به گزارش خبرنگار مهر، بررسیها نشان می دهد در پی توافق اعضای اوپک و غیراوپک در ماههای پایانی سال ۲۰۱۷ برای تمدید کاهش تولید نفت، میزان ذخیره نفت موجود کاهش و در نتیجه قیمت این طلای سیاه رو به افزایش گذاشت و حتی رقم بالای ۶۸ دلار را تجربه کرده است؛ به نحوی که در روزهای نخست ماه نوامبر سال ۲۰۱۷ میلادی، با رشد ۰.۶ درصدی، قیمت هر بشکه نفت به ۶۲ دلار و ۴۹ سنت رسید.
بر این اساس، رصد قیمت های هفتگی نفت اوپک در ماه های پایانی سال ۲۰۱۷ میلادی، نشان از روند رو به رشد ولو اندک دارد و در این میان، تحلیلگران معتقدند تغییرات فوری در سیاست عربستان، به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت در جهان، در راستای عرضه اولیه سهام غول نفتی آرامکو و همچنین دستگیری های اخیر، بازار نفت را دچار جهشی اساسی کرده؛ این در حالی است که، کاهش میزان فعالیت های حفاری در آمریکا به دلیل تعهدات اخیر اوپک نیز، موجب شده میزان عرضه در بازار نسبت به گذشته کاهش پیدا کند؛ اما برخی کارشناسان دلیل افزایش قیمت نفت را جلسه وزرای انرژی روسیه، عربستان، ازبکستان و قراقستان می دانند که طی آن، توافقی مبنی بر کاهش میزان ذخایر جهانی نفت صورت گرفته است.
شیرینی رشد تقاضا نفت در کام اوپکی ها
در ادامه روند افزایش قیمت در کمتر از یک ماه برای نفت سبک ایران که افزایش ۱۳ سنتی را رقم زده و قیمت را به ۶۳ دلار و ۳۶ سنت برای هر بشکه رسانده است، کارشناسان مهم ترین دلیل این افزایش قیمت را رشد تقاضا می دانند. در همین راستا، اداره اطلاعات انرژی آمریکا برآورد خود از رشد تقاضای نفت در سال جاری میلادی را ۱۰۰ هزار بشکه نسبت به برآورد پیشین افزایش داد.ه است
در گزارش ماهانه این نهاد همچنین اعلام شده است: تقاضای روزانه نفت جهان در سال ۲۰۱۹ میلادی به ۱۰۱ میلیون و ۷۶۰ هزار بشکه میرسد که یک میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه بیشتر از تقاضای روزانه نفت در سال ۲۰۱۸ میلادی خواهد بود. این افزایش تقاضا به معنی تولید بیشتر نفت است؛ آن هم تولیدی که در صورت رشد قیمت، می تواند رقیب خود یعنی نفت شنی (شیل اویل ) را به میدان بخواند و این همان چیزی است که برخی از تولیدکنندگان نفت متعارف را نگران می کند.
بازگشت شیل اویل ها
در همین حال فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی، با لحنی هشدارگونه اعلام می کند که قیمت ۶۵ تا ۷۰ دلاری نفت، اکنون برای تولیدکنندگان خوب است، اما این خطر وجود دارد که این قیمت موجب تشویق به عرضه مازاد از سوی تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا شود. از سویی دیگر، با توجه به تأثیر منفی بحران اقتصادی ونزوئلا بر تولید نفت این کشور، ممکن است عرضه نفت از سوی این عضو اوپک در سال ۲۰۱۸ میلادی باز هم کاهش یابد.
رشد قیمت کوتاه مدت است
در ادامه این گمانه زنی ها، الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، اعلام کرد: وزیران چند کشور امضاءکننده توافق جهانی کاهش تولید نفت، هفته آینده درباره احتمال خروج آرام از این توافق مذاکره میکنند؛ ضمن اینکه رشد کنونی قیمت نفت کوتاهمدت است و در نشست آینده کمیته وزارتی نظارت بر توافق جهانی کاهش تولید نفت که قرار است ۲۱ ژانویه (یکم بهمنماه) در عمان برگزار شود، درباره این وضع با نمایندگان دیگر کشورهای عضو این توافق مذاکره میکند.
وزیر انرژی روسیه همچنین درباره مسائل مربوط به خروج احتمالی از توافق جهانی کاهش تولید نفت، افزود: گمان نمیکنم شخصی مانع گفتوگوی ما درباره این مسائل شود.
نباید وحشت کرد
به موازات این اظهارنظر از سوی بزرگترین غیر اوپکی، سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات، گفت: لازم نیست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در واکنش به جهش قیمت نفت، برای تغییر توافق جهانی کاهش تولید نفت شتاب کند.
به گفته وی، تقاضای بالای جهانی و کاهش سطح بالای ذخیرهسازیهای نفت در پی توافق جهانی کاهش تولید نفت، از دلایل رشد قیمت نفت در سال جاری میلادی و عبور قیمت شاخص برنت از مرز ۷۰ دلار برای هر بشکه، بوده است و تنشهای سیاسی تنها دلیل این افزایش قیمت نیستند.
وزیر انرژی امارات گفت: ما با نگاه به قیمت نفت در یک روز خاص، تصمیم نمیگیریم که تغییر رویه داشته باشیم؛ بلکه باید به بازار فرصت بدهیم. در این میان؛ گمان نمیکنم بنیادهای بازار به میزانی تغییر کرده باشند که لازم باشد به فکر تغییر توافق بیفتیم یا وحشت کنیم؛ همچنین نیازی نیست که برای گمانهزنی درباره واکنشهای احتمالی عجله کنیم؛ این در حالی است که حذف عرضه مازاد و رساندن سطح ذخیرهسازی نفت به میانگین پنجساله، نیازمند زمان است.
تمایلی برای قیمت بالای ۶۰ دلار نیست
حسن ختام تمام این گمانه زنی ها را می توان در گفته های بیژن زنگنه، وزیر نفت دنبال کرد. طبق گفته این مقام مسئول، اوپکیها به دلیل توجیه پذیرشدن تولید شیل اویل در صورت بالا رفتن قیمت، تمایل زیادی به افزایش قیمت نفت برنت بالاتر از ۶۰ دلار برای هر بشکه ندارند.
زنگنه با اشاره به افزایش قیمت نفت در روزهای اخیر گفت: افزایش قیمتها به دلیل کاهش تولید نفت ازسوی کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) روی داده است. البته در فصل زمستان هستیم و در این فصل قیمتها به دلیل بالا رفتن تقاضا برای فرآوردههای نفتی افزایش مییابد.