وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد این کشور قصد دارد با مشارکت رژیم صهیونیستی خط لوله‌ چندمنظوره میان دریای سیاه و دریای سرخ احداث نماید.

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از رویترز، هلمی گولر، وزیر انرژی ترکیه افزود: پروژه خط لوله به منظور انتقال نفت، گاز، برق، آب، و کابل‌های فیبری نوری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

گولر هزینه ساخت این خط لوله را اعلام نکرد اما گفت: این پروژه پیامدهای بسیار مهمی برای ثبات و توسعه منطقه‌‌ای و گسترش همکاری‌های سیاسی دارد و ترکیه در حال مذاکره با روسیه و دیگر کشورها برای مشارکت در این خط لوله است.

وی اضافه کرد: مطالعات امکان‌پذیری پروژه طی شش ماه تکمیل خواهد شد و سپس ساخت خط لوله آغاز خواهد شد.

گولر افزود:‌ خط لوله فوق به منظور گسترش خط لوله سامسون-جیحان ساخته خواهد شد. هم‌اکنون خط لوله‌ای 550 کیلومتری برای اتصال بندر سامسون ترکیه در دریای سیاه و منطقه جیحان در ساحل مدیترانه در حال ساخت است. این خط لوله ظرفیت انتقال سالانه 70 میلیون تن نفت خام را خواهد داشت.

بندر جیحان همچنین پایانه خط لوله نفت باکو-تفلیس-جیحان که نفت دریای خزر در آن جریان دارد، نیز هست. احتمال اتصال خط لوله‌ای از منطقه کرکوک عراق به این خط لوله نیز وجود دارد.

وزیر انرژی ترکیه از ذکر جزئیات در مورد مسیر خط لوله مشترک با اسرائیل خودداری کرد، اما یک روزنامه ترکیه‌ای دیروز گزارش داد که این خط لوله از منطقه "اشکلون" اسرائیل عبور خواهد کرد و در آنجا به خط لوله بندر "ایلات" اسرائیل در دریای سرخ متصل خواهد شد.

گولر درباره خط لوله فوق افزود: اردن و فلسطین مشتریان احتمالی آب این پروژه خط لوله خواهند بود. به گفته گولر، آنکارا و تل‌آویو تفاهم‌نامه‌ای برای ساخت این خط لوله از دریای سیاه به دریای سرخ امضا کرده‌اند.

ترکیه که خواستار عضویت در اتحادیه اروپا است، تلاش دارد به قطب ترانزیت انرژی در منطقه به منظور انتقال انرژی روسیه و آسیای میانه به بازارهای اروپایی تبدیل شود. ترکیه از جمله کشورهای مسلمانی است که روابط تجاری و امنیتی قابل توجهی با دولت اسرائیل دارد.

خط لوله فوق که رسانه‌های ترکیه‌ای آن را به علت اتصال دریای سیاه و دریای سرخ، "پروژه قرن" خوانده‌اند امکان صادرات بلندمدت نفت از طریق دریای سرخ به بازارهای آسیایی را مهیا می‌کند.

یک دیپلمات اسرائیلی در این باره گفت: ایهود اولمرت نخست وزیر اسرائیل اوایل فوریه سال آینده به منظور مذاکره درباره این پروژه به استانبول سفر خواهد کرد.

ترکیه علاقمند به توسعه خط لوله‌های بیشتر به منظور کاستن از ترافیک تنگه بسفر است که هم‌اکنون تنها مسیر انتقال نفت روسیه از دریای سیاه به مدیترانه است. سالانه حدود 150 میلیون تن نفت خام از تنگه بسفر عبور می‌کند و این رقم تا سال 2013 به 200 میلیون تن افزایش خواهد یافت.