حجت الاسلام فربهی گفت: منظور از معلومات فلسفی، معلومات عقلی‌ تحلیلی است که از سطح متعارف بالاتر باشد و منظور از «نقش‌ داشتن»، تأثیری اعتباربخش در محتوای تفسیری است.

به گزارش خبرگزاری مهر، یکصد و پنجاه و سومین جلسه گروه علمی فلسفه مجمع عالی حکمت اسلامی با موضوع نقش معلومات فلسفی در شکل گیری معنای متن با ارائه حجت الاسلام والمسلمین فربهی برگزار شد.

در ادامه گزارشی کوتاه از این نشست را با هم می خوانیم:

منظور از معلومات فلسفی، معلومات عقلی‌ تحلیلی است که از سطح متعارف بالاتر باشد و منظور از «نقش‌ داشتن»، تأثیری اعتباربخش در محتوای تفسیری است.این بحث را تحت دو عنوان بررسی می‌کنیم؛

الف: نقش معلومات فلسفی در کشف مراد

ب: نقش معلومات فلسفی در شکل‌گیری ظهور متن

تأثیر در کشف مراد

مدعا این است که معلومات فلسفی مفسر، در کشف مراد خدا تأثیر معتبر دارد به شرطی که مفسر معلوماتش را مطابق با واقع بداند. در این‌ صورت اگر کلام وحیانی را هم مطابق با واقع بداند نمی‌تواند آن‌ را غیرملائم با واقع منکشف تفسیر کند. این تأثیر گاه صارفه و گاه معینه است.گاه اعتقاد به آن معلوم فلسفی به دلائلی زائل می‌شود در این‌صورت دیگر نقش ندارد چون اعتقادی به مطابقت آن با واقع در کار نیست تا واقع منکشف به شمار آید.زوال اعتقاد می‌تواند با ارشادات متن وحیانی و یا با تحصیل یقینی اقوا باشد.گاه می‌توان باور قلبی را به عنوان فعل اختیاری مشروط به شرایطی کرد از این‌رو می‌توان نقش معلومات را با فرض انکشاف محدود کرد.

ملتزم نمودن مفسر به تکمیل تحقیق و نیز امکان تولید علم دینی مبتنی بر منابع وحیانی را می‌توان از ثمرات این بحث دانست.

تأثیر در ظهور متن

 (۱)معلومات فلسفی می‌تواند حداقل از سه جهت، در ظهور متنِ وحیانی نقش داشته باشد

–در معنای موضوع‌له

–در معنای سیاقی

–در تحلیل متن وحیانی

 (۲)برای تفسیر متن وحیانی، داشتن معلومات فلسفی متناسب با آن آیه لازم است و الا اعتبار آن با مشکل مواجه می‌شود.