کرمانشاه- حفر کانال‌های عمیق توسط دستگاه‌های راه‌سازی در محوطه کاروانسرای ایلخانی بیستون و تخریب این مجموعه، تعجب ناظران را بر انگیخته است.

به گزارش خبرنگار مهر، اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه که پس از انتشار اخباری درباره تخریب های بیولوژیک در طاقبستان، نم کشیدن تکیه معاون الملک و اوضاع نابه سامان حفاظت از آثار تاریخی خبرساز شده بود، اینبار اقدام به رها سازی دستگاه های راهسازی سرگردان در محوطه جهانی بیستون و کاروان سرای ایلخانی کرده است.

برخی شاهدان عینی به خبرنگار مهر گفتند: این محوطه مدتی قبل مورد کاوش قرار گرفته که طی آن بقایای تاریخی و قبر های باستانی پیدا شده است. 

این شاهدان عینی از تخریب قبرهای تاریخی در جریان حفر بی‌رحمانه کانال توسط این دستگاه ها در این محوطه تاریخی خبر می دهند.

یک استاد باستان‌شناسی در این باره به خبرنگار مهر گفت: تصاویر نشان می دهند که محل فعالیت این دستگاه ها در عرصه و حریم کاخ خسرو است.

دکتر احسان احمدی نصر گفت: فصل کاوش توسط لوی شای آلمانی و مهدی رهبر و مژگان خانمرادی کاوش شده است و بقایای مادی دوران تاریخی داشته است.

وی افزود: این نوع فعالیت دستگاه‌های راهسازی در این محوطه به شدت مخرب است. حتی اگر به تصاویر دقت کنید تیرک های برق به جای حفر چاله در ارتفاع قرار گرفته اند.

احمدی‌نصر در ادامه افزود: کاخ منتسب به خسرو را میتوان به عنوان یکی از پروژه های ناتمام خسرو در بیستون خواند این بنا که بر دامن کوه بیستون و پایین دست دیواره فرهاد تراش ایجاد شده است که با توجه به مورفولوژی ظاهری و ترکیب ساخت آن بی شک مربوط به دوره تاریخی ایران و در دوره ساسانی شناخت و نمونه امضای هایی که بر سنگ های پاک تراش توسط حجار و به خط پهلوی باستان نگاشته شده علاوه بر اینکه موید آن است که از همان کوه بیستون برگرفته و تراشیده شده است مصداق مستند اثر ساسانی آن است که البته امروز از آن ساختار دیوارهایی به قطر ۲ متر و ۴۰ سانتیمتر باقیست در ادامه و بر روی این بقایا در دوره ایلخانی کاروانسرایی ایجاد می شود.

وی افزود: با توجه به فروریختگی بقایای دیواره آجر ها در داخل اتاق ها نمود رخداد یک زلزله در آن ایام مشهود است که البته در دوره صفوی و در ۲۰۰ متری این سازه کاروانسرایی در راستای احداث آن ۹۹۹ کاروانسرا سازه ای ایجاد که الحمدالله امروز به عنوان هتل لاله عباسی بیستون در حال ارائه خدمات به گردشگران است. در دوره ایلخانی فضای ۸۰ در ۸۰ متر این کاخ به عنوان اتاق های متعدد مورد استفاده قرار می گیرد بعدترها و در سال های ۱۸۶۰ به بعد بیش از ۲۷۰ خانه و مغازه به عنوان بیستون کهنه ایجاد می شود که در سال ۱۳۵۴ به شهرک بیستون امروزی انتقال و این محدوده فرهنگی تاریخی آزاد سازی می‌شود.

احمدی نصر افزود: از سال ۱۹۶۳ لغایت ۱۹۶۷ میلادی به سرپرستی لوشای آلمانی در این منطقه کاوش های باستان شناسی صورت گرفته و پس از آن از سال ۱۳۵۵ لغایت ۱۳۵۷ سه فصل کاوش توسط استاد مهدی رهبر باستان شناس ایرانی صورت گرفته و سپس از سال ۱۳۷۸ تا کنون چندین فصل کاوش توسط ایشان صورت گرفته و یک فصل نیز توسط خانم دکتر خانمرادی در این محل کاوش و پژوهش صورت گرفته است.

وی بیان کرد: در خصوص تصاویر منتشر یافته به نظر می رسد ضرورتی به فعالیت ماشین آلات راهسازی وجود نداشته و بر فرض نیاز فعالیت عمرانی به صورت دستی و با نظارت کارشناسان باستان شناس اگر فعالیت صورت گیرد از منطق بیشتری برخوردار خواهد بود ضمن اینکه ما عمدتا در دستگاه‌های اجرایی همه ساله از ۱۵ اسفند از هر نوع فعالیت عمرانی پرهیز جسته و آماده استقبال از مسافران نوروزی خواهیم شد و این مهم در محوطه پراهمیتی چون پایگاه جهانی بیستون صد چندان اهمیت دارد.

احمدی نصر گفت: ای کاش مسولین امر با دقت و توجه بیشتری در بحث زمانبندی فعالیت های اجرایی اقدام نمایند و حتی اگر این مهم در راستای استقبال از مهمانان نوروزی هم باشد باز هم به نطر بسیار با تاخیر بوده و زمان صحیحی نمی باشد با همه احوالات محل مورد فعالیت در عرصه و یا حریم درجه یک اثر می باشد و این نوع فعالیت منطبق بر علم و نگاه کارشناسی نیست.