مجسمه‌های آلبرتو جاکومتی هنرمند سوییسی از محیط باز به داخل موزه هنرهای معاصر تهران انتقال یافت تا از آسیب های محیطی در امان بمانند.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم جانمایی جدید مجسمه های آلبرتو جاکومتی هنرمند سوییسی در فضای داخلی موزه هنرهای معاصر تهران با حضور علی محمد زارع سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران، الیور ویک موزه دار سابق بنیاد بیلر در سوییس و هانس پیتر مارتی مرمت کار ارشد آثار جاکومتی، صبح چهارشنبه ۹ اسفندماه برگزار شد.

علی‌محمد زارع سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در ابتدای این مراسم ضمن ابراز خوشحالی از قبول دعوت تیم سوییسی برای انتقال مجسمه‌های جاکومتی، بیان کرد: برای ما خیلی سخت بود که این مجسمه‌ها را از جای خودشان حرکت داده و به داخل موزه بیاوریم اما به دلیل باران‌های اسیدی و آب و هوای خاص تهران و کارشناسی‌هایی که در ارتباط با این آثار شد، اگر جاکومتی‌ها را به داخل موزه نمی‌آوردیم دچار مشکل می‌شدند.

وی با بیان اینکه تیم سوییسی به صورت داوطلبانه و بدون هیچ هزینه‌ای اقدام به جانمایی آثار کردند، گفت: با وجود مشکلات زیادی که پیش روی مجسمه‌ها بود این اتفاق افتاد و توانستیم این روز را جشن بگیریم.

الیور ویک موزه دار سابق بنیاد بیلر در سوییس که ارتباط خوبی با موزه هنرهای معاصر تهران دارد نیز در سخنانی اظهار کرد: این چندمین بار است که به تهران و موزه هنرهای معاصر می‌آیم و قبلا نیز درباره این مجسمه‌ها با علیرضا سمیع‌آذر صحبت کرده بودم. در هر حال الان خوشحالم که توجه ویژه و جدی به حفظ و صیانت و در سلامت بودن آثار هنری در موزه می‌شود.

وی بیان کرد: مجسمه‌های جاکومتی ۴۰ سال است که در فضای بیرونی موزه قرار داشتند و دیگر زمانش بود که به فضای داخلی بیایند، چراکه همانطور که آدم‌ها از سیگار کشیدن دچار آسیب‌دیدگی می‌شوند آثار هنری نیز به خاطر باران‌های اسیدی و هوای آلوده دچار آسیب می‌شوند.

مجسمه‌های جاکومتی ۴۰ سال است که در فضای بیرونی موزه قرار داشتند و دیگر زمانش بود که به فضای داخلی بیایند، چراکه همانطور که آدم‌ها از سیگار کشیدن دچار آسیب‌دیدگی می‌شوند آثار هنری نیز به خاطر باران‌های اسیدی و هوای آلوده دچار آسیب می‌شوندالیور ویک همچنین از سفارت سوییس به خاطر حمایتش از این آثار ابراز خرسندی کرد و افزود: از هانس پیتر مارتی که سال ها گنجینه دار موزه کنس‌هاوس زوریخ بود نیز تشکر می‌کنم چون او بیش از ۴۰ سال روی این مجسمه‌ها کار کرده است.

هانس پیتر مارتی نیز با بیان اینکه اولین بنیاد جاکومتی در زوریخ بنا نهاده شده است، گفت: وقتی از من دعوت به حضور در تهران و همکاری با موزه هنرهای معاصر تهران شد، سریع قبول کردم. سال ۱۹۹۵ به تهران آمده بودم و آن زمان رییس موزه گفته بود آثار در معرض آسیب جدی هستند و الان خوشحالم که این آثار به داخل منتقل شدند.

وی افزود: البته آثار جاکومتی آسیب‌های سطحی دارند که خیلی جدی نیست و با توجه به اینکه الان در داخل موزه هستند، عجله‌ای برای مرمت آنها نیست.

مارکوس لایتنر سفیر سوییس در ایران نیز که در این مراسم حضور داشت، با بیان اینکه اولین بازدیدش از تهران از موزه هنرهای معاصر و به ویژه مجسمه‌های جاکومتی بوده است، گفت: موزه‌های معدودی در دنیا وجود دارند که بیش از یک مجسمه جاکومتی در آنها است که موزه هنرهای معاصر تهران یکی از آنها است و برای ما نیز افتخار محسوب می‌شود.

وی در ادامه با نشان دادن ۱۰۰ فرانک سوییسی خطاب به حاضران گفت: یکی از نکاتی که نشان از اهمیت این مجسمه‌ها در سوییس دارد، چاپ تصویر مجسمه‌های جاکومتی روی این اسکناس است که ارزش آن معادل ۱۰۰ دلار آمریکا است.

سفیر سوییس در ایران در پاسخ به پرسشی درباره بیشتر شدن ارتباط فرهنگی ایران و سوییس و برگزاری هفته‌های فرهنگی متقابل به خبرنگاران توضیح داد: با عنوان هفته‌های فرهنگی برنامه‌ای مدنظر نداریم اما سال آینده جشن یکصد سالگی رابطه دیپلماتیک ایران با سوییس است که در خلال برگزاری آن، برنامه‌های فرهنگی و هنری نیز گنجانده می‌شود.

علی‌محمد زارع نیز در پاسخ به اینکه دیگر آثار موجود در فضای بیرونی موزه هنرهای معاصر نیاز به ترمیم یا انتقال به داخل دارند یا خیر، گفت: باران‌های اسیدی در حال آسیب رساندن به آثار بودند. در برخی از موزه‌های دنیا آثار را برای حفاظت، کاور می‌کنند اما ما نمی‌توانستیم مجسمه‌های جاکومتی را کاور کنیم و از اوایل امسال مکاتباتی برای انتقال این آثار به فضای داخلی موزه داشتیم و دوستان سوییسی داوطلبانه پذیرفتند این کار را انجام دهند.

وی تاکید کرد: قطعا کارهای دیگر هم نیاز به گزارش وضعیت دارند که در حال انجام است و مجسمه‌ای چون «مکس ارتز» نیز نیاز به تصمیم گیری دارد.

زارع به رابطه خوب موزه هنرهای معاصر تهران با سفارت سوییس اشاره کرد و گفت: این رابطه خوب سبب شده که کارشناسان زبده ای برای مرمت و جانمایی به موزه بفرستند.