برخی جزئیات گزارش تفریغ بودجه ۱۳۹۵ کل کشور که امروز در صحن مجلس به اطلاع نمایندگان رسید، منتشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی خلاصه گزارش تفریغ بودجه ۱۳۹۵ کل کشور توسط عادل آذر رئیس دیوان محاسبات قرائت شد.

این گزارش در قالب سه بخش شامل منابع و مصارف، تبصره‌های ماده واحده و پیشنهادهایی برای بهبود فرآیند بودجه‌نویسی تهیه شده است.

در بخش منابع و مصارف بودجه ۱۳۹۵، میزان پیش‌بینی منابع بودجه کل کشور در آن سال پس از اعمال تغییرات، بالغ بر ۹۸۲ هزار و ۸۱۷ میلیارد تومان بوده که حدود ۹۵ درصد آن محقق شده است.

همچنین میزان پیش‌بینی منابع عمومی دولت بالغ بر ۲۹۴ هزار و ۳۹۴ میلیارد تومان بوده که حدود ۹۷ درصد آن تحقق یافته است.

بر اساس این گزارش، میزان پیش‌بینی منابع اختصاصی دولت پس از اعمال تغییرات، بالغ بر ۴۱ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان بوده که حدود ۷۷ درصد آن محقق شده است؛ همچنین میزان پیش‌بینی منابع بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت، پس از اعمال تغییرات قانونی، بالغ بر ۶۷۸ هزار و ۴۳ میلیارد تومان بوده که میزان تحقق آن حدود ۹۵ درصد اعلام شده است.

گفتنی است منابع عمومی دولت متشکل از درآمدها، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای و واگذاری دارایی‌های مالی می‌شود.

بر اساس گزارش تفریغ بودجه ۱۳۹۵ کل کشور، درآمدهای مالیاتی به عنوان مهمترین بخش درآمدهای کشور بوده که میزان تحقق این درآمدها در آن سال، حدود صد درصد اعلام شده است؛ این درآمدهای مالیاتی شامل مالیات بر اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمدها، مالیات بر ثروت، مالیات بر واردات و مالیات بر کالاها و خدمات بوده است.

بر اساس این گزارش، همچنین منابع حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی در سال ۹۵ به عنوان مهمترین بخش واگذاری‌ دارایی‌های سرمایه‌ای به شمار می‌رود که میزان تحقق آن حدود ۹۹ درصد بوده است.

منابع حاصل از فروش اسناد خزانه اسلامی و اوراق مشارکت و صکوک اجاره، واگذاری شرکت‌های دولتی و استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، به عنوان مهمترین بخش‌های واگذاری دارایی‌های مالی به شمار می‌رود که میزان تحقق آنها به ترتیب حدود ۶۱ درصد، ۴۹ درصد و ۱۰۰ درصد اعلام شده است.

میزان مصارف دولت در بودجه ۹۵

بر اساس گزارش دیوان محاسبات کشور، میزان پیش‌بینی و تحقق مصارف بودجه سال ۱۳۹۵ پس از اعمال تغییرات، بالغ بر یک میلیون و ۵۸۰۳ میلیارد تومان معادل ۹۱ درصد بوده است؛ همچنین میزان برآورد مصارف عمومی دولت پس از اعمال تغییرات قانونی، بالغ بر ۳۱۸ هزار و ۵۷۹ میلیارد تومان بوداه که حدود ۸۷ درصد آن تحقق یافته است.

گزارش دیوان محاسبات کشور می‌افزاید: میزان برآورد مصارف اختصاصی پس از اعمال تغییرات، بالغ بر ۳۹ هزار و ۹۳۴ میلیارد تومان بوده که حدود ۷۹ درصد آن محقق شده است.

همچنین میزان پیش‌بینی مصارف بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت پس از اعمال تغییرات قانونی، بالغ بر ۶۸۷ هزار و ۴۳ میلیارد تومان بوده که حدود ۹۵ درصد آن محقق شده است.

در گزارش دیوان محاسبات تأکید شده است: کمترین میزان مصارف عمومی دولت مربوط به اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای با حدود ۵۷ درصد تحقق بوده است.

در بخش دیگری از این گزارش، میزان کسری تراز عملیاتی منابع و مصارف عمومی دولت در سال ۹۵ بالغ بر ۶۳ هزار و ۲۹۳ میلیارد تومان اعلام شده است.

در بخش دیگری از گزارش دیوان محاسبات کشور درباره نحوه اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها و تحقق منابع و مصارف آن در سال ۹۵ آمده است: منابع تحقق‌یافته قانون هدفمندسازی یارانه‌ها بالغ بر ۴۴ هزار و ۶۳۰ میلیارد تومان بوده که شامل ۳۱ هزار و ۴۵۸ میلیارد تومان از محل اصلاح قیمت حامل‌های انرژی و مبلغ ۱۳ هزار و ۱۷۲ میلیارد تومان از محل بودجه عمومی دولت بوده است؛ به تعبیر دیگر ۷۰ درصد از منابع پیش‌بینی شده از محل اصلاح قیمت حامل‌های انرژی تحقق یافته و مابقی منابع پیش‌بینی شده از محل بودجه عمومی دولت تأمین شده است.

میزان مصارف قانون هدفمندسازی یارانه‌ها به تفکیک بخش‌های مختلف به این شرح است: سهم یارانه نقدی و غیرنقدی اختصاص یافته به خانوارها حدود ۹۹ درصد مبلغ پیش‌بینی شده طبق آئین‌نامه اجرایی تبصره ۱۴ ماده واحده بوده است و محاسبات نشان می‌دهد که حدود ۹۳ درصد منابع وصولی به عنوان یارانه نقدی و غیرنقدی اختصاص یافته و صرفاً ۷ درصد منابع وصولی جهت بخش تولید و سلامت اختصاص پیدا کرده است.

در بخش پایانی این گزارش، پیشنهادهایی از قبیل جامعیت بودجه و شفافیت آن، پیگیری سریعتر بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد و انضباط بودجه‌ای به عنوان راهکارهای اجرایی بهبود فرآیند بودجه‌نویسی قید شده است.