تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۸

امروزه با تغییر سبک زندگی، تغییرات فاحشی هم در نحوه ی برگزاری مهمانی‌ها، عروسی‌ها، جشن‌های تولد و سایر دورهمی‌ها به‌وجود آمده است.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، امروزه سطح توقع مردم از یک مراسم عروسی، نسبت به سال های گذشته تغییرات فاحشی کرده است. مراسم‌های عروسی که در عصر حاضر شاهد برگزاری آن ها هستیم، میدانی است برای عرضه ی دارایی ها وارضای تنوع طلبی ها و میل سیری ناپذیر به خودنمایی و به رخ کشیدن!

در این میان گاهی درگیر شدن در موج تغییرات ایجاد شده، حتی می تواند منجر به فروپاشی یک زندگی نوپا شود. سیل تغییراتی که در این حوزه هر روز رخ نشان می دهند و با تغییر سلایق جامعه  تغییر می‌کنند؛ تشریفاتی که گاه با افراط‌های عجیب و غریبی همراه می‌شود، خواسته‌ها و توقع‌هایی را در افراد ایجاد می‌کنند که برآورده نشدن درست این توقعات، موجب دلسردی ها و اختلافاتی در بین خانواده ها و حتی زوج های جوان می‌شود.

در این بین اغلب شاهد این موضوع هستیم که هزینه‌های گزافی، صرف برگزاری یک شب عروسی می‌شود. بودجه‌هایی که تنها در انحصار خانواده‌هایی خاص قرار دارد و برای برگزاری یک شب عروسی لوکس به راحتی خرج می‌شود.

مدیریت هزینه‌ها

همانطور که در میان اجداد و گذشتگان ما رواج داشت، برگزاری مراسم عروسی، محفلی برای ایجاد خنده و خوشی و آرزوی شادی برای زوج جوان است. مراسمی که برای نزدیک‌تر کردن دو خانواده و محکم کردن یک پیوند آسمانی برگزار می‌شود و تنها هدف آن ماندگار کردن حلاوت و شیرینی این ازدواج است.

اما گاهی در این بین عده‌ای، بر خلاف مسیر سنت و مذهب حرکت کرده و مسائل ساده و راحت را پیچیده و دشوار می‌کنند. با دامنه‌دار شدن مراسم‌های عروسی، بالا رفتن هزینه‌های مراسم و به طبع آن رشد بی‌رویه توقعات زوج‌های جوان، بسیاری از ازدواج‌ها به سرانجام خوبی منتهی نمی‌شود.

درحالی‌که می‌توان با برگشتن به اصل و ریشه این رسم و برداشتن قید و بندهای اضافی، در کنار یک تجربه شیرین، شبی بی‌نظیر و رویایی را نیز خلق کرد.

دیدگاه دینی در برگزاری مراسم عروسی

همانطور که می‌دانیم، دین اسلام در کنار روایت‌های مختلف درباره امر مهم ازدواج، به آسان گرفتن مراسم عروسی نیز تاکید بسیاری کرده است. امروزه می‌توانیم با کاربردی کردن روایت‌های دینی، تاثیر مستقیم آن‌ها را در راحتی زندگی خود و نزدیکان مان دریابیم. دوری از زرق و برق‌های زندگی و تاکید بر داشتن یک زندگی آرام و بی‌حاشیه از توصیه‌های موکد دین اسلام است.

احادیث مختلف علاوه بر تاکید بر  تسریع در امر ازدواج، بر برگزاری مراسم عقد و عروسی در ساده‌ترین شکل ممکن تاکید دارند. از جمله این دسته از احادیث می‌توان به این دو نمونه اشاره کرد:

«بهترین ازدواج ها آنست که آسان انجام گیرد.» (نهج الفصاحه، ح 1507)

«نشانه میمنت زن این است که خواستگاریش آسان و مهرش سبک باشد.» (نهج الفصاحه، ح 929)

تشریفات عروسی از حرف تا عمل

بسیاری از ما با شنیدن نام تشریفات عروسی، به یاد  تجملات و زرق و برق های دست و پا گیر مراسم عروسی می‌افتیم، در حالی که تشریفات علاوه بر جنبه ظاهری، جنبه های دیگری هم دارد. از جمله اینکه تشریفات عروسی به رسم‌ها و آیین‌های قدیمی و ناب عروسی نیز اطلاق می‌شود. رسومی از ایران باستان و رسم هایی که از دین اسلام بهره گرفته شده است. که متاسفانه با غرق شدن در مدرنیته و درگیر ظواهر شدن دارند، به فراموشی سپرده می‌شوند.

دست‌بوسی از پدر و مادر، دعای خیر پدر عروس برای خوشبختی عروس و داماد، رسم عروس بَران، رسم نقل پاشی در منزل تازه عروس، رسم شال بستن بر کمر عروس و هزاران هزار رسم زیبا و اصیل ایرانی که هنوز هم با قوت هرچه تمام‌تر در میان اقوام مختلف به اجرا در می‌آیند.

تشریفات اروپایی یا ایرانی

در بسیاری از مراسم‌های عروسی، هویت ملی و مذهبی نا دیده گرفته می‌شود. درحالی‌که بخشی از فرهنگ هر ملتی در گرو برپایی مراسم و آیین‌های کهن آن ملت است. رسم‌هایی که هر کدام ریشه‌ای تاریخی دارند و اصالت و فرهنگ در آن‌ها موج می‌زند. اما امروزه بخشی از جوانان، مراسم هایی را برپا می کنند که متاسفانه با مراسم‌های اروپایی تطابق بیشتری پیدا کرده است تا با مراسم‌های عروسی اصیل ایرانی.

اما می‌توان امیدوار بود که با زنده کردن بخشی از آیین‌های قدیمی و آموزش صحیح به خانواده ها و زوج های جوان و همچنین ترویج ازدواج آسان، در سال‌های آینده بیشتر شاهد احیا شدن سبک‌های عروسی ایرانی در بین زوج‌های جوان باشیم.

منبع: سایت تشریفات Tashrifat.org