشور قرار دارد اظهار داشت: همچنین این استان به لحاظ وجود مراتع غنی نیز در رتبه ششم کشور قرار دارد.
وی با اشاره به چالشهای جدی در حوزه منابع طبیعی و همچنین مراتع لرستان عنوان کرد: یکی از چالشهای تخریب منابع طبیعی لرستان عوامل انسانی بوده بهطوریکه این امر منجر به ایجاد تهدید اساسی برای عرصههای جنگی و مراتع استان لرستان شده است.
وی با اشاره به بیماری زوال بلوط در عرصههای جنگلی لرستان یادآور شد: متأسفانه این بیماری نیز یکی دیگر از عوامل تخریب جنگلهای لرستان بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان همچنین خشکسالی، هجوم ریز گردهای عربی، آفات و ... را از دیگر عوامل تخریب منابع طبیعی لرستان برشمرد و تصریح کرد: همچنین وقوع آتشسوزیها که عامل اصلی آنها انسانها بوده نیز یکی دیگر از عوامل تخریب عرصههای جنگلی استان است.
اختصاص تنها ۲۰۰ میلیون اعتبار برای احیای جنگلها
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان همچنین احداث برخی پروژههای عمرانی را یکی دیگر از عوامل تخریب جنگلهای لرستان برشمرد و ادامه داد: متأسفانه احداث این پروژهها خسارت جدی به عرصههای منابع طبیعی میشوند.
وی همچنین چرای بیرویه دامها را یکی دیگر از عوامل اصلی تخریب مراتع و عرصههای جنگلی لرستان برشمرد و افزود: همچنین معضل زغال گیری از جنگلهای بلوط از دیگر دلایل تخریب این ظرفیت است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در ادامه سخنان خود بابیان اینکه عملیات احیا در سطح جنگلهای لرستان به میزان هزار هکتار طی سال ۹۳ انجام شد گفت: همچنین در نهالستان بام لرستان امسال حدود دو میلیون اصله نهال بومی استان را تولید کردیم تا در فصل مناسب در سطح جنگلهای استان کاشته شوند.
بهاروند همچنین با اشاره به کمبود اعتبار درزمینهٔ احیای جنگلهای لرستان گفت: اعتباری که در این زمینه به منابع طبیعی استان پرداختشده کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان بوده که این میزان بههیچعنوان کفاف جلوگیری از تخریب جنگلهای استان را نخواهد داشت.