به گزارش خبرنگار مهر، در چهل و هشتمین جلسه شورا بررسی نامه فرماندار تهران در خصوص اعتراض هیات تطبیق به مصوبه "تعیین نرخ عوارض تردد وسایل نقلیه در محدوده های مرکزی شهر تهران " در دستور قرار گرفت.
در ابتدا محمد علیخانی رییس و مخبر کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر تهران در تشریح موارد ایراد گرفته شده و پیشنهادات کمیسیون گفت: پیرو مصوبه شورا در خصص تعیین نرخ عوارض تردد وسایل نقلیه در محدوده های مرکزی فرمانداری ایراداتی به این مصوبه گرفته که بالغ بر ۶ مورد می باشد.
وی افزود: در اولین مورد فرمانداری ایراد به عدم قید تعداد آرای موافق و مخالف داشته است.
علیخانی اظهار داشت: اشکال دوم تعیین عوارض برای محدوده زوج و فرد عنوان شده است. در طرح شهرداری قرار بود سه ماه بعد از اجرای طرح بعد از انجام بررسی های لازم برای محدوده زوج و فرد نیز به عنوان رینگ دوم عوارض تعیین شود و ما هم برای اینکه به مشکل نخوریم این نرخ را تعیین کردیم. منتهی با جلسه ای که داشتیم هیات تطبیق معتقد بودند چون هنوز این طرح مصوب نشده لذا تعیین نرخ هم موضوعیت ندارد و ما هم با حذف عوارض زوج و فرد موافقت کردیم که در این مصوبه نیاید.
رییس کمیسیون عمران همچنین افزود: یکی دیگر از ایرداتی که هیات تطبیق به مصوبه شورا گرفته افزایش عوارض در روزهای آلوده که شاخص آلایندگی بالای ۱۰۰ را نشان می دهد بود که ما در کمیسیون با حذف این مورد نیز موافقت کردیم.
علیخانی گفت: در خصوص اخذ عوارض از جانبازان نیز ایراد گرفته شده است. البته باید توجه داشت که در دوره های قبل نیز طرح ترافیک برای جانبازان رایگان نبود اما مطابق قانون نمی توانیم برای جانبازان ۲۵ درصد به بالا عوارض تعیین کنیم لذا این اشکال هم رفع شد و قرار شد آرم جانبازان در قالب سهمیه ای که از سوی بنیاد شهید تایید می شود رایگان باشد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: اشکال بعدی در مورد خودروهای حمل بار (آژانس و وانت بار و نظایر اینها) است. بر اساس مصوبه شورا افزایش قیمت نسبت به نرخی که قبلا از سوی رانندگان این خودروها داده می شد نسبتا بالا است و لذا با توجه به اینکه سیاست دولت بر این است که این افزایش عوارض بر کرایه و مسافر و حمل بار اثر نگذارد این اشکال را پذیریفتیم و حداقل هزینه را تعیین کردیم. در این راستا برای خودروهای هیبریدی نیز پایین ترین قیمت عوارض را تعیین کردیم.
علیخانی گفت: بحث کامیون ها هم در این زمینه مطرح شد؛ ورود کامیون ها به شهر تهران ممنوع است و فقط می توانند از ساعت ۱۰ شب تا ۵ صبح تردد کنند ولی برخی استثنا هستند مانند بونکر ها که به آنها مجوز داده می شود.
وی افزود: برای تردد این کامیون ها دو بار پرداخت عوارض در نظر گرفته شده بود که یکبار مربوط به ورود به شهر تهران و یکبار مربوط به ورود به محدوده طرح که ما یکبار پرداخت عوارض را وضع کردیم و نیازی نبود دو بار عوارض بگیریم.
علیخانی با بیان اینکه به اصلاحات صورت گرفته چند بند را اضافه کرده اند گفت : در مورد خبرنگاران با توجه به تعرفه ای که قبلا پرداخت می کردند اون بخش را به کف قیمت رساندیم با اعمال ضریب یک دهم. در مورد بیماران خاص هم با اینکه اشکال نگرفته بودند ما رقم عوارض را اصلاح کردیم.
وی افزود: پیشنهادی هم دادیم مبنی بر اینکه برای خبرنگارانی که از طرح استفاده نمی کنند و یا خودرو ندارند کارت بلیط مترو رایگان یکساله بدهند.
در ادامه جلسه موافقان و مخالفان صحبت های خود را مطرح کردند.
سید محمود میر لوحی عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: از سال ۵۸ طرح ترافیک بدون تغییر بوده البته ما ادعا نمی کنیم که مصوبه اخیر شورای شهر تهران در خصوص طرح ترافیک جدید کامل و بدون نقص بوده اما تلاش شده است که با اجرای این طرح تبعیض رفع و آلودگی نیز کاهش یابد.
