دکتر حسین ایمانی ، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: انسان ها تابع قانون هزینه و فایده هستند و برای سوق دادن جامعه به یک رفتار خاص اجتماعی باید فایده این رفتار اجتماعی از هزینه اش بیشتر باشد که در خصوص ترافیک و استفاده از خوردرو شخصی نیز این موضوع صادق است.
وی با اشاره به اینکه در جوامع توسعه یافته هیچ نهادی استفاده از حمل نقل همگانی را تبلیغ نمی کند افزود: در جوامع توسعه یافته عقلانیت اقتضا می کند که شخص از سیستم حمل و نقل همگانی استفاده کند زیرا هزینه سوخت ، پارکینگ و تصادف به قدری بالا است که شهروندان ترحجیح می دهند از تراموا و یا مترو استفاده کنند.
ایمانی وجود یک سیستم حمل و نقل همگانی راحت و کم هزینه را از تیزرهای تلویزیونی و بیلبوردهای شهری در کاهش اشتیاق استفاده مردم از خودردوی شخصی کارآمد تر دانست و تاکید کرد: ما نمی توانیم شهرنشینان تهرانی را به جهت استفاده از خودروی شخصی سرزنش کنیم زیرا عاقلانه ترین راه در تهران با توجه به ارزانی سوخت و نبود سیستم حمل و نقل همگانی کارآمد استفاده از خودروی شخصی است.
این جامعه شناس کمبود فضای پیاده و شهرسازی نا متناسب با روحیه اجتماعی انسان را از دلایل دیگر استفاده شهرنشینان ایرانی از خودروی شخصی دانست و گفت: مصادره فضای شهر به نفع اتومبیل و کاهش فضاهای عمومی نه تنها باعث ترافیک و آلودگی می شود بلکه با ایجاد فاصله اجتماعی بین مردم میزان افسردگی را در جامعه افزایش می دهد.
وی استفاده نمادین رهبران سیاسی از اتوبوس یا تاکید مدام مسئولان بر استفاده نکردن از خودرو شخصی را ، به هیچ وجه کارآمد ندانست و تاکید کرد: راهکار اجتماعی این معضل بالا بردن هزینه استفاده از خودروی شخصی و کارآمد تر کردن سیستم حمل و نقل همگانی است که در این صورت جامعه خود به خود میزان استفاده از خودرو را کاهش خواهد داد.