وی ادامه داد: بنده به طور کلی با تغییراتی که در مصوبه شورا صورت گیرد موافق نیستم و باید اصرارمان بر اجرای مصوبه تصویب شده باشد و تغییری در مصوبه خود ایجاد نکنیم.
میر لوحی گفت: متاسفانه این طرح در میان اذهان عمومی بد مطرح شد در حالی که اهداف اولیه این طرح بر رفع ترافیک و آلودگی هوا تاکید دارد و هدف چهارم آن درآمد زایی است. این در حالی است که مدام هدف از احجرای این طرح را درآمد زایی معرفی می کنند.
رییس کمیته اقتصادی شورا افزود : درآمدی که از طرح جدید به دست می آید ۲۰ درصد افزایش نسبت به سال جاری خواهد داشت و این نشان می دهد به هیچ عنوان هدف اصلی از اجرای این طرح درآمد زایی نبوده است.
افشین حبیب زاده عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل نیز گفت : بر حسب اینکه این طرح باید از نقطه ای اجرا شود ما این تغییرات را اعمال و با اصللاحات فرمانداری موافقت کردیم.
سید حسن رسولی دیگر عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: در رای که می دهیم به استحکام مواضع و دیدگاه های شورای پنجم توجه کنیم. بر خلاف آنچه در افکار عمومی جا افتاده این طرح مصوب دولت است، اقای استاندار و سایر اعضای شورای حمل و نقل ترافیک مرجع رسمی تایید یا رد این طرح هستند و چه بهتر که آقای فرماندار این ایرادات را به استانداری اعلام می کرد.
وی افزود: من در مورد خبرنگاران و عکاسان با اعمال ضریب یک دهم مخالفم و معتقد هستم هیچ فرقی نباید میان صنوف قائل شد.
رسولی همچنین گفت : چه نیازی است به کسانی که نیازی به طرح ندارند. کارت بلیط مترو بدهیم! شورا باید در مواضع خود بایستد و ثابت کنیم با هیایو شورای پنجم در راهبرد خود در حذف رانت از پا نمی ایستد.
سیدابراهیم امینی نیز در خصوص اعتراض هیئت تطبیق به مصوبه تعیین نرخ عوارض تردد وسایل نقلیه در محدودههای مرکزی شهر تهران گفت: با توجه به اشکالات مطرح شده از سوی فرمانداری پیشنهاد میشود که ما این طرح را در سال آینده اجرا نکنیم.
وی ادامه داد : قطعا با اصلاحاتی که شورای شهر تهران در مصوبه اخیر اعمال کند این موضوع به شورای حل اختلاف می رود و قاعدتا این لایحه از بین میرود و نبش قبر سخت میشود.
امینی افزود : برای اینکه بتوانیم از ظرفیت لایحه شهرداری بهتر استفاده کنیم و کارهای کارشناسی بهتری را انجام دهیم پیشنهاد میشود این لایحه در سال آینده اجرا نشود و بگذاریم طرح ترافیک قدیم اعمال شود.
وی اظهار داشت : ما با این پیشنهاد میتوانیم زمان بهتری را برای فراهم کردن زیرساختها برای اجرای طرح ترافیک جدید در سال ۹۸ داشته باشیم. این لایحه به دلیل اهمیتی که دارد به دلیلی اینکه زیر ساخت هایش فراهم نشده بود به سال بعد موکول می شد.
پیشنهاد من این است برای اینکه کار کارشناسی انجام شود هم شهرداری و شورای پنجم با آن درگیر است یا به طریقی از دستور خارج کنیم فرصت داشته باشیم سال آینده با پختگی لازم ابهامات برطرف شود قابلیت اجرایی داشته باشد.
شهربانو امانی در بررسی اعتراض فرمانداری به مصوبه طرح ترافیک جدید شهر تهران مطرح کرد : از ابتدا هم بنا بود جلوی رانت را بگیریم.
وی افزود : از سال ۱۳۵۸ تاکنون تمرکز طرحی که اجرا می شده است بر روی کنترل ترافیک بوده است. اما در سال های اخیر عدالت و کاهش آلودگی هوا دغدغه اصلی مردم بوده است. تمرکز طرح ترافیک جدید نیز بر روی این دو موضوع است، از ابتدا هم بنا بود جلوی رانت را بگیریم.
امانی افزود : اگر به این برسیم که اغراضی در اعتراضات به این طرح وجود دارد بر نظرمان پافشاری می کنیم.
در نهایت کلیات اصلاحات صورت گرفته بر اساس ایرادات فرمانداری به رای گذاشته شد و اعضای شورا با آن موافقت کردند و بعد از این امر به بررسی بند به بند این اصلاحات پرداختند.